StoryEditorOCM
Crna kronika78-godišnjak NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Djedici ne priznaju da je marihuanom liječio giht

5. prosinca 2017. - 14:19

Uzimajući u obzir dio nalaza vještaka kako u medicini postoje dokazi da se marihuana koristi za liječenje astme, ali ne i gihta, Županijski sud u Splitu ukinuo je presudu kojom je djedica iz Pakoštana, 78-godišnji Tomislav Rosan na sudu u Zadru oslobođen optužbi za preprodaju marihuane.
Splitski mu sud, naime, nije povjerovao da je marihuanom godinama liječio giht, astmu i visoki krvni tlak te kako mu lijek spravljen od sjemenki kanabisa prokuhanih u mlijeku pomaže u održavanju zdravlja, pa je slučaj nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) vratio na novo suđenje.


Profesionalni pristup


- Vještak psihijatar dopustio je mogućnost da se marihuana, kao droga, koristi za liječenje astme, ali prvostupanjski sud nije uzeo u obzir i onaj dio nalaza u kojemu se također navodi da ne postoji podaci da bi se pripravci marihuane upotrebljavali i za liječenje gihta - navodi se, među ostalim, u obrazloženju zadarskog tužiteljstva.
Psihijatar je, naime, kako su pojasnili, u svom nalazu naveo da ne postoje podaci da bi se pripravci konoplje koristili za liječenje gihta ni u alternativnoj medicini, slijedom čega je Rosanova obrana da je marihuanu osim za liječenje astme koristio i za liječenje gihta – neuvjerljiva.



Uz to, kako su dodali, Rosan prilikom pretrage kuće nije policiji dragovoljno izručio svu opojnu drogu, već samo jednu stabljiku marihuane. K tome je i priznao da je stabljike baš on posadio ispred kuće i to uopće nije skrivao, a svjedoci su potvrdili da su osobno vidjeli zasađenu marihuanu u vrtu, te da im je poznato da ju je koristio u svrhu liječenja i da je od nje kuhao čaj.
Policija mu je, naime, u kući 2012. godine pronašla gotovo pola kilograma marihuane, a četiri godine poslije još 460 stabljika, koje je u kontroliranim uvjetima uzgajao u podrumu i na krovu kuće. Na svojoj je plantaži imao rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla.


Pribijena rebra


Rosan se u ponedjeljak nije pojavio na ročištu ponovljenog suđenja, jer je, kako je izvijestio njegov odvjetnik Marko Kolanović - "pribio rebra", što je zahtijevalo dodatno pojašnjenje kod suca Tomislava Šimića, koji je inače rodom iz Zagreba.
- Što je to "pribiti rebra", što to znači? Je li rebra slomio ili natukao - pitao je Šimić htijući dobiti preciznu dijagnozu. Odvjetnik mu je pojasnio da je Rosan rebra slomio u padu, ali je dodao da s njim inače ima otežanu komunikaciju. Nakon što ga je na zahtjev suca Šimića nazvao i pitao gdje je, jer svoj izostanak nije opravdao sudu, Rosan ga je pitao tko je on uopće, što je tužiteljica Branka Rukavina prokomentirala riječima da "previše marihuane nije dobro!"
- Ovaj okrivljenik jači je od sustava - rekla je, nakon čega je sudac Šimić zakazao ročište za 15. siječnja kada bi Rosan trebao iznijeti obranu.
- Marihuanom sam izliječio giht, astmu i tlak i to je jedan čudotvorni lijek. K tome sam pomogao puno ljudi. Zbog čega bi netko za to bio osuđen, ne znam, ali ne želim više imati posla s državom - kazao je 78-godišnjak nakon prve oslobađajuće presude koju je dočekao sa člankom "Konoplja je lijek".


Lead
Lansiranje od..bijenice
'Ne želim više imati posla s državom!' poručio je Rosan, kazavši da je svojim čudotvornim biljkama pomogao mnogim ljudima

20. travanj 2024 14:37