StoryEditorOCM
ZanimljivostiOgraničena serija

Poznati dalmatinski poduzetnik postao je vlasnik najskupljeg mercedesa na svijetu, ikad! Ova zvijer košta kao dvadeset luksuznih stanova

Piše PSD
14. rujna 2017. - 10:40

Tvrtka Jolly Autoline, čiji je vlasnik poznati poduzetnik Josip Stojanović Jolly, kupila je novi Mercedes AMG Project One, superautomobil koji vrijedi kao dvadesetak luksuznih stanova u Zagrebu. Riječ je o najbržem i najskupljem novome Mercedesu u povijesti, pišu 24 sata.

Da jedan kupac ovog superautomobila zaista dolazi iz Hrvatske, priznali su nam predstavnici Mercedesa, a kasnije je i Josip Stojanović našem izvoru potvrdio kako je upravo njegova tvrtka, koja prodaje i servisira Mercedese, kupac jednog od najskupljih auta na svijetu. Fascinantni Mercedes AMG Project One najsvježija je zvijezda automobilske scene.

Motor ovog automobila doslovno je preuzet iz Formule 1. Napredni V6 sa 1,6 litara velik je poput većine motora koje možete naći u prosječnom Golfu, no auto ipak razvija vrtoglavih 1000 KS. Tajna je u četiri dodatna električna motora, koji omogućavaju da auto do 200 kilometara na sat ubrza za šest sekundi i postigne maksimalnu brzinu kao Formula 1, više od 350 kilometara na sat.

U Mercedesu tvrde da će se prvi primjerci kupcima početi isporučivati 2019., no svih 275 planiranih primjeraka rasprodano je na slijepo još prije pola godine, prije nego što je automobil uopće prikazan. Među ruskim, arapskim i američkim bogatašima tako se našao i jedan kupac iz Hrvatske.

Kako najavljena cijena ovog automobila bez poreza iznosi 2,275.000 eura, Jolly će uz naše poreze i trošarine svoj Project One na kraju platiti oko 27 milijuna kuna.

Iako kupnja ovakvog automobila na prvu izgleda kao suludo razbacivanje novcem, to može biti i dobra investicija. Naime, zbog ograničene serije i nesvakidašnjih karakteristika cijena ovog automobila trebala bi u budućnosti samo vrtoglavo rasti, pogotovo ako ga vlasnik ne bude previše vozio. Odluči li se ipak pojuriti, naši presretači, koji uglavnom imaju motore od oko 200 KS i jure do 250 km/h, teško će ga uloviti. Jedina zemlja u kojoj može legalno isprobati sav potencijal ovog auta je Njemačka, gdje nema ograničenja brzine na autocesti.

18. travanj 2024 16:01