StoryEditorOCM
ZanimljivostiTajnovite slučajnosti

Znate li zašto je petak 13. nesretan? Donosimo pozadinske priče o danu kojega se svi užasavamo, a neke su uistinu nevjerojatne

Piše PSD
13. listopada 2017. - 11:31

Danas je petak 13., vrlo vjerojatno jedan od najomraženijih datuma u godini, ali isto tako i dobar povod za iracionalno ponašanje. Tradicija vjerovanja da upravo ovaj datum nosi nesreću seže više stoljeća unazad, pa tko smo mi da je se odričemo? Ukoliko danas primijetite da su vozači ekstra oprezni, da ljudi u strahu pogledavaju oko sebe ili vam se prijatelj javi kako je ipak odlučio ne izaći van, vrlo vjerojatno samo čekaju da prođe opasnost koju sa sobom nosi ovaj datum.

Praznovjerje vezano uz petak 13. zabilježeno je u nordijskoj mitologiji, a 'nesreću' potvrđuje i numerologija. 12 je u simbolici brojeva smatran savršenim, potpunim, a kako 13 slijedi iza njega, predstavlja potpunu suprotnost. Neki povjesničari, nadalje, smatraju kako je upravo na petak 13. Eva pojela jabuku sa stabla, Noa upregnuo svoju barku, a Babilonska kula se također srušila upravo tad. Kain je, pogađate, digao ruku na brata u petak.

Najpopularnije objašnjenje, a i povijesno utemeljeno, je ipak ono o pokolju templara. 1307. godine Filip IV, francuski kralj, uhitio je i ubio stotine templara. Mučenje pod okriljem borbe protiv hereze unijelo je strah među građane, a tradicija se prenijela i na iduće generacije.

Pa, iako smo danas došli do faze kada se šalimo na račun vlastitih skrivenih strahova i nebuloznih praznovjerja, u prošlosti je ovaj omraženi datum zbog svojih konotacija znao stvarati poprilične poteškoće, a i poneku kolektivnu paniku. Jedan od poznatih nesretnih događaja je onaj u parku Thorpe u Americi 2009. kada je na premijeri 'Slagalice strave' računalo 'odbilo poslušnost', pa je došlo do kolektivnog zamračenja. Nije trebalo dugo da ekipa potpuno poludi, pa je stampedo umalo ozlijedio neke.

Potvrda je to kako nam je dovoljna i sitnica da potpali ionako opterećeni um. Iako, neki događaji i danas se klasificiraju kao neobjašnjivi, a pri njihovu spomenu gotovo da nas prođu trnci.

Tako je priča o mladiću koji se toliko užasavao ovoga datuma, pa je odlučio ostati kući, obašla svijet. Zašto? Nesretni je dečko ležao u sigurnosti svoga kreveta, čekajući da prođe opasnost, kada se na njega srušio strop. Dogodilo se to 70-ih u New Yorku, pa mnogi stanovnici toga grada i danas s opreznošću spominju petak 13. 

2010. godine, na isti datum, u točno 13 sati i 13 minuta, jednoga je 13-godišnjaka pogodio grom. Tolika slučajnost gotovo da je nevjerojatna.


Znate li zašto je petak 13. nesretan? 

19. travanj 2024 06:26