StoryEditorOCM
LifestyleLjekovita svjetlost

Prestanite se skrivati od sunca i skinite konačno te cvike s lica! Blagodati ćete osjetiti već za par minuta

Piše PSD
5. travnja 2017. - 12:09

Brojna istraživanja potvrdila su da prekomjerno izlaganje suncu uzrokuju rak kože i potiče starenje, što ne znači da sunce treba potpuno izbjegavati i odreći se šetnje po suncu u satima kada zračenje nije prejako.

Oprezan i razuman boravak na suncu nosi brojne blagodati. Tajna ovog svima dostupnog izvora energije, čija ljekovita svojstva mnogi zaboravljaju, u tome je da se dnevno izlažemo barem 15-30 minuta sunčevoj svjetlosti.

Nedovoljno izlaganje sunčevim zrakama uzrokuje pomanjkanje vitamina D u organizmu koji omogućuje da brojni tjelesni sustavi funkcioniraju optimalno, a hranom ga ne možermo unijeti u dovoljnim količinama. Stoga se za očuvanje zdravlja barem dio dana izlažite sunčevu svjetlu jer je ono glavni izvor vitamina D.

Podsjećamo vas da je manjak vitamina D povezan s nastankom karcinoma, autoimunih bolesti, slabih kostiju i zuba, osteoporozom, autizmom, raznim srčanim oboljenjima i depresijom.

Hormon sreće

Važan je čimbenik u imunosnom sustavu čovjeka, a dokazano je zadužen i za lijep izgled naše kože.

Nažalost, više od 80 posto svjetske populacije pati od manjka ovog važnog vitamina, poznatog i kao “vitamin sunca”, koji se u najvećoj mjeri proizvodi kao nusproizvod izlaganja suncu.

Sunce pozitivno utječe na: imunitet, izgled kože, rad srca, raspoloženje, san, zdrave kosti i kosu, razne kožne probleme, tegobe dišnog sustava i autoimune bolesti.

Već nakon par minuta boravka na suncu javlja se osjećaj zadovoljstva, a tajna je u tome što sunce potiče rad pinealne žlijezde, poznatije kao epifiza, i jedine žlijezde koja energiju dobiva preko svjetla – točnije preko naših očiju.

Postoje znanstveni dokazi da se serotonin – hormon sreće, koji luči pinealna žlijezda, proizvodi pri dostatnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti, a povezan je s pozitivnim raspoloženjem, unutarnjim mirom te povećanom koncentracijom. Osim toga, serotonin regulira osjećaj gladi, tjelesnu temperaturu, rad mišića, apetit i raspoloženje.

Ovaj hormon se izlučuje tijekom dana kada sunčeva svjetlost ulazi u naše oči, a kada padne noć, pretvara se u melatonin – hormon koji je odgovoran za našu vitalnost, mladolikost, ali i uravnoteženu naviku spavanja.

19. travanj 2024 21:11