StoryEditorOCM
Crna kronikaSlučaj TLM

Tužiteljstvo se žali na odluku istražne sutkinje: Otac i sin Pejčinovski te Brodnjak trebaju biti zatvoreni zbog opasnosti od bijega

16. svibnja 2017. - 20:59

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Županijskom sudu u Šibeniku žalbu na  rješenje sutkinje istrage Nives Nikolac kojim je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv slovenskog državljanina Andraša Brodnjaka (1979.) i dvojice austrijskih državljana Lorana i Marka Pejčinovskog (1967. i 1946.) zbog opasnosti od njihovog bijega.

Podsjetimo, spomenuta trojka osumnjičena je zajedno s Tonćem Kandidom, dugogodišnjim menadžerom TLM-a, da je šibensku tvornicu aluminija oštetila za oko 170 milijuna kuna. Kandido je trenutačno u istražnom zatvoru, a otac i sin Pejčinovski te Brodnjak koji su strani državljani još uvijek nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Zbog toga u šibenskom Tužiteljstvu strahuju da bi oni mogli pobjeći i ostati izvan domašaja našeg represivnog aparata.

- Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku smatra kako nije bilo osnova za odbijanje prijedloga za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega jer u konkretnom slučaju postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora i po ovoj osnovi iako je sudac istrage protiv njih odredio istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na supočinitelje i zbog opasnosti da bi mogli ometati kazneni postupak na način da izmijene ili krivotvore dokaze i tragove važne za kazneni postupak.

U žalbi je predloženo da Županijski sud u Šibeniku ukine rješenje suca istrage i protiv okrivljenika odredi istražni zatvor i zbog opsanosti od njihovog bijega.

U svakom slučaju, tjeralice protiv oca i sina Pejčinovski te Brodnjaka, još nisu raspisane jer je u tijeku žalbeni rok na odluku Županijskog suda koji je prihvatio prijedlog tužiteljstva da ih se na mjesec dana zatvori.

Postane li takva odluka pravomoćna, tužiteljstvo će MUP-u izdati nalog da se protiv trojice raspiše međunarodna tjeralica, kao preduvjet za izdavanje europskog uhidbenog naloga. Mogli bi zatražiti i da im se, kao mjera osiguranja, privremeno zamrznu svi računi i pod nadzor stavi sva njihova imovina na području Europske unije.

23. travanj 2024 09:52