StoryEditorOCM
LifestyleUgodno iznenađenje

Kardiolozi potvrdili: seks je bolji od sporta kad je u pitanju zdravlje srca i krvnih žila, a trebali biste slijediti i ove jednostavne savjete

Piše PSD
24. srpnja 2017. - 19:56

Zdravlje srca je iznimno važna tema, pogotovo u zapadnim zemljama gdje su kardiovaskularne bolesti među najčešćim uzročnicima smrti. Specijalisti su složni kada je u pitanju izbjeganje cigareta i alkohola, ali mnogi naglašavaju i važnost svakodnevnih navika koje mogu utjecati na naše zdravlje.

Ovdje izdvajamo 5 savjeta koji će vam sigurno pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih žila. Najzanimljiviji je svakako podatak da je seks iznimno dobar za zdravlje, čak bolji i od sporta.

1. Seks je dobar za zdravlje (fizičko i duševno)

Kardiolog Johannes Hinrich von Borstel u svojoj knjizi "Srce: Unutarnja priča najvažnijeg organa u našemu tijelu" (Heart: The Inside Story of Our Body's Most Important Organ) potvrđuje da je seks dobar za zdravlje srca i krvnih žila. "Prije i poslije seksa naš organizam ispušta hormone koji štite kardiovaskularni sustav", potvrđuje Von Borstel.



Dakle, seks je važniji čak i od fitness cardio vježbi, ponajviše zbog pojačanog lučenja oksitocina, koji se otpušta za vrijeme bliskog kontakta s voljenom osobom. Utječe na snižavanje krvnoga tlaka i smanjenje stresa, te doprinosi općem boljem stanju organizma.

2. Đumbir, luk i kapula

Ove tri namirnice von Borstel ističe kao iznimno važne za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Naglašava kako one imaju svojstva jednaka djelovanju nekih lijekova: potiču cirkulaciju, spriječavaju nastanak ugrušaka, sudjeluju u prevenciji infarkta.

Pokušajte uključiti ove namirnice u svoj dnevni jelovnik kao začine, ali možete ih jesti i sirove. Na taj način zadržavaju više hranjivih svojstava.



3. Važnost dobrog sna

San je iznimno važan za zdravlje organizma. Nesanica je usko povezana s povišenjem krvnoga tlaka, utječe na razne upale i generalno na stres organizma. No, čak i višak sna može stvariti probleme. Istraživanje na Sveučilištu West Virginia u Americi pokazalo je da osobe koje spavaju više od devet sati dnevno imaju povećan rizik od infarkta.

Umjeren i miran san je, dakle, najbolja opcija, a ni u čemu ne valja pretjerivati.

4. Redovit pregled kolesterola i izbjegavanje tableta za njegovo snižavanje

Tablete za snižavanje kolesterola redovito se propisuju od strane mnogih liječnika, ali najnovija istraživanja ukazuju na njihovu štetnost. Često uzrokuju mučnine, krvarenja iz nosa i bol u mišićima, a neugodne nuspojave samo su dio njihova utjecaja na organizam. "U redu je kada se tablete propisuju za slučajeve kada je kolesterol pretjerano povišen, ali kao prevenciju trebalo bi ih izbjegavati", naglašava von Borstel.

Više štete nego koristi, pravilo je koje vrijedi kada su u pitanju ovi lijekovi, tako da bi bilo bolje da preispitate vlastitu prehranu, umjesto da se 'kljukate' lijekovima.



5. Izbjegavajte bijeli šećer i kruh

Rafinirani šećer neprijatelj je organizma, a često je skriven i tamo gdje ga ne očekujemo. Uzrokuje dijabetes II tipa koji ima izravne posljedice na zdravlje srca. Naći ćete ga i u bijelome brašnu i krumpiru, pa bi bilo bolje izbjegavati kruh kada se to može. "Bijelo brašno je rafinirani ugljikohidrat koji gotovo trenutno povisuje razinu šećera u krvi", naglašava kardiolog.


20. travanj 2024 07:22