StoryEditorOCM
Crna kronikaZračne snage zaustavile prodor vatre u vojarnu Zemunik

Osim u našoj, danas su velike borbe s vatrom i u Zadraskoj županiji, te ne Hvaru

Piše Izvor: Hina
21. kolovoza 2017. - 19:03


Protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH  iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, sa svim raspoloživim snagama preusmjerene su oko 15,30 sati na najnovije požarište Kožino kod Zadra, a ranije su uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, izvijestio je MORH.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar.

Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.
Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević obići će tijekom poslijepodneva požarište na području Benkovca, najavio je MORH. 

Evakuacija mještana iz Maričića

Dva policijska kombija zatražili su vatrogasci kako bi evakuirali stanovnike zaseoka Maričići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se opet razbuktao požar koji je planuo kasno sinoć oko 1,30 sati, a jutros je bio proglašen lokaliziranim, doznajemo u Županijskom centru 112.

Što je dalje bilo s tim kombijima i ljudima, zbilja trenutno ne znamo, samo od jutros odgovorili smo na najmanje 300 telefonskih upita, kažu u Županijskom centru 112.

Ne znaju ni koliko je vatrogasaca na terenu, jer su neki preko noći prebačeni na požarišta u Zadarskoj županiji, a sad su vraćeni u Kistanje. Zatražena je i pomoć iz zraka, ali niti jedan kanader i air tractor nije dostupan zbog drugih velikih požara u zemlji i očito je da će situaciju u Kistanjama morati riješiti vatrogasci koji su trenutno tamo, navodi Centar 112.

Zračne snage se raspoređuju i na druga požarišta u Zadarskoj županiji.

Iz MORH-a su izvijestili da se zračne snage raspoređuju i na požarištima u Kašiću, Slivnici, Smilčiću i drugim požarištima u Zadarskoj županiji.

Još je uvijek aktivno požarište i na otoku Hvaru gdje požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV. Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta.
 

24. travanj 2024 02:24