StoryEditorOCM
LifestyleSezonski darovi

Zdravlje s tržnice: sve što vam treba za jači imunitet i podizanje energije nalazi se u ove tri namirnice

15. travnja 2017. - 20:28

Nakon uspavane zime, proljeće nam je donijelo bogatstvo voća i povrća koje s razlogom možemo nazvati superhranom.
Sezonske namirnice prepune vitamina i minerala pomoći će vam da dobijete više energije, budete zdraviji i bolje se osjećate u vlastitom tijelu, a koja proljetna hrana donosi najviše dobrobiti za zdravlje, otkrila nam je Marina Biljak s portala Alternativa za vas.



Špinat
- Špinat je odličan izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E, magnezija, mangana, kalcija i kalija. Bogat je i željezom, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima, a da biste sačuvali sve te sastojke, najbolje ga je pripremati kratko na pari, i to što kraće moguće. Možete od njega pripremiti i zeleni kašasti sok u kombinaciji s drugim lisnatim povrćem i voćem, jer tako neće izgubiti svoje vrijedne sastojke.
Vitamin C jača imunitet, kalij olakšava rad bubrega i srca, kalcij pomaže zdravom rastu kostiju i zuba, a magnezij jača naše mišiće, a sve to dobijete u nekoliko listova špinata. Dijetalna vlakna iz špinata pomažu kod zatvora i izlučivanja toksina iz organizma.



Artičoka
- Artičoke su veoma cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava. Od davnina se koriste za poticanje apetita, liječenje loše probave, zaštitu jetre i bubrega od upala i toksina te za liječenje žučnog mjehura i šećerne bolesti. Artičoka sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pomažu radu debelog crijeva, te lutein koji djeluje kao antioksidans i štiti od starenja i raka.
Brojna istraživanja su potvrdila da artičoka na prirodan način smanjuje razinu povišenog kolesterola u krvi. Naime, artičoka podiže razinu "dobrog" HDL kolesterola i smanjuje razinu "lošeg" LDL kolesterola, te tako predstavlja odličnu pomoć za sve koji se bore s ovim modernim neprijateljem. Artičoka je veoma popularna i kod ljudi koji se bore s prekomjernom težinom, jer je bogata vlaknima, a siromašna kalorijama!



Jagode
- Jagode su svakako zaslužile da budu šećer na kraju ove liste. Mnogima su omiljeno voće i jedva čekaju da španjolske i talijanske jagode na policama trgovačkih centara zamijene prave domaće jagode. One su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Folati su bitni za naš organizam, jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva. Jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca. Ako imate koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za vaš jelovnik, jer imaju malo kalorija a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit.

19. travanj 2024 10:45