StoryEditorOCM
ZanimljivostiOvo nije kraj

Za 10. godišnjicu Kornatske tragedije proslavljeni nogometaši i vaterpolisti zaigrali za stradale vatrogasce (FOTO)

Piše Tekst i slike: Ante Talijaš
29. kolovoza 2017. - 13:58

Uz obilježavanje 10. godišnjice kornatske tragedije, u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga, pod sloganom "Ovo nije kraj – 3654 dana bez istine" na vodičkoj rivi održan je 10. memorijalni humanitarni turnir u malom nogometu, a u organizaciji MNK "Heroji 2007.".

Na revijalnom dijelu turnira nastupile su humane sportske zvijezde, koje su na ovaj način odale pijetet stradalim vatrogascima. Na malonogometnom igralištu ispred "stare škole", uređenom za ovu prigodu, zaigrale su hrvatske nogometne legende, uglavnom proslavljeni igrači Hajduka i Dinama, a pridružili su im se trener vaterpolskih prvaka svijeta Ivica Tucak i predsjednik HVS-a Perica Bukić. Za "Bijele" su zaigrali Stipe Pletikosa, Mario Stanić, Vlatko Đolonga, Hrvoje Štrok i Goran Vlaović. Na vratima "Crnih" bio je Ivica Tucak, a igrali su Darko Miladin, Dario Šimić, Nenad Pralija, Stipe Brnas i Perica Bukić.

Oko 3000 gledatelja uživalo je u ovom malonogometnom spektaklu, a pobijedili su "Bijeli" rezultatom 4:2. Za pobjednike strijelci su bili Stanić (2), Đolonga i Vlaović, a za "Crne" dvostruki strijelac bio je Nenad Pralija, nekadašnje "Hajdučko srce".
Za sudjelovanje na ovom humanitarnom turniru, našim proslavljenim nogometašima i vaterpolistima zahvalila je vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić, a iz njezinih je ruku simboličan prigodni poklon – kamen s otoka Kornata – primio Nenad Pralija.

 

– Izuzetno sam počašćen što nas je organizator pozvao da budemo dio ove manifestacije u spomen na naše stradale vatrogasce. Prošlo je već 10 godina od te strašne tragedije, a uspomenu na njih moramo čuvati vječno. Sve je ovdje u Vodicama bilo organizirano na visokom nivou. Osobno me je posebno impresionirao i emotivno dirnuo trenutak kad su prema nebu pušteni lampioni – kazao nam je kapetan "Bijelih", proslavljeni vratar Hajduka i hrvatske reprezentacije Stipe Pletikosa.

Kapetan "Crnih" Dario Šimić kazao je kako je čin njihova sudjelovanja na memorijalnom turniru najmanje što su mogli napraviti u davanju svog obola prisjećanja na stravičan događaj od prije deset godina.
– Nikad ne smijemo zaboraviti te hrabre mlade ljude koji su svoje živote izgubili na Kornatu. Zahvalio bih organizatoru na pozivu i čestitao im na odličnoj organizaciji ovog turnira i drugih manifestacija kojima se obilježava deseta godišnjica kornatske tragedije – rekao je bivši "vatreni", osvajač brončane medalje na Svjetskom prevenstvu u Francuskoj Dario Šimić, inače aktualni predsjednik Udruge Nogometnog sindikata Hrvatske.

Inače, pobjednik turnira je zagrebački "Dinamo Futsal", koji je u finalnoj utakmici boljim izvođenjem penala svladao MNK "Crnicu" iz Šibenika rezultatom 4:2, u regularnom dijelu bilo je 1:1. U utakmici za treće mjesto domaći "Heroji 2007" svladali su "Vrgorac" s 4:2.
Rezultati polufinala: "Heroji 2007" – "Dinamo Futsal" 0:1, "Crnica" – "Vrgorac" 6:3.

Sav prikupljeni novac s ovog memorijalnog turnira, kao i od prodaje lampiona i balona u sklopu humanitarne akcije "Srce kornatsko", namijenjen je udruzi "Krijesnica" koja se skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti, a utrošit će se za financiranje programa u njihovu rehabilitacijskom kampu smještenom u Fužinama.


Stigla dozvola
Lampioni su ipak pušteni

U nedjelju navečer, točno u 21 sat, zasjalo je nebo iznad Vodica. U sklopu obilježavanja desete godišnjice kornatske tragedije i spomen na dvanaestoricu stradalih vatrogasaca na Kornatu, s prepune rive prema nebu ipak je pušteno oko 1500 lampiona pod sloganom "Ovo nije kraj – 3654 dana bez istine".
Premda je tijekom dana udruga "Srce kornatsko" obznanila da neće puštati lampione zbog protivljenja dijela vatrogasnih krugova, u posljednji trenutak, nešto nakon 20 sati, došlo je do preokreta.
– Lampione smo pustili prema planiranom programu jer smo upravo za 21 sat dobili dozvole Kontrole zračnog prostora u Hrvatskoj, MUP-a i relevantnih vatrogasnih institucija. Zbog ovih naših lampiona zasigurno neće gorjeti novi požari, kako se to sugerirali pojedini vatrogasni čelnici, ali gorjela su srca svih brojnih naših građana i gostiju koji su lampione kupili i pustili – kazao je Ante Sladoljev, predsjednik DVD-a Vodice i Udruge "Srce kornatsko".
Inače, zbog protivljenja Gorana Frankovića, predsjednika Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, koji je ustvrdio da su lampioni velika opasnost za izbijanje novih požara, odustalo se od njihova puštanja u Zadru i Rijeci, dok su prema ranijem dogovoru u Zagrebu, Splitu i Novoj Gradišci u zrak pušteni baloni.

24. travanj 2024 08:23