StoryEditorOCM
ZanimljivostiPriznanje Anti Vrbanu

Kninska crkva uvršena u Barrisolov kalendar za 2018. godinu kao jedini sakralni objekt među svjetskim arhitektonskim radovima

Piše Šibenski.hr
2. rujna 2017. - 14:26

Zanimljivo međunarodno priznanje stiglo je u Knin. Crkva Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta uvrštena je u prestižni kalendar Barrisola za 2018. godinu, navodi Dnevnik.hr.

Kalendar je to koji svake godine bira najbolje arhitektonske i dizajnerske radove iz cijeloga svijeta.
 
Crkva u Kninu prvi je sakralni objekt uvršten u Barrisolov kalendar. Katalog će obići gotovo cijeli svijet, a u njega su uvršteni radovi svjetski priznatih arhitekata i dizajnera. Među njima je sada i arhitekt kninske crkve Ante Vrban.

-Uvijek sam težio globalnom, a ne lokalnom. Glavni kriterij ovdje je bio izvrsnost - nova vizija, nova koncepcija, nova upotreba materijala, lokacija i zapravo sama funkcija prostora - kaže je Vrban.
 
Crkva u Kninu ima 780 metara četvornih i oko 500 sjedećih mjesta. Gradila se četiri godine, a do danas je dobila dva inozemna priznanja za arhitekturu.

Iako se Vrban nakon dovršetka izgradnje susretao s brojnim kritikama zbog pretjerano modernog izgleda crkve u koju su u siromašnom Kninu utrošene basnoslovne količine novca, a crkva nije u cijelosti dostupna ni invalidima, šibenski arhitekt smatra da su ova priznanja velika stvar za hrvatsku arhitekturu. A svaka kritika mu je, tvrdi, motivacija da njegovi novi projekti budu bolji. 
 

19. travanj 2024 21:21