StoryEditorOCM
Crna kronikatrauma i ptsp zbog pedofila

Zlostavljana djevojka spašena je u zadnji čas, više je puta pokušala počiniti samoubojstvo, a monstrum se žali Ustavnom sudu: Nije mi mjesto u istražnom zatvoru!

15. prosinca 2017. - 14:13

Osuđeni pedofil iz Bibinja, 60-godišnji Davor L, žalio se Ustavnom sudu jer je ponovno završio u istražnom zatvoru nakon što je 8. kolovoza zbog višestrukog i dugogodišnjeg spolnog odnošaja s djetetom, u ponovljenom sudskom postupku, nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora.

Bio je pušten na slobodu prošle godine u veljači nakon što mu je u trenutku kada je već bio odslužio 6 godina, 10 mjeseci i 17 dana zatvora dopuštena obnova postupka jer se prethodno žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog “neljudskih uvjeta” u pulskom zatvoru gdje je izdržavao kaznu.
Žalio se i na povredu prava na pravično suđenje jer mu Vrhovni sud nije osigurao nazočnost kod odlučivanja o žalbi na prvostupanjsku presudu.

Nakon jednogodišnjeg boravka u zatvoru u Puli, tužio se da je odvojen od obitelji, da u ćeliji od 23,5 kvadrata boravi sa sedam ljudi i ormarom, da se ne može kretati i tuširati više od jednom tjedno.
Sud u Strasbourgu mu je dao za pravo i uz obnovu postupka odlučio da mu država mora platiti 75 tisuća kuna odštete zbog nehumanih uvjeta zatvora i još dodatnih 30 tisuća kuna naknade sudskih troškova.

Žalbu Ustavnom sudu podnio je smatrajući da je njegovo lišavanje slobode protivno zakonu. Naveo je kako je prošlom postupku odslužio maksimalno vrijeme u istražnom zatvoru, a k tome i nešto više od šest godina kazne, te je smatrao da ostatak izdržavanja kazne do pravomoćnosti nove presude koja mu je smanjena za dvije godine mora provesti na slobodi.

Sud mu, međutim, to nije uvažio utvrdivši, naime, da je u istražnom zatvoru bio ukupno 2 godine, 2 mjeseca i 23 dana, a da u konkretnom slučaju maksimalan rok za njegov boravak u istražnom zatvoru iznosi dvije godine i šest mjeseci.
Njegovo seksualno zlostavljanje, silovanje i bludničenje počelo je kada je djevojčica imala 10 godina i trajalo je sve dok nije krenula u drugi razred srednje škole. Sve je otkriveno tek kada je žrtva, nakon još jednog nasrtaja, pokušala samoubojstvo.

Djevojka je spašena u zadnji čas, nakon čega se htjela zarediti u strogom redu karmelićanki, a zbog traume koju joj je nanio pati od teškog oblika PTSP-a. Danas je 26-godišnja djevojka koja pati od PTSP-a, pije lijekove i odlazi na psihoterapije, a koliko je monstruozan čin utjecao na njezin život najbolje govori podatak da je još nekoliko puta pokušala izvršiti samoubojstvo.

- Postupak je tajan i stoga ne smijem ništa komentirati o ovom slučaju - rekao je njegov odvjetnik Jadran Franceshi nakon što je 60-godišnjak podnio žalbu navodeći kako bi mu se vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne trebalo uračunati u istražni zatvor, što je, kako je naveo, inače praksa kod osuđenika koji su sami zatražili da ih se uputi na izdražavanje kazne prije pravomoćnosti presude.

24. travanj 2024 14:32