StoryEditorOCM
LifestyleSve je spremno za Promina trek

Osjetite Prominu – planinu s tisuću lica uz poseban trail ugođaj okupan vjetrovima mediteranske i kontinentalne klime

7. ožujka 2017. - 11:26

Planinarsko društvo Promina iz Drniša organizira trail utrku ProminaTrek Drniš 2017 kao treće kolo novoformirane Dalmatinske Trail Lige. Održava se na području grada Drniša odnosno planine Promina 25.ožujka.

-Ohrabreni velikim odzivom na dosadašnje utrke, kako građanstva tako i renomiranih trkača te povoljnim povratnim komentarima, po treći puta organiziramo utrku kroz koju želimo prezentirati ljepote naše planine, grada i cijelog kraja-kaže Nikola Perlić, direktor urke



Start utrke je iz centra Drniša, s glavnog gradskog trga Poljana, odakle će prva skupina natjecatelja staze Veliki Točak u 9,30 sati krenuti prema cilju utrke ispred Planinarskog doma Promina pritom prolazeći skoro cijelu planinu.

Druga skupina trkača na stazi Mali Točak starta u 10,15 sati, te treća skupina na stazi Spilja Liluša u 11 sati. Utrka je podijeljena u tri kategorije različite duljine: Veliki Točak 30 km, Mali Točak 20 km i Špilja Liluša 10 km.

Špilja Liluša 10 km namijenjena je šetačima, rekreativcima, obiteljima, djeci i svima onima koji se žele okušati u trailu ili jednostavno uživati u prirodi. Staza u ovoj kategoriji duga je skoro 10 km sa 623 metra kumulativnog uspona, te ju se može prepješačiti za manje od dva sata.



Mali točak 20 km namijenjena je iskusnim i spremnijim natjecateljima i rekreativcima. Natjecatelji u ovoj kategoriji prijeći će planinarsku stazu dugu 2o km sa 1099 metara kumulativnog uspona koja prolazi uzdužno čitavom Prominom, preko vrha Čavnovka do planinarskog doma, te prolazi svim najatraktivnijim dijelovima sa prekrasnim vidikovcima. 

Veliki točak 30 km namijenjena je najspremnijim natjecateljima i trkačima koji imaju iskustva u sličnim natjecanjima. Ova staza nudi razne podloge i vrste staza koje trkači moraju svladati unutar vremenskog ograničenja sa preko 30 km duljine i ukupno preko 1600 metara kumulativne visine ili uspona.

Staze su u potpunosti označene zastavicama, strelicama na križanjima te trakama koje služe u svrhu bolje orijentacije. Uz staze će biti volonteri na usluzi trkačima, bilježiti prolaske trkača i na četiri mjesta na stazi nuditi okrjepu u obliku napitaka i hrane.
Sve kategorije se boduju unutar Dalmatinske Trail Lige po Pravilniku. Za sudjelovanje se može prijaviti putem on-line prijava na internet stranicama Planinarskog društva Promina Drniš gdje se mogu pronaći potpune informacije ( gps tragovi staza , karte, opisi staza, profili…).



Zahvaljujući glavnim pokroviteljima Gradu Drnišu i Turističkoj zajednici Grada Drniša kao i svim donatorima za sve natjecatelje je osigurana dobra zabava u cilju utrke. Najbolje plasiranim natjecateljima u svim kategorijama će oko 14.30 sati biti svečano uručene prigodne nagrade suvenir „Kamena Promina“, medalje i „Drniška košara“ (pletena torba sa drniškim pršutom, vinom, sirom, rakijom i knjigom kroničara Drniša Đure Perlića).

Utrka ProminaTrek Drniš dio je šireg projekta i natjecanja nazvanog Dalmatinska Trail Liga koju uz drnišku čini još osam utrka koje se održavaju na području Mosora, Tisnog i Murtera, Kozjaka, Korčule, Lastova, Marjana, Poljičke planine i Omiške Dinare. Redom to su utrke Marjan Trail, ImberTrek, ProminaTrek, Jesenice Treking, Mosor Grebenning, Tisno Trail, Lastovo Trail, Kozjački satarluk i Vela strka. Organizatori Dalmatinske Trail Lige suPlaninarsko ekološka udruga Gata, Udruga Jesenice, Planinarsko društvo Imber Omiš, Planinarsko društvo Promina Drniš, STRKA Split te udruga Dalmacija Trails. Sve utrke okupljaju velik broj sudionika iz Hrvatske i stranih zemalja. Baziraju se na promicanju veće tjelesne aktivnosti odnosno aktivnog i rekreativnog bavljenja sportom i trailom u cilju zdravijeg življenja, te na promicanju ekološke svjesnosti i uživanju u prirodnim ljepotama.



-Stoga je utrka ProminaTrek prilika da ljubiteljima prirode i široj javnosti ukažemo na privlačnost i pitomost naše planine kao i cijelog drniškog kraja. Cilj i želja Planinarskog društva Promina i naših pokrovitelja, TZ Drniš i Grada Drniša, je organizacijom ovakvih događanja doprinijeti promociji Promine kao idealne destinacije za sportaše, rekreativce, turiste, izletnike i ljubitelje prirode-zaključio je Nikola Perlić.

20. travanj 2024 10:41