StoryEditorOCM
LifestyleAtopijski dermatitis

Ponekad se rasplačem jer mi se čini da sam potpuno nemoćna - priznaje majka čiji petomjesečni sin boluje od ove bolesti. Njegovu robicu pere posebnim deterdžentima, briše prašinu svaki dan, koristi posebne pelene...

29. studenog 2017. - 14:37

- Antonio je došao na svijet hitnim carskim rezom, ali sve je prošlo dobro. Bio je kratko u inkubatoru i mjesec dana sam ga dojila. No, kad smo prešli na adaptirano mlijeko, pojavilo mu se crvenilo na licu, tjemenu i obrvama. Uslijedilo je češkanje, nervoza, nespavanje, iz čega su liječnici zaključili da se radi o seboroičnom dermatitisu. Liječnik mi je savjetovao nježno čišćenje kože, hidrataciju neutralnim kremama i povremenu upotrebu kortikosteroida. Nažalost, iz dana u dan stanje je postajalo sve lošije.

Osip i crvenilo s mjehurićima koji pucaju i krvare proširilo se sve od nožica do glave. Pokazalo se da je riječ o težem obliku dermatitisa, atopijskom, koji se pogoršava i poboljšava u ciklusima. Kad je najgore, natečeni i crveni su mu kapci, tjeme, ruke i noge, koža mu puca i krvari, još više kad plače, zbog čega i ne spava normalno, a onda se uz kortikosteroide sve smiri u roku od tjedan dana. I opet sve iznova. To vam je začarani krug, kaže Silvija M., majka sada petomjesečnog dječaka. Osim toga, stanje se pogoršava zavisno o vremenu, a još ne znamo je li možda u pitanju i neka alergija, pa u skladu s tim poduzimamo sve da bismo isključili sve potencijalne neprijatelje. Borimo se da ne dođe do jačeg pogoršanja jer zbog oslabljenog masnog sloja kože alergeni iz okoliša lako prodiru kroz kožu i izazivaju upalu, povećavaju rizik bakterijske infekcije, kada se moraju primijeniti i antibiotici.



Prema preporuci dermatologinje dr. Dubravke Vuković, koja nam je značajno olakšala borbu s ovom bolešću, za sada njegovu robicu peremo odvojeno posebnim deterdžentima, usisavamo i brišemo prašinu po stanu svaki dan, koristimo posebne pelene jer je ugroženo i pelensko područje, svu odjeću smo pregledali i odbacili sve što je imalo bilo kakvu sintetiku... Sad su se na sve ovo nadovezali i zubići, pa su se problemi udvostručili. Što da vam kažem, briga oko Antonija traje doslovno 24 sata, jer je bolest naporna i dosadna. Ponekad se rasplačem jer mi se čini da sam potpuno nemoćna, priznaje Silvija, inače frizerka, ali je unatoč svemu optimistična iako je svjesna da bolest ima jaku nasljednu komponentu. U njezinoj obitelji, ali i u obitelji supruga ima nekoliko oboljelih. Ona i suprug također boluju od teške alergije i već su dobro razradili sve moguće preventivne mjere. To im, kaže ona, donekle olakšava situaciju, ali nadaju se da bi bolest mogla posustati kad Antonio navrši tri ili četiri godine, možda u pubertetu... a do tada će se čvrsto držati preporuka liječnika da mu olakšaju život, poručuje.

- S problemima atopijskog dermatitisa, koji je ujedno i najčešća dječja kožna bolest, suočava se 15-20 posto djece predškolske i školske dobi. Jednostavno rečeno, atopijski dermatitis na koži vrlo je sličan astmi na plućima, samo što je u atopijskom dermatitis ciljni organ koža, a u astmi pluća, pojašnjava prof. dr. sc. Neira Puizina-Ivić, dermatologinja na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Split, te ilustrira da se danas često koristi naziv "alergijski marš", što znači da se čovjek rodi sa sklonošću alegijskom reakcijama te da se tijekom života, odrastanja, sazrijevanja i starenja očituju različiti simptomi alergije, koji ovisno o životnoj dobi nastaju pa nestaju.


Savjetnik za roditelje
- Preporučuje se dojenje barem prvih šest mjeseci, a potom raznolika ishrana uz pažljivo uvođenje nove hrane svakog tjedna. Nove namirnice uvode se s posebnim oprezom jer je veća mogućnost da dijete na njih nepoželjno reagira. Tako se npr. uvođenje jaja u prehranu odgađa do druge godine života, a kikirikija još i kasnije. Namirnice poput čokolade, jagoda, rajčica i konzervansa pojačavaju svrbež pa ih je potrebno izbjegavati, kao i limun, naranče i rajčice. To je posebice izraženo u periodu kada niču zubi ili kada dijete sve stavlja u usta jer slina djeluje tako da isušuje i nadražuje koža.
- Svakodnevno je nužno pranje kože u vodi koja ne smije biti previše topla (do 33°C) te koristiti gelove bez sapuna, kožu dobro isprati i nježno osušiti tapkanjem, bez trljanja.
- Preporučuje se pamučna odjeća umjesto vunene ili sintetičke, a pri pranju odjeće ne koriste se tvornički omekšivači ili proizvodi koji sadrže fosfate, te je treba dobro isprati.
- Sve vrste razonoda su poželjne. Poboljšanje nastupa u ljetnim mjesecima ali ne treba se izlagati suncu između 11 i 17 sati, s tim da se uvijek nanosi proizvod za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom.
- Omekšavajuće ili hidratantne kreme treba aplicirati na kožu unutar 3 minute od kupanja, čistim rukama, nježnim kružnim pokretima dok se potpuno ne upiju u kožu.


'Škola atopije'
Klinika za kožne bolesti organizira 'školu atopije' koja započinje 14. prosinca, kao prvi takav tečaj za roditelje i one koji su oboljeli. Za pohađanje tečaja potrebno je imati D1 uputnicu i prethodno se predbilježiti na mail: splitderma@gmail.com. Tečaj traje od 14 do 16 sati i organiziran je tako da sudjeluju dermatolog, nutricionist, pedijatrijski alergolog i psiholog, uz kratki prikaz praktičnog rada koji provodi viša med. sestra Anita Bikić, kako bi se postigao bolji terapijski ishod i prijemčivost za terapiju. Tečaj će se održavati jednom mjesečno, a vodit će ga dermatologinja dr. Dubravka Vuković.

20. travanj 2024 02:03