StoryEditorOCM
Nogometovaj tjedan potpis ugovora

Osim Rusije dogovoren je još jedan europski ciklus, a evo koliko bi Dalić trebao zarađivati

Piše (SN)
21. studenog 2017. - 10:50

Izvršni odbor HNS-a danas će verificirati ugovor sa Zlatkom Dalićem na dvije i pol godine po kojem će voditi Vatrene do kraja Eura 2020. Davor Šuker i Dalić dogovorili su suradnju i za SP u Rusiji, ali i još jedan europski ciklus koji podrazumijeva dva natjecanja - Ligu nacija i Europsko prvenstvo.

Jednako su dobili i Niko Kovač i Ante Čačić kad su uskočili u finiš kvalifikacija, pritom se oni nisu morali prethodno istaknuti vrhunskim rezultatima. Ukrajinska pobjeda mogla bi se pokazati kao najvažnija u novijoj povijesti hrvatskog nogometa.

Potpis neće biti danas

Dalić će godišnje zarađivati pola milijuna eura, što je oko 42 tisuće eura mjesečno, kaže naš izvor iz HNS-a. Do Eura 2020. bilo bi to oko 1,3 milijuna eura, no napravi li vrhunski rezultat u Rusiji, zavrijedit će i daleko više.

Niti je on ikad govorio o novcu kad je u pitanju vođenje nacionalne vrste, niti bi ikome u Hrvatskoj trebalo biti osobito važno koja je to cifra, javnost se time bavi daleko više nego kad su u pitanju bivši izbornici samo radi usporedbe kako HNS tretira Dalića u odnosu na Antu Čačića. Iako, riječ je o podatku koji će članovima Izvršnog odbora biti predočen tek na sastanku, osim Šukera, Dalića i računovodstva malo nitko ima uvid.
 
Zlatko Dalić danas neće biti na sjednici Izvršnog odbora niti u HNS-u. Neće isti dan potpisati taj ugovor. Čeka da dobije pismeno što je IO potvrdio, tek potom će se pojaviti u uredu Saveza s kemijskom olovkom da mu na adresi Vukovarska 269 bude i službeno radno mjesto. Za pretpostaviti je da drama neće biti, da će izbornik već ovaj tjedan staviti autogram.

Prema izjavama iz HNS-a Daliću ide i honorar za plasman, iako ga je odradio bez ugovora. Kako je kazao član IO-a Robert Markulin, uoči utakmice u Kijevu, mislili su da je to nemoguća misija.

Što sa stožerom?

Bitno je da izbornik može mirno krenuti u potragu za kampom u Rusiji, te vidjeti gdje, kad i koje bi mu prijateljske utakmice odgovarale. Vatreni zasad nemaju dogovoren niti jedan dvoboj u 2018. godini, mnoge jake reprezentacije već su zauzete, ne bi bilo loše s time požuriti. Prvi termini su krajem ožujka, a potom tek u vrijeme priprema za Mundijal.

Stožer? Zasad ima dvojicu suradnika s kojima je odradio Grčku, Ivicu Olića i Marjana Mrmića. Svakako mu trebaju još jedan minimalno pomoćnik i stručnjak za kondiciju. Nema najave da bi o tome bilo riječ već danas. Stoji tek Dalićeva izjava da će stručna ekipa biti popunjena do sljedećeg nastupa državne momčadi. Iako to ne znači da će se nužno čekati do proljeća.
 
Novi ugovor dobit će i Nenad Gračan, izbornik U-21 vrste. Njegova izlučna nadmetanja već su u punom tijeku, a sada će potpisati do ljeta 2019. kad je završnica Eura U-21. Do kraja tekućeg ciklusa u koji je rezultatski dobro krenuo.

- Nema nikakve povišice, ni bonusa za plasman, ja sam u standardnoj shemi - kazao nam je Gračan.

Izbornik je postao u listopadu 2013. godine kad je prekinuo trogodišnju stanku od trenerskog posla. Nakon neuspješnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo, ispadanja u prvom krugu i to na domaćem terenu u Rovinju, riječi bi moglo biti i o statusu Roberta Jarnija kao izbornika U-19 vrste.

On ima ugovor do sredine sljedeće godine, ali u međuvremenu više neće biti službenih utakmica, samo prijateljski nastupi. Nove kvalifikacije su ujesen 2018. godine.

19. travanj 2024 21:43