StoryEditorOCM
Crna kronikaPojas glavu čuva

Vozači i putnici, vežite sebe i djecu - u 50 dana zbog nekorištenja pojasa stradalo 15 ljudi

21. veljače 2017. - 11:08

Kako na našem području od početka ove godine bilježimo negativan trend u prometu i to kroz povećanje broja stradavanja putnika, u cilju smanjenja smrtnih stradavanja i teških ozljeđivanja putnika u osobnim automobilima u narednom periodu maksimalno ćemo intenzivirati provođenje nadzora korištenja sigurnosnih pojaseva kod svih vozača i putnika u automobilima, posebno putnika na zadnjim sjedalima, te propisnog prijevoza i smještaja djece u vozilima, priopćili su iz šibensko-kninske policije

-Na intenziviranje provođenja ove vrste nadzora u prometu na našem području upućuju i naši statistički pokazatelji za protekli period ove godine u kojemu je do 20. veljače u prometnim nesrećama nastradalo 15 putnika, od kojih je jedan putnik poginuo, 4 su teže, a 10 lakše ozlijeđeno, a što je za 5 ili 50 % više nego u istom razdoblju prošle godine kada je jedan putnik teže, a njih 9 lakše ozlijeđeno- kazala je Marica Kosor, glasnogovornica šibenske policije.

Od početka ove godine, u šibenskoj policiji su posebno izdvojili dvije teške prometne nesreće na području Drniša u kojima se posljedice za putnike izravno povezuju s nekorištenjem sigurnosnog pojasa. U siječnju se dogodila nesreća u kojoj se dvoje djece nepropisno prevozilo na stražnjem sjedalu od kojih je jedno dijete zadobilo teške i po život opasne ozlijede, a drugo dijete je lakše ozlijeđeno, dok se u veljači dogodila prometna nesreća u kojoj je jedan putnik smrtno stradao prilikom ispadanja iz vozila, dok su vozač i drugi putnik zadobili teške tjelesne ozlijede.



- Napominjemo da prema svim relevantnim istraživanjima korištenje sigurnosnog pojasa smanjuje vjerojatnost ozbiljne ozljede ili smrti u sudaru do 55%, a istraživanjem učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa u osobnim automobilima Fakulteta prometnih znanosti u svibnju 2015.g. utvrđeno je da u Šibeniku 48% vozača, 54,9% suvozača i 98,2% putnika na zadnjem sjedalu, a u Kninu 58,3% vozača, 60,6% suvozača i 96,2% putnika na zadnjem sjedalu ne koriste sigurnosni pojas, koja učestalost korištenja se nije bitno izmijenila do današnjeg dana- navodi Kosor.

Stoga je razvidno da bi se podizanjem prometne kulture u smislu pravilnog korištenja sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica u automobilima uvelike doprinijelo smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama, ističu u policiji.

Pojačane aktivnosti, koje će biti prvenstveno usmjerene na nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, ali i na druge prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće s teškim posljedicama, kontinuirano će se provoditi u narednom razdoblju na svim otvorenim cestama i cestama u naseljima na području cijele županije šibensko-kninske.

25. travanj 2024 10:00