StoryEditorOCM
OstaloKAMO PLIVA SOLARIS?

Legendarni Mile Nakić vratio se šibenskom vaterpolu i govori o crnim rupama Crnice

Piše Ivo Mikuličin
29. svibnja 2017. - 14:23

Šibenski vaterpolo daleko je od svojih najboljih dana. Od vremena kad se s beogradskim Partizanom borio za prvaka bivše države ili s ruskim Kazanom za pobjednika europskog kupa. Otud i gotovo paradoksalna slika da u klupskom vodstvu sve "puca“ od velikih imena, a u bazenu se praćakaju još nejake vaterpolske ribice. Ulogu predsjednika struke prihvatio je legendarni trener Mile Nakić, a s odstojanja mu asistiraju još dva(bivša) izbornika Neven Kovačević i Ivica Tucak.

- U dobroj, staroj Crnici su očigledne dvije velike crne rupe. Prva je nastala u doba kad smo imali najviše uspjeha. Pretjerali smo u dovođenju igrača sa strane, pa su bila zatvorena vrata našim mladcima. Napravili smo veliku uslugu hrvatskom vaterpolu, kad smo u našem klubu "kalili“ Obradovića, Lončara i Paškvalina, a potom izgubili nemali broj svojih talenata. U ovom trenutku imamo cijelu momčad "u pečalbi“. Od vratara Šparade do nadarenih Vlahovića, Gorete i Bašića. Da ne spominjem reprezentativca Antonija Petkovića.

 

Druga je crna rupa gotovo još bolnija. Bole nas godine nerada u mlađim kategorijama. Samo su mlađi juniori, koje vodi Denis Šupe, na razini šibenske vaterpolske tradicije – spreman je detektirati pomalo okrutnu istinu Mile Nakić.
Solaris se u "majstorici“ sa Zadrom jedva spasio od ispadanja iz Prve lige i neizvjesnosti, koju donosi natjecanje u nižem, ne baš privlačnom rangu natjecanja. Bio je to signal klupskom vodstvu da jačanje prve momčadi prati i vraćanje temeljima.

- U zadnja je dva mjeseca prva momčad pokazala "pristojan“ napredak. Indikativna za to je bila gotovo ravnopravna bitka s kvalitetnim splitskim Jadranom. No, mi, jednostavno, ne smijemo više doći u situaciju sličnu onoj kad smo se rascijepali na dva kluba. Dobro je da smo danas svi zajedno. I predsjednik Tomislav Perak i Perica Bukić. I Bojan Krvavica i Renato Vrbičić. Perak je posebno uporan u zamisli da se krene od najmlađih. Od dječaka, koji su u prvim razredima osnovne škole. No, i ta nam je akcija donijela prilično žalosno saznanje. Većina dječaka više pluta u vodi nego pliva na pravi način. No, to nas neće obeshrabriti u našoj nakani da krenemo u renesansu Crnice. Nadam se i s više financijskih mogućnosti – drži Nakić.


Svjetska karizma
Mile Nakić trener je svjetske karizme. Bio je izbornik u četiri reprezentacije (Grčka, Jugoslavija, Slovačka, Iran). Dobitnik je i prestižne nagrade "Franjo Bučar“.
- Kod nas se na olimpijske uspjehe, makar smo mala zemlja, gleda kao nešto normalno, obično. U Americi nije tako. Kad sam u jednom američkom supermarketu otkrio da sam kao izbornik Grčke sudjelovao na Olimpijskim igrama, okružili su me kao svjetsko čudo. Svi su se htjeli fotografirati sa mnom – otkrio je Nakić.

17. travanj 2024 00:18