StoryEditorOCM
Crna kronikaDORH za najpoznatijeg šibenskog bjegunca traži 10 mjeseci zatvora

Giovanni Nanut: U bijegu nisam napao niti ozlijedio policajca

15. siječnja 2017. - 19:09

Pravosudna saga u središtu koje je Giovanni Nanut, 28-godišnji Šibenčanin, javnosti poznat po "adventskom" bijegu 2015. godine iz Okružnog zatvora u Šibeniku u kojeg se samovoljno vratio tri mjeseca poslije na prilično neuobičajen način – u pratnji medija, dobila je nastavak. Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, naime, protiv Giovannija Nanuta je podiglo optužnicu i adresiralo je Općinskom sudu u Šibeniku tražeći osuđujuću presudu za kazneno djelo protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi te izricanje 10-mjesečne zatvorske kazne. Ukratko, Općinsko državno odvjetništvo bjegunca povratnika tereti da je silom spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje koja je u okviru njezine ovlasti. Sudeći po sadržaju optužnog akta, dva su znatno različita scenarija Nanutovog bijega iz bolnice.

Dva scenarija bijega

U jednome je zatvorenik, nakon što je ozlijedio glavu u svojoj ćeliji, 13. prosinca 2015. godine, u pratnji dvojice pravosudnih policajaca, M.V. i I.S., došao na Odjel radiologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije po specijalistički nalaz. U čekaonici se, nakon snimanja glave požalio pratnji na mučninu te je, držeći se za trbuh, krenuo bolničkim hodnikom prema izlazu. Jedan od policajaca (M.V.) je za njim povikao da stane i vrati se, a potom je potrčao i sustigao bjegunca. Nanut se, po toj verziji, u tom trenutku okrenuo i s objema rukama odgurnuo progonitelja koji je pao leđima na obližnji radijator. Potom je potrčao prema bolničkom izlazu i nestao u nepoznatom pravcu.
U obrani pred državnim odvjetnikom, nekadašnji bjegunac opisuje posve drugačiji "hodogram" i druge aktere. Ispada da su u njegovoj bolničkoj pratnji do Odjela radiologije zaista bila dva policajca i to M.V. i M.M. te da su na Odjelu zatekla kolegu I.S. koji je obavljao liječničke pretrage. Upravo je I.S., ustvrdio je Nanut, zamijenio policajca M.M. koji je napustio bolnicu. Nakon što je u kabini snimio glavu, zatvorenika je u čekaonicu izveo M.V. Zajedno su, sjedeći na klupi, čekali da iz kabine za snimanje iziđe I.S., a u međuvremenu je Nanut, zbog slabosti i mučnine, otišao i vratio se iz zahoda te još neko vrijeme sjedio sa M.V. dok policajac konačno nije otišao u kabinu za RTG snimanje provjeriti zašto mu se kolega I.S. toliko zadržao. Njega je, po Nanutovoj interpretaciji, ostavio samog u čekaonici bez lisica na rukama. Ostao je sjediti još minutu naočigled triju osoba u čekaonici, a onda se, kad je čuo da se policajci smiju u kabini, ustao i odšetao iz bolnice.

Iskoristio priliku

U svom očitovanju državnom odvjetniku, Nanut naglašava da nije trčao, niti ga je itko zaustavljao, da nikoga nije ozlijedio niti odgurnuo, a "da je za njim doista trčao M.V., kako je navedeno u kaznenoj prijavi, da ga, zbog razlike u godinama, nikako ne bi uspio sustići". Priznaje da je pobjegao iz Opće bolnice jer mu se ukazala prilika i on ju je iskoristio.
Obitelj Giovannija Nanuta koji se nalazi na izdržavanju petogodišnje zatvorske kazne u splitskom zatvoru najavila je, u iščekivanju raspleta cijelog slučaja, angažman jednog poznatog šibenskog odvjetnika.


Dokazi
U dokaze kojima je poduprta optužnica, Državno odvjetništvo uvrstilo je specijalistički nalaz Opće bolnice Šibensko-kninske županije na ime Giovannija Nanuta od 13. prosinca 2015., zapisnik o ispitivanju okrivljenika, izvadak iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa, zapisnik o ispitivanju četvorice svjedoka, od kojih su dva pravosudni policajci, rješenje Službeničkog suda za državne službenike sustava izvršavanja kazne zatvora u Ministarstvu pravosuđa i policijsko izvješće. Zanimljivo je da među dokazima nema liječničkog nalaza pravosudnog policajca koji je leđima pao na radijator u bolničkom hodniku.


Četvorici službenika izrečene novčane kazne
– Pred Službeničkim sudom za državne službenike sustava izvršavanja kazne zatvora u Ministarstvu pravosuđa protiv četvorice službenika Kaznionice i zatvora u Šibeniku pokrenuti su postupci za utvrđivanje odgovornosti i to zbog bijega imenovanog zatvorenika, odnosno teške povrede službene dužnosti. Navedeni službenici Kaznionice i zatvora u Šibeniku priznali su propuste u obavljanju službenih zadaća, proglašeni su odgovornima za tešku povredu službene dužnosti te su im izrečene novčane kazne – navodi se u odgovoru Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa na pitanje koje je formalne radnje Ministarstvo pravosuđa, odnosno Uprava za zatvorski sustav poduzela u slučaju bijega Giovannia Nanuta.


Bez odgovora iz Općinskog suda
Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku potvrdilo nam je da je 30. studenog 2016. podiglo optužnicu "protiv hrvatskog državljanina (rođ. 1988.) pred Općinskim sudom u Šibeniku zbog kaznenog djela iz čl. 314. st. 1 KZ/11, a kojom optužnicom ga se tereti da je silom spriječio službenu osobu u obavljanju službene radnje". Za sada još nisu zaprimili odluku Općinskog suda u Šibeniku o tome je li potvrđena optužnica. Ni na naše pitanje glasnogovornici Općinskog suda u Šibeniku o "sudbini" optužnice protiv Giovannija Nanuta nije stigao odgovor.


U zatvoru zbog teških krađa
Nanut je sredinom studenog 2014. godine zbog teške krađe osuđen na pet godina zatvora, a onda je u siječnju 2015. godine kazna preinačena na četiri i pol godine zatvora. Paralelno je osuđen i za drugo kazneno djelo na 15 mjeseci zatvora, a protiv njega su se istodobno vodili kazneni postupci u Šibeniku, Kninu i Bjelovaru. Sve zbog teških krađa.

20. travanj 2024 11:22