StoryEditorOCM
Crna kronikaOtac kontra pilota helikoptera

Igor Marinović u ime obitelji stradalih vatrogasaca tvrdi da iskaz Boženka Poljaka u "Slobodnoj" prikriva činjenično stanje: Pronađite crne kutije i znat ćete pravu istinu o Kornatu

12. rujna 2017. - 10:46

Kad je u Slobodnoj Dalmaciji Boženko Poljak, zapovjednik helikoptera H 202 koji je kobnog 30. kolovoza 2007. bio angažiran na spašavanju stradalih vatrogasaca na Kornatu, iznosio svoju istinu o najvećoj mironodopskoj tragediji u novijoj hrvatskoj povijesti, možda je mogao pretpostaviti da će izazvati reakciju obitelji stradalih, ali zasigurno nije računao s toliko gnjeva koliko ga je u njima pobudio.

Igor Marinović, otac stradalog vatrogasca Ivana Marinovića, koji je od obitelji poginulih opunomoćen da ih javno ali i na sudu zastupa, obratio nam se s molbom da samo iznesemo njihove argumente koji u najmanju ruku dovode u pitanje sve što je Poljak iznio u novinama. Na ročištu 27. rujna, koje je zakazano na ŽS-u u Zadru, Marinović dolazi s 22 dokaza koje su, kako ističe, potpisali roditelji svih stradalih, i predat će ih sudu. Cijeli paket svoje istine o tragediji roditelji su naslovili znakovito - 'Zašto sumnja na H 213? 22 dokaza ZATO!'
O kakvim to dokazima Marinović govori? Što od suda obitelji traže?


Kome ste dali kazete?


- Tražimo da posada helikoptera H 213 bude dostupna sudu i da sva četiri člana posade - Kirin, Vargas, Duvnjak i Novoselac - daju iskaz sudu istog dana; da se utvrdi kojem "nadležnom tijelu" su predane SARPP kazete (crne kutije) iz H 202 i H 213, kao i magnetofonske trake; da se na sud ponovo pozove ekipa "iz maslinika" (Poljak, Marinov, Vrsalović, Mužinić, Božić) koji su dali lažni iskaz na rekonstrukciji 24. ožujka ove godine na Kornatu; da sud od MORH-a zatraži podatke o posadama koje su bile na zadacima na Hvaru i Kornatu (od 14.30 do 16.30) a onda podigne kaznena prijava protiv tri od šest posada koje su dale na sudu lažne iskaze. Imamo dovoljno dokaza, tvrdi Marinović, da su lažne iskaze dali Ivelja i Puljević, pa treba saslušati i ostale članove posada.

No, gdje su dokazi, o kakvim to novim saznanjima govori Marinović?
- Od svih posada zvali su baš Poljaka i Ivelju jedine za svjedoke, njih su odabrali od početka. Pitamo se zašto? Poljak u "Slobodnoj" tvrdi da je helikopter H 202 bio stopostotno ispravan i da nije ispuštao kerozin. On govori o helikopteru koji je vozio Brozović i koji je bio na Kornatu u 15.30. Ali, nitko nije ni rekao da je iz njega curio kerozin - govori Marinović.
Ali, dodaje, ako je točno da u 18.30 nije ispuštao gorivo, kako to da je krenuo u 17.45, ugasio motore i zvao pomoć jer nije imao goriva? Kako je potrošio dvije tisuće litara u 45 minuta?! Znate li da je sudac to pitanje zabranio? Poljak tvrdi - nastavlja Marinović - da nisu krivi za tragediju, ali roditelji i ne optužuju njega nego Brozovića, koji je pilotirao H 213 i koji je došao u pomoć ne znajući da je helikopter neispravan, a i crna kutija je iz njega izvađena.

Zato taj helikopter službeno i ne postoji iako se u dokumentaciji uredno spominju četiri helikoptera - kaže otac poginulog šibenskog vatrogasca. Uvjeren je kad bi se izvadile crne kutije iz H 202 i H 213 da bi se istina odmah utvrdila, ali nekomu je iznimno stalo da se to nikad ne sazna kako ne bi bilo ni krivaca i zato H 213 službeno ne postoji.


H 213 postoji!


Međutim, kaže Marinović, na sudu su njegovo postojanje svojim iskazima potvrdili Branko Prizmić, zapovjednik baze Divulje i Miroslav Kovač, zapovjednik baze Zemunik. Dokaz njegova postojanja dala nam je i Gabrijela Novak, kad je izjavila da je po zapovijedi "nepostojećeg" Damira Kirina izvadila crne kutije iz H 202 i H 213.
Osim njih, i tehničari iz helikoptera H 212 kojim je upravljao Ivelja, Josip Sovulj i Davor Lipovac potvrdili su da su ujutro helikopterom H 213 bili na intervenciji na Hvaru i gasili požar, a taj helikopter navodno uopće ne postoji!? U dokumentaciji kontrole leta, zapisu VOC-a Vojno operativnog središta Divulje i razgovora Centra 112 Zadar nedvojbeno je dokazano da je u akciji spašavanja bio i četvrti helikopter, a mi sumnjamo da je to H 213. A da su izvađene crne kutije iz H 202 i H 213 potvrdio je prije svega vještak Miljenko Ćop, koji je vještačio H 202 i izjavio da mu SARPP kazete (crne kutije) nisu bile dostupne kod vještačenja jer su predane nadležnim istražnim tijelima, a to isto je potvrdio i zapovjednik baze Zemunik Miroslav Kovač. Kojim su to nadležnim istražnim tijelima predane crne kutije, to je ono što tražimo da sud utvrdi.



Branko Plazonić
je rekao da su SARPP kazete predane šibenskoj policiji uz zapisnik. Međutim, već u istražnom postupku Branko Ivić, sudac istrage, tvrdi da ništa ne zna o crnim kutijama, a šibenska policija također (načelnik Ivica Kostanić) izjavljuje da oni nikad nisu ni vidjeli crne kutije (SARPP kazete). Koje je to onda nadležno tijelo preuzelo crne kutije iz helikoptera, a očigledno je postojalo i preuzelo je sve dokaze, a s njima i SARPP kazete?

Marinović se pita zašto se Poljak tek sada oglasio u medijima.
- Uvjeren sam da je to učinio samo zato što je svjestan da će nova istraga doći i do njega i Ivelje - reći će Marinović.
Na rekonstrukciji tragedije 24. ožujka ove godine, koju Marinović drži farsom, sudac (Radman) je kao svjedoke pozvao upravo Poljaka, Antonelu Marinov i trojku iz GSS-a- Božića, Vrsalovića i Mužinića, i nakon svega dali su potpuno isti lažni iskaz, tvrdi Marinović. Prvo, da je svih sedam opečenih vatrogasaca izvučeno istim helikopterom i drugo, da su sva sedmorica tim helikopterom odvezena u Zemunik. A zna se da su četvorica odvezena policijskim gliserom, no, sudac na to ne reagira jer, ili spis nije pročitao, ili namjerno istinu zataškava da nitko ne bi snosio odgovornost.

Marinović je ogorčen na GSS. Kaže, bila su osmorica na intervenciji, od kojih su petorica pobjegla praznim helikopterom i u 20 sati bili u Zemuniku, a četvoricu opečenih vatrogasaca ostavili su na Kornatu, da bi ih policijski gliser prevezao. A kako su se tri preostala pripadnika GSS-a, Božić, Premužić i Zrilić vratili, to se ni danas ne zna, a svaki od njih priča svoju verziju, pa nije jasno što su radili do 22 sata.


Zašto je odgođen očevid?


Indikativno je, smatra Marinović, da je član Poljakove posade, Buturović, rekao da su na Kornatu radili pod reflektorima i da su u bazu došli iza 21 sat. To govori i zapis iz Divulja, da su tada u Zadar došla tri šibenska vatrogasca i jedan član GSS-a, samo nije spomenuto da su vatrogasci već mrtvi, a radilo se o Strikomu, Ivici Crvelinu i mome Ivanu. Odveli su ih GSS-ovci a vratili vojni specijalci koji su iskrcani na otok u 24 sata i oni su pronašli Skočića koji je bio dalje od ostalih.

Očevid je odgođen točno 12 sati nakon pronalaska Skočića jer nakon 12 sati - napominje Marinović, kod opečenih se ne može utvrditi vrijeme nastanka smrti, što je na sudu potvrdio i vještak De Finis Gojanović. Eto, to je istina, i ako se ona želi, nakon deset godina laži i zataškavanja otkriti, naći će se crne kutije iz H 202 i H 213 i sve će biti jasno kao dan - poručuje ogorčeni roditelj palog šibenskog vatrogasca, Igor Marinović.

19. travanj 2024 09:19