StoryEditorOCM
ZanimljivostiBrodarica

Provjerite kako je bilo na ribarskoj večeri na Južnoj punti: Navalite, nisan potrova zatvorenike, neću ni vas! (FOTO)

Piše i snimio: Branimir Periša
8. kolovoza 2017. - 14:53

Koliko je poznato, samo u jednome veslanju postoji "trojac sa", a to je kuhanje u megateći, s drvenom mišajom veličine i oblika osrednjeg vesla. Tako je bilo i na poznatoj "Ribarskoj večeri na Južnoj punti" u režiji mjesnog SRD-a "Brodarica". Ovu feštu ribolovci su uspješno obnovili nakon dugogodišnjeg prekida i priređuju je treći put zaredom.
– Nisan potrova zatvorenike, neću ni ovaj narod! – uvjerljiv je krupni brko Nikola Tudić, glavni kuhar, kormilar teće i umirovljeni kogo "zatvorskoga sustava".

Asistenti su mu bili Javor Seljanovski i Marijan Španja, a sve da Tudić to i nije rekao, opojni miris lignjuna na gulaš, aromatična kulisa Ribarske večeri, govorio je sam za sebe.

Ipak, ne pokušavajte ovo kod kuće osim ako vam kuhinja ne zauzima površinu cijeloga stana, budući da se u Brodarici veslalo toćem od 50 kila lignjuna, vreće-dvije kapule, isto toliko krumpira, nekoliko litara soka od pomidora, damižanice bijelog vina... Da ne nabrajam dalje, gargantuovske količine namirnica sljubljene u ovome jelu koje je, eto, gulaš, a ne brudet zato što lignjun nije riba.

Ako su oni veslači, tada je Gordan Jurić Gugo, predsjednik ŠRD-a "Brodarica", trener uhodane ekipe koja goste na svojoj fešti počasti ićem i pićem a da im za to ne uzme ni lipu. Gulaš od lignjuna bio je tek početak niza kilograma pripremljenih namirnica: na buzaru je skuhano 130 kila pidoća, pofrigano je 100 kila papalina, našla se i pokoja lignja na žaru, a ponuđena je i 'botnica na salatu.

Malo tko je tako široke ruke i srca, naročito usred sezone, kada sve kipi od turista, pa ni Brodarica nije iznimka, no ovdašnji sportski ribolovci tako žele. Jedino što na krajeve pulta za podjelu hrane i pića postave dvije "simpatične kartonske kutije", kako ih Jurić naziva, za dobrovoljne priloge društvu s nominalno stotinu članova, a samo dvadeset aktivnih.

– Pet, deset kuna, može manje, a i ništa, svakom gostu na volju. Da se naš klub malo financijski pokrpa – objašnjava Jurić koncept fešte kakav u šibenskom kraju njeguju, koliko je poznato, jedino još bilički podvodni ribolovci. Redovito priskače TZ Brodarica, koja je platila nastup benda "Amigos" i pozornicu, doznačila ribolovcima 13 tisuća kuna na račun društva, a Mjesni odbor pomogao je s tisuću kuna.

Prevruće je, pa ribe baš i nema na bližim poštama, no proradila je lignja, te su Brodaričani uoči fešte dvije večeri skupno izašli na more i poklonili sav ulov, a hobotnice su u zamrzivače počeli skupljati još prije, za salatu koju im je u ovećoj teći za feštu pripremio Boško Paškalin.

– Došli smo do toga – ponosan je Jurić – da nas ljudi pitaju kako mogu pomoći da ničeg ne uzmanjka. Tako je Julijana Čobanov darovala 100 kila papalina, 50 litara vina stiglo je ljubaznošću Snježane Gović, tribunjski profesionalni ribari darovali su lignjune, a Alen Ćosić izronio je one silne pidoće.

U (pre)toploj noći na Južnoj punti, s čarobnim pogledom na obližnji Krapanj, gdje kuće rastu iz mora, preostalo je jedino kušati pomalo od svega toga zdušno ponuđenog, dok su s pozornice stare napjeve izvodili pjevači i pjevačice KUD-a "Spužvar". Kasnije su "Amigosi" s Thompsonovim uspješnicama podigli publici ruke u zrak i odriješili im grla, taman sa spasonosnom bavom od bure.


TKO JE DOŠAO
Luketa, Španja, Rakić
Među posjetiteljima je zamijećen Tonći Luketa, predsjednik Županijskog saveza za sportski ribolov na moru, sa suprugom Jadrankom i dopredsjednikom Goranom Baranovićem. Andrija Španja, ravnatelj JU Športski objekti, spustio se na rivu iz svoje kuće na ćakulu sa Stipicom Protegom iz Gradskog parkinga, predsjednikom MO-a Šubićevac i glavnim tajnikom GO HDZ-a, a kasnije im se pridružio i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić.
Evo i ostalih iz ekipe koja je iznijela feštu na Južnoj punti: Željko Prebanda (dopredsjednik), Goran Kozić (tajnik), Ivan Nađ, Branko Milutin, Marjan Španja, Milivoj Milutin, Miro Blažević, Tihomir Gović, Vice Luša i Velimir Nanjara.


Ne pokušavajte ovo kod kuće osim ako vam kuhinja ne zauzima površinu cijeloga stana, budući da se u Brodarici veslalo toćem od 50 kila lignjuna, vreće-dvije kapule, isto toliko krumpira...

18. travanj 2024 10:29