StoryEditorOCM
NogometKapetan je spreman

Izbjegao nož! Josip Maleš uspješno se oporavlja od ozljede i nada se povratku u 1.HNL

29. prosinca 2017. - 21:08

Kad se na Šubićevcu priča o pojačanjima za proljetni dio sezone, mnogi su složni u tome da među njima treba računati i na jedno "unutarnje" osvježenje. A njemu je ime Josip Maleš. Igrač s karakteristikama kakve ima kapetan Šibenika itekako je falio momčadi Borimira Perkovića. Posebno zbog sposobnosti da iz drugog plana prijeti protivničkim vratima sa svojim istančanim "nosom" za gol.

- Bez svakoga se može. I mora. Uostalom, vidjeli ste koliko smo se podigli u odnosu na početak prvenstva. O tome dovoljno svjedoči podatak kako bismo jesen završili na prvoj poziciji, da se gledalo samo zadnjih deset kola. Šteta što smo startali dizelaški, zakasnili na početak sezone - reagirao je na početku naše ćakule Josip Maleš.


Teretana i trčanje


Baš kad se činilo da je Josi i Šibeniku sve krenulo u dobrom smjeru, nakon što je tresao mreže Kustošije i Sesveta, zaustavila ga je ozljeda. U jednoj bezazlenoj situaciji u dvoboju sa Sesvećanima proklizala mu je noga. U prvi trenutak činilo se da su otišli ligamenti koljena. Srećom, liječnici su nakon dugih konzultacija presudili da se radi o parcijalnoj rupturi.

- Ozljeda se nije dogodila u idealnom trenutku. Makar, pitanje je što je idealan trenutak. Zaredali smo s dvije pobjede. U obje sam utakmice postigao gol. Taman smo se počeli navikavati na novog trenera… No, valjda je tako trebalo biti. Liječnici su isprva bili neodlučni. Jedni su govorili da je potrebna operacija, drugi da nije. Hvala Bogu, izbjegao sam je - govori nam Maleš.

Iako nije morao pod nož, šibenskom je kapetanu trebalo puno strpljenja prije povratka na travnjak. Krajem jeseni je počeo trčkarati zajedno s momčadi, a sada je, u zimskoj stanci, prionuo individualnom radu.
- Trebao sam paziti da ne dođe do potpunog puknuća ligamenata. Išao sam korak po korak. Dobro mi je došla stanka da se dodatno pripremim na zahtjeve koji me čekaju kad počnu pripreme. Dotad ću, vjerujem, biti potpuno zdrav. Radim individualno s Jurom Rakom i Frankom Sarađenom. Četiri puta tjedno sam u teretani, a ostatak vremena trčim. Radimo na prevenciji, kako bi se ne bi obnovila ozljeda. Treninzi su izuzetno zahtjevni, ali osjećam napredak. Momci su fantastični, izuzetno profesionalni. Paze na svaki moj pokret. Što ću, dosad sam ja odmarao a suigrači radili. Sada je obrnuto – smije se krilni napadač Šibenika.


Peci i Luka


Promjena na klupi i dolazak Borimira Perkovića za nogometaše Šibenika je, nije fraza, bio pozitivan šok. S tim se, makar minule jeseni nije previše slušao njegove savjete izravno na travnjaku, slaže i Maleš.

- Trener Borimir Perković usadio nam je pobjednički mentalitet. Kod njega se ne ide ziheraški, pa što bude, bude. On u svakoj utakmici želi pobjedu. Shvaća da je Šibenik klub koji zaslužuje biti u Prvoj ligi. Mi smo to prihvatili. Takav način razmišljanja nije se vidio samo na rezultatima nego i u igri. Posebno se to osjetilo poslije utakmice s Hajdukom u kupu - istaknuo je Joso.

Dvoboj sa splitskim "bijelima" za Šibenčane je bio svojevrsna prekretnica, koju su na Šubićevcu tražili skoro cijele jeseni. Nakon poraza u Kupu Hrvatske "narančasti" su ušli u niz od šest utakmica bez poraza.
- Glavna prekretnica dogodila se u našim glavama! Shvatili smo da vrijedimo. Da možemo parirati i najjačim prvoligaškim klubovima. A kamoli ovima u Drugoj ligi, u kojoj svatko svakoga može pobijediti – napominje iskusni 26-godišnjak.

Dok Maleša nije bilo u momčadi u prvi plan iskočili su neki igrači koje su mnogi već bili spremni otpisati. Posebice Robert Pecolaj i Luka Celić. Potonji je dobrim partijama u smiraj jeseni Malešu poručio da ga čeka velika bitka za povratak u prvih jedanaest.

- Peci (op.a. nadimak Roberta Pecolaja) je za mene odličan igrač, s velikom perspektivom. On je osjetio da mu trener vjeruje, što prije, očito, nije bio slučaj. Vratio mu je to na najbolji način. Drago mi je da su i drugi, mladi momci poput Bulata, Ljubičića i Galešića dobili priliku. Marko je već izborio mjesto u udarnoj momčadi, a na ostale ćemo, vjerujem, moći još ozbiljnije računati u idućim godinama. Sve ono što sam rekao za Pecija vrijedi i za Luku. Njegova je prednost što je polivalentan, može pokriti nekoliko pozicija u ofenzivnom dijelu momčadi. S pogocima protiv Varaždina pokazao je koliko vrijedi - hvali Maleš svojega konkurenta za mjesto u startnoj postavi.


Završio fakultet


Pozitivne stvari u posljednje vrijeme ne događaju se samo na travnjaku, već i na gornjem katu kluba. Naš sugovornik je "debelo" uvjeren u to.
- Klub je postao ozbiljniji. Puno je bolji odnos i komunikacija između vodstva kluba i igrača. Poznata je stvar da sve mora funkcionirati jednako kvalitetno. Od vrha do dna. A prva momčad to treba i prezentirati – kaže Joso.

Malešu je u 2017. godini, ako izuzmemo nesretnu ozljedu, gotovo sve išlo kao po loju. Nedavno je i diplomirao na Prometnom fakultetu u Zagrebu.
- Riješio sam, konačno, i to. Diplomirao sam deset dana nakon što mi se desila ozljeda, a prije tjedan dana sam imao i promociju. Zadovoljan sam što sam uspio završiti fakultet paralelno s nogometom. On mi otvara prostor, perspektivu za budućnost. Svi pričaju o tome koliko nogometaši zarađuju. No, istina je da je malo onih koji mogu do kraja života biti mirni u financijskom smislu - realan je Maleš.


Supruga Nikolina


Lani se Joso, pak, oženio svojom dugogodišnjom djevojkom...
- Zahvalan sam Bogu na supruzi. Nikolina je moja velika podrška - kratko i jasno će najiskusniji Šibenikov nogometaš.
Nije teško primijetiti da se Maleš u gotovo svakom odgovoru dotiče Boga. Danas nije baš lako razlučiti nogometaše koji svoje ritualne molitve na terenu obavljaju iskrena srca od onih koji to rade zbog "trenda". No, kad je šibenski nogometaš u pitanju, riječ je o istinskom vjerniku:
- Svoju vjeru treba svakodnevno živjeti. Bog i vjera mi puno znače u životu. Oni me vode kroz dobre i loše trenutke u životu. U njima nalazim snagu - otkriva Maleš.

Za kraj smo se vratili nogometu i ambicijama Josipa Maleša. A one su (i dalje) vezane isključivo za Šibenik.
- Trenutačno mi je samo bitan povratak na teren i predstojeće proljeće u šibenskom dresu. Moram razmišljati kratkoročno, nemam drugog izbora. Šibenik je grad u kojemu sam rođen, u kojemu živim cijeli život i ne bih imao ništa protiv da ostanem cijelu karijeru na Šubićevcu. Velika mi je želja povratak u Prvu ligu. Pogotovo kad se sjetim da su nas prije dvije sezone do nje dijelile tek minute. Ove sezone smo bili zadnji, a sada smo dvije pobjede od Gorice. Zašto mi ne bismo napravili ono što je Cibalia nama - poručio je Josip Maleš.

25. travanj 2024 02:07