StoryEditorOCM
Glazbakoncert u HNK Šibenik

Sjećanje na prerano otišle tenore: Toni i Joško, s nama ste iako vas nima

1. prosinca 2017. - 11:53

Trinaestu godinu zaredom šibenska publika sinoć je u velikom broju pohrlila u HNK Šibenik, na koncert "A i vi ste s nama iako vas nima", posvećen Toniju Grguričinu i Jošku Arasu Bići, dvojici izuzetno talentiranih mladih tenora iz klapa "Teuta" i "Fortica", preminulih nedugo jedan za drugim. Nagrađeni burnim aplauzima, nastupili su šibenska klapa "Sebenico" i Branimir Bubica, vodička klapa "Bunari", "Bagatin Band", "Hip hop grupa 022", klapa "Munita" iz Zadra, "Contra" iz Splita i šibenski tenor Marko Škugor u pratnji svoga sastava.

U sjećanje na mladiće koji su meteorski zabljesnuli svojim raskošnim talentom, pokazavši silan potencijal, da bi se potom ugasili, svake godine od njihove smrti Zajednica udruga klapa Šibensko-kninske županije u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja – ZAMP i HNK Šibenik priređuje koncert na kojem se slavi glazba za koju su Toni i Joško živjeli, a prihod od ulaznica namijenjen je njihovim obiteljima.

Kada je poginuo u prometnoj nesreći kod Boraje, vraćajući se u Split, gdje je studirao na glazbenoj akademiji, Toniju Grguričinu bile su 23 godine, a Joško Aras Biće preminuo je od galopirajućeg raka pluća u 29. godini.
– Izvođači različitih glazbenih žanrova okupljeni večeras na koncertu samo su potvrda glazbene širine naših prerano otišlih prijatelja. Posebno je lijepo da se ovako, uz pjesmu njima posvećenu, okupljamo uoči božićnih blagdana, u dijelu godine povezanom s posebnim emocijama – istaknuo je Filijan Vuletić, bas klape "Fortica", voditelj vodičkih "Bunara" i jedan od pokretača koncerata sjećanja na Tonija i Joška.

Osim odličnoga glasa, podsjetio je Vuletić, Toni Grguričin pokazao je kvalitete frontmena i bio je prvi voditelj "Bunara", a Joško Aras Biće svojevrstan je fenomen. Kao klapski pjevač pojavio se prvi put tek s 20 godina, da bi za kratko vrijeme, poslušavši sugestije iskusnog Ante Barbače, zabljesnuo ljepotom i snagom svoga tenora, ponijevši "Forticu" do visoke umjetničke razine.

"Teuta", koja nije mogla podnijeti Tonijev odlazak razišla se, a pod njegovim je vodstvom zabljesnula s nekoliko hitova: na Šibenskoj šansoni pobijedili su s pjesmom "Taraš", "Ima mora u toj kući" prava je uspješnica, kao i "Ne živi se od arije", a širom zemlje postali su poznati pjevajući s Tedijem Spalatom nezaboravnu "Ne živi se od arije".
Tonija i Joška nema, ali žive u sjećanjima onako kako bi i sami željeli. "Partili tenori", kaže njima posvećena uspješnica tandema Dušan Šarac – Dinko Škevin. Jesu, ali ipak su tu, sa svojima, pokazali su njihovi Šibenčani i sinoć na koncertu u HNK.

24. travanj 2024 02:33