StoryEditorOCM
Crna kronika"Talijanska" strana

Šibenska odvjetnica Branka Brkić opovrgava navode da je njezina stranka "kriva" za deložaciju Anite Kovač

22. veljače 2017. - 12:50

Talijanska tvrtka American old collection, odnosno njezin vlasnik u više je navrata spominjan(a) u kontekstu nelegalnih radnji koje su pridonijele deložaciji Anite Kovač iz kuće u Tribunju. Izrečene su, tako, tvrdnje da je upravo ta tvrtka pokrenula ovršni postupak nad imovinom bivše supruge Miše Kovača, a da za to nije imala pravnog uporišta.

Pod znak pitanja, naime, stavljan je njezin pravni legitimitet u Hrvatskoj, ponajprije zahvaljujući tome što nije bila upisana u sudski registar, a ostala je nejasna i priroda ugovornog odnosa između Anite Kovač i talijanske tvrtke. Kako se, što direktno, a što indirektno, spominjalo i ime šibenske odvjetnice Branke Brkić, koja je nekoć zastupala American old collection, to smo je kontaktirali u želji da čujemo i drugu stranu priče.

Brkić je priznala kako je zatečena medijskom usredotočenošću na njezinog nekadašnjeg klijenta u svjetlu okolnosti koje su dovele do iseljenja Anite Kovač. Po njezinim riječima, javnost je stekla dojam kako je talijanska tvrtka praktički kriva za deložaciju, a to, istaknula je, ne odgovara istini.

- Na nekretnini u vlasništvu Anite Kovač vodilo se više ovršnih postupaka, a prvi postupak još je 2008. ili 2009. godine pokrenula Raiffeisen zadruga iz Austrije. To je bitan moment. Uglavnom, svi kasniji postupci koji su se odnosili na Anitu Kovač, a moram napomenuti da je, uz talijansku tvrtku, u cijelu priču uključena i Porezna uprava sa velikom tražbinom zbog neplaćenih doprinosa, spojili su se u jedan veliki postupak. To je postupak propisan sudskim poslovnikom-pojasnila je odvjetnica.

Što se, pak, tiče konkretnog ovršnog postupka kojeg je pokrenula, kao punomoćnik talijanske strane, on se, ističe, temeljio na nenaplaćenom računu za ispostavljeni šank na plažnom objektu tribunjske plaže Zamalin.

- Roba je dostavljena u Hrvatsku, plaćene su sve carinske pristojbe. Gospođa Kovač je preuzela robu, ali nije platila račun. Taj račun je, uz ostale dokumente propisane zakonom, bio temelj za podnošenje prijedloga za pokretanje ovrhe. Rezultiralo je donošenjem rješenja o ovrsi u zakonskoj proceduri od strane javnog bilježnika. Na njega nije podnesen prigovor, odnosno gospođa Kovač se nije usprotivila prijedlogu za ovrhu. Rješenje je postalo pravomoćno i započela je provedba. Anita Kovač je, dakle, znala da se vodi postupak, no u četiri godine nikada se nije pojavila na ročištima ovrhe. Kad je priča došla kraju, kupac je dokupio nekretninu za iznos kojim je podmirio tražbinu banke, a moj nekadašnji klijent ni do danas nije uspio namiriti svoju tražbinu. Osim akontacije koju mu je isplatila Anita Kovač, u ovršnom postupku nije dobio ni lipe-istaknula je odvjetnica Branka Brkić


 

16. travanj 2024 15:08