StoryEditorOCM
LifestyleHIT REŽIM

Odjeća je sve manja i tanja i krajnje je vrijeme za skidanje 'zimskog viška': formula 5:2 otkriva kako ćete to postići

22. ožujka 2017. - 12:20

S proljećem i skorim ljetom intenzivno razmišljamo o potrebi skidanja viška kilograma, iz estetskih, ako ne zdravstvenih pobuda. Mnogi će možda pokušati neki novi režim prehrane ili ponavljati nešto za što već znaju da je učinkovito, zasigurno će biti i prilično onih koji će se odlučiti za dijetu poznatu kao 5:2, odnosno dijetu čiji je sastavni dio svojevrsni post.

To je dijeta koja je, osim bezbrojnim običnim smrtnicima, pomogla u skidanju kilograma nizu zvijezda i političara, među njima su bivši britanski kancelar George Osborne, glumci Benedict Cumberbatch i Ben Affleck, glumica Liv Tyler, manekenke Miranda Kerr i Christie Turlington, komičar Jimmy Kimmel, voditelj ovogodišnje dodjele Oscara, glazbena diva Beyonce...

Iznimno popularna posljednjih nekoliko godina, dijeta 5:2 podrazumijeva da se posti dva dana u tjednu, ne uzastopna, odnosno da žene tim danima konzumiraju samo 500, a muškarci 600 kalorija, dok ostalim danima jedu normalno, ali bez pretjerivanja. Sada je tvorac ove dijete, dr. Michael Mosley, malo "olabavio" pravila i kaže kako se u dane posta može pojesti 800 kalorija uz jednake rezultate.

– Ne morate se strogo držati količine 500-600 kalorija, smanjenje unosa u dane posta na 800 kalorija gotovo je jednako učinkovito, a mnogima se lakše držati takve restrikcije. To je još uvijek niska razina kalorija, ali nije superniska, i ako u te dane želite ručati, možete tih dodatnih 200 kalorija pojesti u tom obroku – kaže dr. Mosley.

Zdjelica krepke juhe

Napominje kako dodatne kalorije nikako ne bi smjele biti one "prazne", nezdave grickalice i slično, nego bi za ručak trebalo pojesti zdjelicu krepke juhe ili ribu s grila uz kuhano povrće ili salatu kao dodatak.

Dosadašnja iskustva su pokazala kako je dijeta 5:2 naučinkovitija bila kod onih koji su u dane posta jeli dva obroka, doručak i večeru između kojih je bilo 12 sati razmaka, ali je to mnogima ipak bilo prezahtjevno i postajali su nervozni.

Prema novom režimu, u dane posta može se jesti tri obroka, a 24-satno razdoblje u kojemu se konzumira 800 kalorija, trebalo bi započeti ranom večerom te nastaviti kasnim doručkom sljedećeg jutra kako bi organizam preko noći bio otprilike 13 sati bez hrane.

Brojna su istraživanja pokazala kako kratka razdoblja posta mogu pomoći kontroli razine šećera u krvi smanjujući rirzik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Dr. Mosley, voditelj brojnih zdravstvenih programa na BBC-ju, zainteresirao se za povremeni post istražujući za jednu dokumentarnu seriju 2012. godine. Osobno je isprobao dijetu 5:2 i zahvaljujući njoj smršavio deset kilograma i riješio problem s upravo dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2.

Zajedno s novinarkom Mimi Spencer napisao je knjigu "The Fast Diet" o dijeti 5:2, koja je međunarodni bestseler.

19. travanj 2024 20:03