StoryEditorOCM
OstaloŠibenska amazonka Karmela Makelja (19) izborila se za svjetsku broncu u kickboxingu

Svaki dan mi je sparing-partnerica trostruka svjetska i šesterostruka europska prvakinja Nives Radić

Piše Petar Mikuličin
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
19. studenog 2017. - 12:49

Kakav je osjećaj s 19 godina osvojiti brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu? Na to pitanje odgovor sigurno ima Karmela Makelja. Mlađahna Šibenka, članica Kickboxing kluba Dalmatino i hrvatska reprezentativka proteklog je vikenda zablistala na svjetskoj smotri u glavnom gradu Mađarske. U svom prvom ozbiljnom nastupu u seniorskoj konkurenciji stigla je do polufinala i odmah uzela medalju! Karmelina je sreća bila velika, poput Dunava…

Vjera u budućnost

- Ma da, osjećaj je odličan! No, kao prava sportašica, neću skrivati da u meni ima čak i malo tuge kad vidim koliko sam bila blizu pobjede nad svjetskom prvakinjom. Moj trener Damir Lambaša odavno mi je nagovijestio da sam prerasla juniorski uzrast. Ja sam se i prije nastupa u Mađarskoj borila sa seniorkama, ali ne i na svjetskoj razini. Uspjeh na Svjetskom prvenstvu definitivno mi je potvrdio da sam spremna za to. Neke su protivnice u Budimpešti bile starije od mene i petnaestak godina. Taj mi podatak dodatno podgrijava vjeru u vlastitu perspektivu - pričala je ushićeno Karmela Makelja.
Karmelin put do polufinala i svjetske kickboxing bronce krenuo je još prije godinu dana.
- Toliko su trajala državna prvenstva i kupovi, otvoreni međunarodni turniri, na kojima sam morala poraziti sve protivnice da bih se nametnula izbornicima. Istovremeno sam odrađivala sparinge u klubu s Nives Radić i drugim klupskim kolegicama, Snježanom Prgomet i Marijom Pekas. Na prvenstvu svijeta sam, priznajem, imala nemalu sreću u ždrijebu. Bila sam slobodna u pretkolu, a u četvrtfinalu je trener priželjkivao protivnicu, koja ne dolazi iz istočnog dijela Europe. To se i dogodilo.

Brutalna krađa

Dopala me Švicarka, koju sam svladala bez većih problema. Polufinalna borba s Poljakinjom bila je dinamična. Udarci su sijevali tijekom cijelog meča. Nisam bila daleko od pobjede, ali je presudilo njezino iskustvo. Poljakinja je znala da vodi neznatnom bodovnom razlikom i htjela je umrtviti borbu stalnim ulascima u klinč. Ja sam, pak, željela otvorenu borbu, ali je nisam uspjela navući na to. No, lagala bih kad bih rekla da nisam zadovoljna – u dahu nam je prepričala Karmela.
Kad smo konstatirali da je rezultatom na Svjetskom prvenstvu nadmašila svoju klupsku kolegicu i prijateljicu, višestruku prvakinju, već spomenutu, Nives Radić, Karmela se gotovo uvrijedila! No, činjenica je kako je Karmela uzela broncu, dok je puno iskusnija Nives, nažalost, zapela u četvrfinalu.
- Da bih nadmašila Nives treba mi još petnaest godina borbe, litre krvi i znoja! I uza sve to ne znam bi li uspjela osvojiti sve njene medalje, dostići njene uspjehe. Trener kaže da su suci nemalo oštetili Nives. A ja kažem da je brutalno pokradena! Nives je bila bolja od Čehinje. Amen - bez dlake na jeziku će mlada fajterica.
Bez obzira što Nives Radić nije ušla u zonu borbe za medalje, rezultati predstavnica šibenskog Kickboxing kluba Dalmatino u Mađarskoj su, naprosto, nevjerojatni.

Splitska studentica

- Kad se sve zbroji, dolazim do zaključka kako u svom klubu, zapravo, treniram na svjetskom nivou! Svaki dan mi je sparing-partnerica trostruka svjetska i šesterostruka europska prvakinja Nives Radić. Ako mogu raditi sparing s njom, mogu se boriti s kim god hoću! - ponosno zaključuje Karmela Makelja.
Brončana Šibenka primoštenskih korijena nije imala previše vremena za slavlje u mađarskoj prijestolnici. Iz Budimpešte je požurila u Split, kako bi nadoknadila propuštena predavanja na fakultetu.
- U Splitu studiram kineziologiju. Moram biti redovita na predavanjima i vježbama. Zato, ovim putem zahvaljujem i profesorima koji su imali sluha za moje izostanke. Što se tiče života u Splitu, živim baš poput prave studentice. Faks, menza, opet faks… I tako iz dana u dan. A poslije predavanja dolaze treninzi i, tek onda, malo odmora. Dajem sve od sebe da izvršim sve obveze na vrijeme. Tako mora biti. Potrebno je napraviti dobar raspored i držati ga se. Ako ga prekršim, znam da moram nadoknaditi izgubljeno, a to uvijek izaziva komplikacije. No, kako kaže trener, to razlikuje šampione od običnih smrtnika - rezolutno poručuje fajterica Karmela Makelja.


Kava i diskoteke
Makar Karmeli kronično nedostaje slobodnog vremena, ima jedna stvar, koju ne propušta napraviti, makar bila u najvećoj gužvi:
- Popiti kavu! I to onu bez šećera. Kavu, jednostavno, obožavam - veli naša mlađahna sugovornica.
Poslije natjecanja si zna priuštiti i izlazak u diskoteku.
- Noćni izlasci mi nisu strani. Najljepše se opustiti poslije borbi - kaže ljepuškasta Karmela.

Marko Žaja nas spaja
Karmelino odličje u Budimpešti samo se uklopilo u veliki uspjeh dalmatinskog kickboxinga. Za posebno, dalmatinsko ozračje u hrvatskoj ekspediciji posebno se brinuo Marko Žaja, bivši svjetski prvak i splitski Šibenčanin, dopredsjednik Hrvatskog kickboxing saveza.

19. travanj 2024 09:23