StoryEditorOCM
LifestyleDomaća biljka

Kuhale su ga naše bake, a mi ga zanemarujemo: za ovim povrćem poludjeli su fitness uživljenici i to zbog ova tri recepta

Piše PSD
29. studenog 2017. - 09:25

Zdravlje počinje na stolu, a nisu naše bake ni za što kuhale kaol. Ova namirnica ima usitinu nevjerojatne 'pluseve' kada je u pitanju njena nutritivna vrijednost, ali praksa potvrđuje da ju sve rjeđe kuhamo. Zašto?

Oduvijek smo je viđali na pazarima, prisutna je u Dalmaciji od davnih dana pa se može reći i da se radi o svojevrsnoj 'domaćoj' vrsti povrća. U standardu 'cvjetača', nazivaju ga i 'kaol', 'kaul', 'kaula', varijacije su na temu, ali namirnica ostaje ista. 



Dolazi iz roda kupusnjača i u sebi nosi brojne pogodnosti za naše zdravlje. Znamo da nam je voće i povrće najbolji saveznik kada je u pitanju suočavanje sa zimom koja nam predstoji. A ima i još razloga zašto biste trebali kaol ukomponirati u svoj 'predzimski' jelovnik. Siromašna kalorijama, a puna vitamina i minerala, ova biljka može se pripremati na razne načine.

Iako njen miris prilikom kuhanja nije baš svima ugodan, mnogi će i to 'prigristi', jer ako se spremi na pravi način, rezultat može biti itekako ukusan. A ne zaboravimo i na vitamine.

No, što je to točno tako zdravo u kaolu?

Sadrži vitamine A, C, K, U i B kompleks, minerale kalcij, fosfor, željezo, cink i magnezij. Zbog svojih je svojstava blagotvoran za zdravlje, a pomaže i u borbi protiv upala i raznih bolesti, naročito kardiovaskularnih. Poznata su i istraživanja koja su potvrdila spriječavanje razvoja tumorskih stanica kod ljudi.

Količina klorofila prisutna u ovoj biljci korisna je u proizvodnji hemoglobina pa se preporuča anemičarima. Važna napomena je pritom da se preporuča konzumirati sirov ili kuhan kratko, i to na pari. Ako ga 'raskuhate' izgubit će veliku količinu svojih nutrijenata. 



Evo nekoliko načina na koji možete uključiti kaol u svoju prehranu:

1. Ubacite ga u 'smoothie'

Iako vam ova ideja možda i ne zvuči najbolje, u kombinaciji sa svježim voćem i nekim sladilom, npr. medom, nećete ni osjetiti okus ovoga povrća, a pridonijet će i kremastoj teksturi vašega napitka.

2. Napravite ga kao 'rižu'

Za zdravom i dijetalnom 'rižom' od kaola poludjeli su fitness uživljenici, a priprema je doista jednostavna. Samo nagratajte kaol i kratko ga skuhajte ili popržite te začinite, i imate ideju za obrok.

3. Ide i u pizzu

Također jedna od 'izmišljotina' onih koji broje svaku kaloriju, ali interesantna zamjena za one koji izbjegavaju tijesto. Skuhajte kaol i od njega napravite koricu za vašu pizzu na koju ćete naknadno (kada se ispeče) moći dodati ostale sastojke. Nemojte sve staviti odjednom kako ne biste dobili kašu.

18. travanj 2024 05:44