StoryEditorOCM
NogometDOBRA IGRA, SLABA ŽETVA

U subotu zadnja utakmica jesenskog dijela prvenstva; Perković: Glave gore, ajmo preko Varaždina prema vrhu!

1. prosinca 2017. - 12:46

Nakon odigranog pretposljednjeg kola jesenskog dijela 2.HNL u kojem je remizirao s Dinamom II (0:0) Šibenik ima bod manje zaostatka za Dugopoljem i Goricom, koji su trenutačno u najizglednijoj situaciji da iduće sezone zaigraju u elitnom hrvatskom nogometnom razredu. To je ona vedrija verzija priče sa Šubićevca.

Međutim, puno bliže realnosti je verzija da su "narančasti" propustili sjajnu prigodu da se pobjedom nad Dinamom II još više približe vrhu tablice. Naime, svi ostali rezultati išli su im na ruku, budući da su i Dugopolje i Gorica poraženi, prvi od Sesveta, drugi od Varaždina. Nije se tako ostvario idealni plan trenera Šibenika Borimira Perkovića da u dvije domaće utakmice s Dinamom i Varaždinom, prije odlaska na zimsku stanku, osvoji maksimalnih šest bodova. Naravno, nerealno je protiv lidera unaprijed upisati tri boda, međutim zbivanja na travnjaku sugerirala su kako je Perkovićeva momčad bila puno bliže od "modrih beba" punom plijenu.

No, opet je na vidjelo izašla stara boljka "narančastih" koja ih muči gotovo tijekom cijele polusezone. Ona se zove loša realizacija. Po tko zna koji put, Šibenčani su kreirali mnogo, međutim, nisu znali kako pospremiti barem jednu loptu u mrežu. Teško je i pobrojati sve prigode koje je stvorio i promašio Šibenik. Prednjačio je junak iz Sesveta Marko Brekalo koji je jednom zatresao gredu, a u drugoj situaciji proslavio Dinamova vratar Horkaša. Osim njega, u šibenskog tragičara prometnuo se kapetan Martin Vukorepa koji nije realizirao kazneni udarac:

- Mogu samo kazati bravo za svoje igrače! Bili su odlični, imali su kontrolu svega od prve do zadnje sekunde. Stvorili smo četiri stopostotne prilike plus penal. Nismo zabili i zato nisam sretan zbog boda. U smislu igre svojim momcima nemam što zamjeriti - nije krio zadovoljstvo prezentacijom svoje momčadi trener Borimir Perković.

Doista igra Šibenika zaslužila je vrlo visoku ocjenu. Posebice, prva polovica drugog poluvremena kada su Šibenčani apsolutno nadigrali vodeću momčad lige. Vjerojatno je to bio najbolji period igre Šibenika koji smo vidjeli na Šubićevcu ove jeseni. Međutim, slaba je vajda od dojma kada nema konačnog rezultata, jer "semafor je Bog stadiona":
- Slažem se, imamo problem s realizacijom. Na tome treba raditi i radimo na svakom trening- priznao je bolnu točku svoje ekipe Perković.

Treba biti iskren i priznati da kormilar Šibenika nema ni sreće, jer gotovo niti jednu utakmicu nije mogao sastaviti ekipu po svom guštu, ili kako to sugerira trenutačna forma igrača. Kontra Dinama bio je lišen usluga nigerijske veze na lijevom boku. Musa je imao tri žuta kartona, a Okechukwua je "pokosila" viroza. Doduše, uveo je Perković nezaliječenog "Okija" u posljednjoj četvrtini utakmice. Ali, Nigerijac je bio u takvom fizičkom stanju da je bolje bilo da nije ulazio. Tu se postavlja pitanje još jednog problema Šibenika. A to je širina igračke ruže. U situaciji kada su ozlijeđeni Banić, Maleš i Brito, Perković na klupi nema pravu alternativu, naročito na ofenzivnim pozicijama. Dakle, i to će biti jedan od zadataka klupske uprave u zimskoj stanci u kojoj se najavljuje dugo očekivana konsolidacija. Kako financijska, tako i ona kadrovska:

- Znate i sami da nikada nisam tražio alibi. Ali, otkako sam došao u Šibenik praktički niti jednu utakmicu nismo odigrali u kompletnom sastavu. Fali nam puno igrača, a fali nam i širina. Tu mislim na grupu od barem 14-15 igrača koji mogu konkurirati za prvu momčad - priznao je Perković.

Da zaključimo, propao je njegov plan da se sa šest bodova završi jesenski dio prvenstva. Sada se prelazi na "plan B". A on glasi četiri boda. Za to treba "pod mus" svladati Varaždin u subotu. To neće biti nimalo lako, jer su Varaždinci u seriji od tri uzastopne pobjede. Od samog početka prvenstva zna se da Varaždin ima respektabilan roster s prokušanim igračima kao što su Jertec, Galavica, Šimek... a u posljednje vrijeme raspucan je napadač Domagoj Drožđek, koji je Gorici uvalio "hat trick". No, i Šibenčani svoje adute imaju, pa čak i u statistici, koja kaže da "narančasti" pet utakmica ne znaju za poraz:

- Istina da bi najidealniji scenarij bio da smo osvojili šest bodova. S tim učinkom bili bismo jako blizu ekipama iz samog vrha. Međutim, ni četiri boda nije tako loš utržak. Igračima govorim da moraju držati glavu gore, da gledamo prema Gorici, Dugopolju i drugima koji su na čelu tablice. Uopće se ne želim osvrtati prema dolje - ne predaje se Perković.
Optimizam Šibenčana uoči utakmice s Varaždinom, ali i proljetnog dijela prvenstva podgrijava činjenica da momčad igra sve bolje kako sezona odmiče. U Perkovićevoj eri silno je napredovao kolektiv, ali i niz pojedinaca poput Žitnjaka, Pecolaja, Ćosića, Bulata, Celića, Fuština,... uz već etablirane Vukorepu, Šaru, Musu, Rocu ili Alispahića. Potonji je potvrdio tezu o dobrom radu na Šubićevcu:

- U pravu ste, djelujemo sve bolje i bolje. Polako prihvaćamo sve trenerove zamisli. Uh, kako je bilo gadno kad se sjetim da nakon početna četiri kola nismo imali ni boda. Sada je situacija puno bolja, lagano hvatamo gronji dio tablice. Zato je šteta što nismo pobijedili Dinamo. Jako nam je trebala ta pobjeda da se primaknemo vrhu. Međutim, još ništa nije gotovo. Čeka nas jako teška utakmica s Varaždinom. Dat ćemo sve od sebe da osvojimo tri boda i mirno uđemo u zimsku pauzu - kazao je Mehmed Alispahić, najiskusniji igrač Šibenika.

A u zimskoj stanci Šibenikovu svlačionicu čeka neizbježna dodatna selekcija. Kao prioriteti se nameću barem dva igrača. Jedan klasični napadač koji bi bio konkurencija Marku Brekalu i jedan polivalentni polušpic. Nešto što je otprilike mogao biti Brazilac Brito. No, zbog neugodne ozljede koljena njegova budućnost na Šubićevcu je vrlo upitna. A da je "mercato" na Šubićevcu već počeo govori i slučaj napadača Mihaela Pongračića, kojeg je ljetos Osijek posudio Šibeniku:

- Pongračić ima neugodnu ozljedu i procijenili smo da neće moći nastupati do kraja polusezone. Budući da je on posuđen iz Osijeka vratio se kući. Još ćemo vidjeti što će biti s njim za drugi dio sezone. Što se tiče mogućih posudbi nekih drugih igrača iz Osijeka, to je rukama čelnika kluba Josipa i Ivana Bulata - kazao je na tu temu Perković.

U njihovim rukama je slaganje kompletne sportske križaljke. Uprava, pak, mora što hitnije naći novac da isplati plaću za listopad. Jer, nikako ne bi bilo ugodno da igrači na božićne i novogodišnje blagdane odu praznih džepova.

Utakmica Šibenik- Varaždin igra se u subotu s početkom u 13,30 sati.

23. travanj 2024 12:26