StoryEditorOCM
Crna kronikaCijeli siječanj

Šibenska policija će posebno paziti na četiri glavne ubojice u prometu

8. siječnja 2018. - 12:51

U 2017.godini na šibenskom području se dogodilo 1181 prometnih nesreća od kojih 832 s materijalnom štetom, 340 s  ozlijeđenim osobama  i 9 prometnih nesreća s  poginulim  osobama, govore podaci koje je iznijela Policijska uprava Šibensko- kninska.

- U ovim prometnim nesrećama  je ukupno nastradalo 495 osoba, od čega je 10  osoba smrtno stradalo, 135 osoba je teško ozlijeđeno, a 350 osoba je lakše ozlijeđeno.  Vozači pod utjecajem alkohola  prouzročili su 86 ili 7,3% svih prometnih nesreća, od kojih 35 sa ozlijeđenim osobama i 4 s poginulim, a mladi vozači pod utjecajem alkohola su prouzročili 20 prometnih nesreća, od kojih 4 s ozlijeđenim osobama i 3 s poginulim. Mladi vozači prouzročili su 187 prometnih nesreća ili 15,8% svih prometnih nesreća, od kojih 63 s ozlijeđenim i 5 s poginulim osobama- kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko- kninske.

Šibenska policija će, u cilju zaustavljanja negativnog trenda u prometu, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, a posebno u odnosu na smrtno stradavanje, te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, tijekom siječnja 2018. , posebice u noćnim satima u dane vikenda s petka na subotu i sa subote na nedjelju, ali i u ostatku tjedna, i na našem području, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.

To su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjem i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece), nepropisnoj uporabi mobitela i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

Inače, šibenska policija provela je i pojačanu akciju kontrole prometa i prošlog vikenda:
- Kontrolirano je 397 vozila, a utvrđen je ukupno 221 prekršaj, od kojih 107 prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, 33 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 1 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 8 drugih prekršaja iz prometa i 54 ostala prekršaja- izvijestila je glasnogovornica šibenske policije.

25. travanj 2024 03:14