StoryEditorOCM
Crna kronikaSlobodan kao ptica

Zbog nesvjestice u trenutku sudara Tomislav Horvatinčić oslobođen optužbi za smrt talijanskog bračnog para! Poduzetnik izrazio sućut obitelji i ponudio razgovor oko materijalnog obeštećenja. Tužiteljica razočarana presudom najavila žalbu

Piše Ante Talijaš/PSD
13. listopada 2017. - 16:33

Na Općinskom sudu u Šibeniku, zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić u petak je oslobođen optužbe za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u akvatoriju Primoštena, u kojoj su na svojoj jedrilici poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Salpietro.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe nakon ovog ponovljenog suđenja donijelo je oslobađajuću presudu za kazneno djelo  izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom odbacujući sve navode tužiteljice Irene Senečić.

Sutkinja Maja Šupe u obrazloženju presude istakla je kako je prihvaćeno tumačenje obrane da je Horvatinčić u trenutku nesreće bio bez svijesti te da se stoga ne može smatrati odgovornim. Ovo su, kaže Šupe, potvrdili i svjedoci te radarske snimke. 

- Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere niti iz nehaja - kazala je sutkinja. Sudsko vijeće, dakle, uvažilo je argumente obrane o tzv. sinkopi zbog koje je Horvatinčić bio potpuno nesvjestan svega što se događalo u trenutku nesreće. 

- Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu - zaključila je Šupe.

- Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 Kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. Obzirom da se nije sa sigurnošću utvrdila neizmjerna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu - obrazložila je presudu sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe koja je dodala da Sudsko vijeće smatra kako izostanak reakcije u trenutku nesreće ide u prilog tezi obrane kako je Horvatinčić bio bez svijesti.

Evo što je izjavio Tomislav Horvatinčić nakon objavljene presude:
- Još jednom izražavam sućut obitelji stradalih Talijana i žalim zbog nesreće koja se dogodila. Iako sam oslobođen optužbi, i dalje sam spreman na razgovor s obitelji oko materijalnog obeštećenja- rekao je Horvatinčić.

Tužiteljica Irena Senečić nije krila razočarenje presudom šibenskog suda:
- Naravno da sam razočarana presudom. Sud je, na žalost, prihvatio tezu da je optuženik u trenutku udara izgubio svijest. Podnijet ću žalbu na presudu i tome će javnost biti izvješćena- rekla je tužiteljica Senečić.

 

20. travanj 2024 00:47