StoryEditorOCM
Crna kronikaosvanula poruka

Drama u dvorištu obiteljske kuće: podivljali staford izgrizao policajca, spasio ga kolega koji je službenim pištoljem ustrijelio psa

Piše Ivica Neveščanin, Ana Franić
30. studenog 2017. - 09:57

Ne znam točno što se dogodilo. Na prozor sam izišla kada sam čula pucanj. Mislim da u toj kući s djevojkom živi i njezin momak, a vrlo često bih znala čuti galamu i viku – govori nam susjeda, starija niska žena, dok je zalijevala vrt ispred kuće.

U Ulici Vjekoslava Maštrovića u Zadru, ispred kućnog broja 21, nigdje nikoga. Na asfaltu su još vidljivi krvavi tragovi, koji počinju od željezne ograde na ulazu do sredine ceste. Krvi je dosta, kao da se cijedila iz otvorenih rana, ali ne može se znati je li ljudska ili životinjska, iako može biti i jedna i druga.



Službena pošta

U utorak oko 16 sati u tom je dvorištu iza željeznih vrata američki staford u vlasništvu 20-godišnje J.M. napao policajca i ugrizao ga za ruku. On je u društvu sa svojim kolegom pokušao uručiti službenu poštu na adresi vlasnice, ali je nije stigao predati. Pas je bio u dvorištu privezan za lanac dugačak osam metara, no nigdje nije stajalo upozorenje da je riječ o oštrom, opasnom psu. Jer američki stafordi slove za opasne pse. Policajci su ušli i pas ih je napao. Mlađi policajac instinktivno je podignuo lijevu ruku da bi se obranio. Pas je napao prema vratu. Podignuta ruka ga je zaustavila, a on je svoju snažnu čeljust zario u njegovu podlakticu. I počeo je trgati.

– Drugi policijski službenik mu je priskočio u pomoć i iz službenog pištolja ispalio jedan hitac u donji dio tijela psa – kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

Mladi policajac hitno je prevezen u zadarsku bolnicu. Prema riječima dr. Edija Karuca, policajac je zadobio lakše tjelesne ozljede.

– Nakon što mu je pružena liječnička pomoć, pušten je na kućnu njegu i izvan je životne opasnosti – rekao je zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.



Policajci su ranjenog psa odvezli u Veterinarsku stanicu Zadar, gdje mu je pružena pomoć. Metak je prošao kroz tijelo životinje i nakon što su mu ozljede sanirane, vlasnica ga je odnijela kući.

Opća opasnost

Policija je protiv 20-godišnjakinje ipak podnijela prijavu za kazneno djelo zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja. Za takvu vrstu kaznenog djela predviđena sankcija maksimalno može biti tri godine zatvora.

Na kapiji u Ulici Vjekoslava Maštrovića broj 21, Zadranima poznatom dijelu grada kao Maraska park, stoji lanac s lokotom. Sa stabla u vrtu visi konopac, podsjetnik da se u tom dvorištu do jučer nalazio pas. Oštar pas. Pokraj ulaza, s unutrašnje strane ograde, netko je ostavio kartonski natpis: "Ubili ste nevinog!" Društvene mreže su se brzo užarile, govori se o psu koji je bio strah i trepet ulice, koji je već nekoga napadao, ali o takvim događanjima u policiji nema nikakvih evidencija.

Vlasnica staforda cijeli dan nije odgovarala na telefonske pozive. Nismo je stigli upitati što je policija tog jutra tražila u njezinu dvorištu i zašto je pas nasrnuo na policajca. Što bi se dogodilo da je ušlo neko dijete za loptom, neki stariji čovjek ili bilo tko drugi tko sa sobom ne nosi vatreno oružje...

19. travanj 2024 12:14