StoryEditorOCM
LifestyleNarušavaju privatnost

Psiholozi upozoravaju na opasnost igračaka za kojima djeca luduju: To su monstruozne naprave koje treba zabraniti!

21. studenog 2017. - 17:04

Nakon što je njemačka nadzorna agencija "BNetzA" dječje pametne satove opisala kao špijunske uređaje, u Njemačkoj se zabranila njihova prodaja, zbog narušavanja privatnosti.

Ovu "pametnu igračku" u Njemačkoj i diljem svijeta masovno posjeduju malodobna djeca, a većina satova opremljena je SIM karticom koja se može kontrolirati pomoću aplikacije.

Neki od satova imaju pogreške zbog kojih prenose i pohranjuju podatke bez šifriranja, što bi u prijevodu značilo da pomoću osnovnih tehnika hakiranja bilo tko može pratiti ove uređaje i nadgledati djecu. Među ostalim, ova naizgled bezazlena igračka roditeljima služi kako bi mogli provjeravati gdje se nalazi i što radi njihovo dijete.

Da se uistinu radi o besmislenoj tehnologiji koja narušava privatnost, složila se i psihologinja Žana Pavlović, koja smatra kako se na drugi način dijete mora osnažiti.

– Povjerenje treba postići razgovorom, a ne ovom vrstom špijunaže, tako bih se izrazila. Ovaj sat primjer je nepotrebne vrste tehnologije. Potrebno je razgovarati i tako razvijati odnos s djetetom. Važno je i pokazati interes prema njegovu društvenom životu, a kad dijete osjeti vaš interes, imat će potrebu povjeriti vam neke stvari – zaključila je.

Njemačka nadzorna agencija u izjavi za strane medije navela je da je već pokrenula sudske postupke protiv tvrtki koje prodaju ove satove na internetu i zarađuju veliki novac te narušavaju dječju privatnost.
– Pomoću aplikacije roditelji mogu dječje satove koristiti za trajno promatranje i prisluškivanje njihove okoline, tako da ih moramo smatrati nedopuštenim proizvodima – kazala je predsjednica agencije, te dodala kako, prema istraživanju agencije, roditelji koriste satove kako bi prisluškivali nastavnike u učionicama.
 

16. travanj 2024 10:55