StoryEditorOCM
Crna kronikaNASILJA PREMA PSIMA U KNINU

Izmrcvario haskija koji je jedva preživio! Susjedi su rekli da su vidjeli starijeg čovjeka kako kopa rupe na livadi i vuče pse u karijoli

19. rujna 2017. - 11:35

Pas je u tako teškom stanju da smo odlučili da ga nećemo anestezirati radi rendgena, nego ćemo to napraviti tek u srijedu.

Postoji mogućnost da je i sačmom napucan jer pored ovih fizičkih ozljeda koje su mu nanesene nekakvom motikom, štapom ili kamenom, ima i ozljede koje na to upućuju. Zato smo odlučili da ćemo mu, budući da je pothlađen, a ipak stabilan, dati antibiotike i infuziju i pričekati do srijede. Ja sam 90 posto siguran da ćemo naći sačmu u njemu. Od desetak rana, tri su od nekog tupog predmeta, možda i sjekire, a ostalo su kružne koje upućuju ili na zračnu pušku ili na zrno sačme. Pas bi trebao preživjeti, iako je to još rano reći jer je iscrpljen i dehidriran – kazao nam je veterinar Emil Ofner iz šibenske veterinarske stanice "More" nakon što je pregledao mladog psa – godinu, možda godinu i pol dana starog haskija ili mješanca u tipu haskija, svejedno – kojeg je samo kombinacija puke sreće, volje za životom i truda volontera iz "Berte" te veterinara Marka Ljubičića spasila od sigurne smrti u nedjelju poslijepodne.

 

Kako su objavili na svojoj Facebook stranici, našli su ga u dvorištu blizu kuće jednog starijeg čovjeka u Kninu, a po pričanju susjeda tamo se prethodno čula i pucnjava, zbog čega je alarmirana i policija.
– Susjedi su rekli da su vidjeli tog starijeg čovjeka kako kopa rupe na livadi i vuče pse u karijoli pa mislimo da je on nekoliko pasa ubio i zakopao – kazala je volonterka Gordana Gambiroža, uz objašnjenje da će ipak konačnu verziju priče znati tek kada se završi istraga koju je kninska policija otvorila vezano uz ovaj slučaj. On se navodno izgovarao da je samo branio svoje kokoši od pasa, no zašto ih je onda vezivao žicom?

– I mi smo pozvani da damo izjavu, pa se nadamo da će se čitava stvar raspetljati, a da će krivca stići zaslužena kazna. Mladi haski vjerojatno je ispao iz te karijole – dodaje članica kninske udruge za zaštitu životinja – ali zbog ozljeda i žicom vezanih šapa nije uspio pobjeći, nego je ostao ležati dok ga slučajno nije vidio prolaznik koji je odmah nazvao veterinara.
– Bio je sav u krvi, do dugo u noć smo ga šivali. Imamo informacije da je još jedan pas kojem je noga također vezana žicom uspio pobjeći pa ga tražimo po gradu da ga spasimo – kazala nam je volonterka kninske udruge za zaštitu i dobrobit životinja "Berta" (prije "Kninske šapice"), koja takvo ime nosi u spomen na psa kojeg je, dok je čekao udomljenje, 50-godišnjak u jednom selu nedaleko od Knina objesio i usmrtio, u svibnju ove godine.

Protiv njega je Policijska uprava Šibensko-kninska podigla kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu. Za teško zlostavljanje, nanošenje ozljeda i usmrćivanje životinje bez opravdanog razloga Kaznenim zakonom predviđena je zatvorska kazna do jedne godine.
– Kakvi su to ljudi koji su u stanju ubiti psa? Danas psa, nedužnu životinju, sutra će nečije dijete. Za mene tu nema razlike. Tko je u stanju napraviti jedno, u stanju je napraviti i ovo drugo! – ogorčena je Gambiroža.

 

Kninski gradonačelnik Marko Jelić nije bio upoznat s najnovijim slučajem nasilja prema životinjama u njegovu gradu, ali je odmah kazao kako se grozi takvih stvari:
– Mi u gradu Kninu – i ja kao osoba koja ima i svoje pse i mačku, koja je odrasla na farmi – osuđujemo svako nasilje i nehumano ponašanje prema bilo kojem živom biću, a osobito onima koje smatramo i zovemo najboljim čovjekovim prijateljima. Uopće, ne mogu shvatiti poriv da se nanosi bol i patnja bilo kojem živom biću – kazao je Jelić, ističući da Grad Knin daje svake godine sto tisuća kuna za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica na kninskom području, iz čega se vidi da to uistinu jest veliki problem.

Zbog toga je, kazao je Jelić, Grad Knin predložio udrugama za zaštitu životinja da naprave projekt stacionara za njihovo zbrinjavanje kako bi u zajedničkoj suradnji za takvo mjesto pronašli prostor, a u suradnji s EU fondovima i novac za njegovu izgradnju i financiranje.

20. travanj 2024 01:21