StoryEditorOCM
OstaloCrno bijeli svijet

Šah: Povoljan rasplet Druge lige (jug) - Šibenik prvak, Primošten se spasio

Piše Borislav Juras
8. studenog 2017. - 15:36

Šahisti Šibenika su u Makarskoj potvrdili ono što su činili tijekom cijele sezone u Drugoj ligi (jug) – postali su prvaci! Takav uspjeh nije im jamčilo ni osam pobjeda u osam partija. Morali su ga potvrditi u posljednjem kolu, kad su slomili izravnoga konkurenta, drugu momčad kaštelanskog kluba "Petar Sedlar Pepe". Završilo je 3,5:2,5. Bodove su bijelim figurama dobili Tonći Matković i Paviša Viskić te Mario Malenica igrajući crnima, a remizirao je Ante Dobrović. Prethodno, u zadnjem trokolu je Šibenik bio bolji 4:2 od druge momčadi Dubrovnika, a Omiš je nadigran s 4,5:1,5.

– Plašili smo se mogućega slabog dana. U momčadskom smislu, ipak se nije dogodio. Kad bi netko i odigrao slabije, ostatak momčadi bi to nadoknadio. Tako smo došli do perfektnog učinka. Ne sjećam se da sam nekad vidio takav rezultat u drugoligaškim okvirima – ponosno će Branko Vlaić, kapetan šahista Šibenika.

Ovaj FIDE majstor uspješno je držao drugu ploču, ostvarivši učinak od pet bodova iz osam partija.
– Raritetnom uspjehu je najviše pridonio Mario Malenica, naša četvrta ploča, sa sedam i pol bodova iz devet partija, ostvarivši najbolji pojedinačni rezultat natjecanja – rekao je Vlaić.

Među konkurentima za vrh nije bilo šahista Primoštena, koji su tek u zadnjem kolu osigurali drugoligaški opstanak. I u Makarsku su došli oslabljeni, pa su u prvom nastupu, umjesto Kaštelanima, zasolili sami sebi. "Petar Sedlar Pepe" ih je dobio 3,5:2,5, nakon što su Božanić i Gracin ispustili odlučujuće prednosti.

Zatim su izgubili i od Sv. Vida iz Privlake 4,5:1,5, da bi se ipak spasili pobjedom 4:2 kontra druge momčadi splitskih Brda. Primoštenu je pripalo šesto mjesto, uz sedam meč-bodova. Prvake, šahiste Šibenika, čeka novi izazov. Zadnjeg vikenda studenoga u Đurđevcu će razigravati za plasman u Prvu B-ligu. Suparnici će im biti Kvarner, Međimurje i Slatina.
 

19. travanj 2024 04:49