StoryEditorOCM
ZanimljivostiNedjelja na Baroneu

Prvi put u Šibeniku natjecanje barista u umijeću kreiranja crteža u šalici kave: Kavu mi, dragi, nacrtaj...

20. listopada 2017. - 16:08

U nedjelju, 22. listopada na tvrđavi Barone u 17 sati održat će se "Latte Art Throwdown", natjecanje barista iz cijele Hrvatske u umijeću kreiranja crteža u šalici kave.

Na skupu, prvom takve vrste u Šibeniku, znanje, iskustvo i vještinu u izradi "crteža" prilikom izlijevanja emulziranog mlijeka u kavu odmjerit će 16 sudionika. Toliko ih je, prema riječima inicijatora i organizatora događaja, mladog šibenskog barmana i barista Tomislava Stančića, najavilo dolazak. Moguće je da će na Barone stići i baristi i izvan granica Hrvatske, pa će natjecanje poprimiti međunarodni karakter.

- Događaj je, prije svega, zamišljen kao druženje kolega koji za to rijetko imaju priliku zbog posla i obaveza. Obići ćemo obje obnovljene šibenske tvrđave, Sv. Mihovil i Barone, a onda ćemo vidjeti tko je vještiji i maštovitiji u umjetnosti crtanja na kavi. Pozvao sam sve svoje prijatelje i kolege iz Šibenika, ali i iz Zagreba, Splita, Osijeka... Radim na tome da nam dođu i kolege iz Slovenije. Uglavnom, dobra je to ekipa u kojoj su zastupljena jaka imena provjerenih majstora zanata - kaže Stančić.

O tome tko će osvojiti pobjedničke pehare koje je samo za tu priliku maštovito i s puno ljubavi izradio Denis Škugor odlučit će, dodaje Tomislav, komisija sudaca, a nepristranost je zajamčena.
- Na natjecanju će posljednju riječ imati tri suca, i to Marko Brajković, osnivač Livery Roasters brenda, dugogodišnji sudac na državnim prvenstvima ovog tipa, njegov šibenski kolega Zoran Trkulja kojemu kava "teče kroz vene", a treći glas pripast će Tončiju Drlji, čovjeku iz struke i jednom od glavnih predavača na Visokoj školi za turistički menadžment "Aspira". Čak i u slučaju da se pri odlučivanju Marko nesvjesno prikloni kontinentalcima, a Zoran domaćinima, Tonči kao totalni neutralac ispravit će stvar. Tako sam unaprijed neutralizirao priče o bilo kakvom namještanju - nasmijao se organizator.

 

Pravila natjecanja su, kaže, krajnje jednostavna - dva su natjecatelja i dvije šalice kave. Jedan se, pri izradi istog motiva, bori protiv drugoga, a tko dobije više glasova ulazi u drugi krug i tako sve do finala na radost publike koja će iduće nedjelje uživati u odličnoj a besplatnoj kavi i sjajnoj atmosferi.

Iako se godinama natječe na raznim koktel i "latte-art" natjecanjima s kojih je donio mnoga priznanja, pehare i nagrade, na Baroneu će Tomislav biti samo promatrač jer se posvetio organizatorskoj zadaći. Cilj mu je, otkriva, da svi sudionici natjecanja, pogotovo oni furešti, iz njegova grada ponesu najljepše uspomene, a ujedno i pridonesu turističkom imageu Šibenika.

- Osim onih davnih u Solarisu, u Šibeniku nije bilo natjecanja u ovoj branši. To je jedan od razloga zašto sam Latte Art Throwdown želio organizirati upravo ovdje. Drugi razlog je što poznajem puno šibenskih barista koji se boje da nisu dovoljno dobri i upravo se zbog te nesigurnosti ne prijavljuju i izgovaraju na troškove puta, materijala, opreme... Naravno da sve to razumijem, ali u ovom slučaju im stvarno neće trebati ništa osim dobre volje i precizne ruke, malo umijeća i sreće. Doveo sam im natjecanje u Šibenik i nema odustajanja. I nagrade su primamljive - prva je kufer sa svom opremom za "latte art", druga je set lončića, a treća "coffe tamper" - otkrio je Tomislav i dodao kako se stvarno isplati doći jer opreme nikad dosta.

Otkrio je, također, da će među natjecateljima biti i njegov otac ("pa tija on to ili ne tija"), a kad može "stara škola" - zašto, zaključio je, ne bi mlada garda?!
Šibenski baristi, zato pribor u ruke i vježbajte! Još je malo ostalo do nedjelje.


Puž hoće, ali...
Bila ruža me ne voli

- Za "latte art", ili jednostavnije, kreiranje različitih motiva prilikom ulivanja kondenziranog mlika u kavu triba imati i vještine i dara, a triba i vježbat... Kad se samo sitim koliko sam mlika prolija, moga sam od "Dukata" dobit godišnju nagradu.
Neki motivi jednostavno idu od prve, a za druge, takoreći, tribaš "lomit" sto puta. Eto, tako sam puža uspija iz prvog pokušaja. Bija je fenomenalan. A za bilu ružu sam se slomija i nikako. Jednostavno me ne voli - priznaje barist.


Uvijek konobar
Prva igračka ćaćin šejker

Svakako je zanimljiv detalj da se mladi Šibenčanin posve predao poslu koji je izabrao kao dijete.
- Još u prvom razredu osnovne škole sam najavio da ću biti konobar. Svi su htjeli bili doktori, balerine, zubari, astronauti. Kad je došao osmi razred, drugi put se raspravljalo o zanimanjima - jedan će upisati ekonomiju, drugi upravnu, treći gimnaziju. Opet sam rekao da ću biti konobar i opet je bilo ruganja, a meni je ćaća konobar u "Solarisu" još od 70-ih godina i prije. Prva igračka mi je bila njegov šejker. Prve sam korake napravio u "Solarisu". Kako god okreneš - bio sam od prvih godina života vezan uz turizam. I ostao sam u turizmu. Nakon što sam završio za konobare, nastavio sam školovanje na Veleučilištu u Šibeniku i odradio svojih pet godina. Od tada sam prošao bezbroj tečajeva. Krajem studenoga ću na još jedan takav u Rim. Postao sam i predavač na "Aspiri". Ne volim se zadovoljavati prosječnim. Nikad nisam htio biti utopljen u masu. Ajmo glavom kroza zid, neka se zna da je Tome razbija zid - duhovito je zaključio Stančić.


Pravila:
krajnje jednostavna - dva su natjecatelja i dvije šalice kave. Jedan se, pri izradi istog motiva, bori protiv drugoga, a tko dobije više glasova ulazi u drugi krug i tako sve do finala

23. travanj 2024 09:56