StoryEditorOCM
ZanimljivostiPovijesni spektakl

Opstao Jurjevgrad: Pogledajte kako su Tribunjci obranili selo od napada španjolskih galija (FOTO)

Piše Ante Talijaš
17. srpnja 2017. - 16:16

Ugodno i zanimljivo bilo se naći u subotu navečer u Tribunju, malom ribarskom mjestu, koje iz godine iz godine, iz sezone u sezonu, postaje i sve poželjnija turistička destinacija. Na trgu "Pijaca" u središtu mjesta, više stotina domaćih i stranih gostiju uživalo je u uprizorenju legendarne jurjevgradske renesanse bitke, stvarnom povijesnom događaju iz 1617. godine, u kojemu su španjolske galije napale Jurjevgrad pod mletačkom upravom, kako se prije tih 400 godina zvao Tribunj. Naime, ovo mjesto zvalo se Jurjevgrad sve do kraja 17. stoljeća, kada mijenja ime u Tribohunj, a zatim i u Tribunj.

Za ovaj noćni spektakl, kojim je na nekoliko sati u Tribunju oživio duh neki davnih drevnih vremena, pobrinuli se članovi povijesne postrojbe Šibenske gradske straže i družbe Vitezova vranskih. Oni su se svojski potrudili da na autentičan način prikažu događanja iz ove pomorsko-kopnene bitke, kada su španjolski osvajači pokušali pokoriti omaleni Jurjevgrad, koji su činili naselje na otočiću povezanom kamenim mostom s kopnom te utvrdom na brdu Sveti Nikola.

Kao i prije četiri stoljeća, i ove subotnje večeri sa španjolske galije sijevala je gromoglasna topnička paljba, a s trga "Pijaca" branitelji Jurjevgrada uzvraćali su salvama iz omalenih topova po galiji. Pokušali su na stotinjak metara od obale Jurjevgrađani napasti lađicama španjolski ratni brod, ali su pretrpjeli poraz. No, kada su se Španjolci iskrcali na obalu, uslijedila je odlučujuća bitka prsa o prsa u kojoj su preci Tribunjaca izvojevali pobjedu i odbacili neprijatelja, koji se s galijom udaljio prema pučini. Dugotrajnim pljeskom okupljene publike popraćen je završetak ovog noćnog spektakla koji je organizirala tribunjska Turistička zajednica uz pokroviteljstvo Općine Tribunj.

Od reakcija iz publike, izdvojili bismo poluglasni šaljivi komentar jednog gosta iz Zagreba.
– Sve je bilo na visokoj razini. I autentičnost kostima sudionika i oružja, i svega ostaloga. No, preci Tribunjaca bili su poprilično napredni ljudi, još prije 400 godina imali su mobitele i pušili električne cigarete – kazao je ovaj Zagrepčanin, aludirajući na aktere spektakla koji su u nekoliko navrata vadili mobilne uređaje, a jedan od njih "dimio" je električnu cigaretu.

Tribunjsku večer upotpunili su članovi družbe "Podravski zmajevi" iz Koprivnice, predstavivši se žongliranjem, plesom s vatrom i ostalim performansama iz doba renesanse.
– Ovu našu povijesnu pomorsku-kopnenu bitku upriličili smo četvrtu godinu zaredom i ovo je, po meni, bilo najuspješnije izdanje. Dio je to naše bogate turističke ponude i želimo da ovaj događaj postane turistički brend, kao što su to već Ribarska noć, Tribunjske magareće utrke i Festival posvećen skladatelju Borisu Papandopulu – kazao nam je Boris Ivanković, direktor Ureda Turističke zajednice općine Tribunj.

20. travanj 2024 00:35