StoryEditorOCM
OstaloŠIBENSKI DUPIN

Robert Vukičević (15) nova je plivačka nada Šibenika: Izborio je plasman na Europske igre mladih i u Mađarskoj želi doplivati do medalje (FOTO)

19. lipnja 2017. - 12:04

Robert Vukičević nova je plivačka nada Šibenika. Petnaestogodišnjak, koji broji zadnje dane u osnovnoj školi, ponovio je uspjeh Lucije Jurković Periša i izborio plasman na Europske igre mladih. Vukičević je to zaslužio kao jedini plivač iz Dalmacije, koji je u svojem uzrastu isplivao normu Hrvatskog olimpijskog odbora u disciplini 100 metara leptir. I samo pečatirao svoju poziciju najperspektivnijeg plivača na rang-listi Hrvatskog olimpijskog odbora.

 

- Moj trener Marijan Tepić i ja tempirali smo formu i žestoko se pripremali za taj Grand prix u Sisku, znajući što mi dobar rezultat može donijeti. Norma je bila 57 sekundi. Isplivao sam je i osvojio prvo mjesto. Osim mene je normu ispunio samo još jedan plivač iz Rijeke – kaže nam Robert.

Mladi član Plivačkog kluba Šibenik već je u prosincu prošle godine najavio pohod na Europske igre mladih u Mađarskoj. Tada je srušio nacionalni kadetski rekord na 200 metara delfin.
Ovaj je uspješni plivač, poput većine vršnjaka, u mlađim danima bio zaljubljen u nogomet. No, nije mu trebalo dugo da s travnjaka "skoči" u bazen.
- Nogomet mi jednostavno nije sjeo. Brzo sam odustao i odlučio otići na bazen. Plivanje me oduvijek privlačilo, pogotovo kad bih ga gledao na televiziji - prisjeća se Vukičević.

Poznata je stvar da plivači moraju više nego neki drugi sportaši paziti na način života, prehranu... Da su bilo kakvi poroci za njih strogo zabranjeni. Tako je i u Robertovu slučaju.
- Nije mi teško biti discipliniran. Navikao sam se na takav život. U plivanju sam od devete godine. Naravno, što idem stariji sve više pazim na prehranu. Posebno, prije velikih, bitnih natjecanja - naglašava šibenski plivač, koji zbog svoje radišnosti, ali i izgleda više podsjeća na tipičnog Nijemca.

 

Robert ne skriva da mu je plivanje na prvom mjestu. Ispred škole. No, unatoč tome što katkad trenira i dvaput dnevno, ne zapušta školske obveze.
- Nasreću, uspio sam sve srediti na vrijeme. Nije bilo lako. Svakog jutra sam išao u školu, nakon toga bih došao kući, ručao, pa trk na trening, koji bi trajao do sedam sati navečer. Možete zamisliti kolika bi bila moja volja za učenjem poslije takvog dana! No, bio sam uporan jer sam znao što me čeka ovog ljeta. Znao sam da moram riješiti sve obveze u školi, kako bih se mogao u potpunosti posvetiti vrlo važnim natjecanjima - govori nam Robert Vukičević.

A u idućih mjesec dana Robert vjerojatno neće ni izlaziti iz vode! Očekuju ga, naime, čak tri natjecanja: Regionalno i Državno prvenstvo, te, kao kruna svega, Europske igre mladih od 22. do 29. srpnja u Gyoru.
- Sva se tri natjecanja održavaju u srpnju, u kratkom vremenskom razmaku. Regionalno prvenstvo će mi više poslužiti kao test-natjecanje pred Europske igre mladih. U Mađarskoj je prvi cilj ući u finale na 100 i 200 metara delfin, a kakav bih ja to sportaš bio kad ne bih želio uzeti i medalju!? - za kraj će Robert Vukičević.


'Odbija cure'
Trener Marijan Tepić svog plivača opisuje kao iznimno perspektivnog i radišnog sportaša. Jedina mu je mana, kaže Tepić, "što previše odbija cure od sebe“!
- Za cure će biti vremena! Sad sam koncentriran na plivanje - smije se Robert na prigovore svog trenera.

Želim biti drukčiji
Nemam sportskih uzora. Sam sebi postavljam ciljeve, podižem letvice. Želim biti drukčiji. Nadam se da ću jednog dana ja nekome biti uzor – samouvjeren je Vukičević.

24. travanj 2024 23:51