StoryEditorOCM
NogometMutni poslovi HNS-a

Ovo se zove biti "plaćenik": Ante Čačić je za dvije godine vođenja Hrvatske zaradio preko milijun eura!

30. listopada 2017. - 15:02

Ante Čačić subotnje je jutro proveo na zagrebačkoj 'špici'. Posao, istina, nema, ali još manje ima razloga za egzistencijalnu zabrinutost.

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije od kolega iz kancelarije oprostio se 7. listopada dirljivim pismom u kojem navodi kako niti jedan pojedinac ne može biti iznad interesa nacionalne selekcije te kako mu je bila velika čast predvoditi momčad sastavljenu redom od dobrih i pozitivnih momaka. Dobio je Ante Čačić otkaz, vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) dalo mu je nogu između dva kvalifikacijska kola za odlazak na završni turnir Svjetskoga prvenstva, no to u njemu nije izazvalo nikakvu gorčinu.

Trenutak iskrenosti

Dapače, izgrlio se Ante Čačić sa svojim dojučerašnjim poslodavcima kao s najrođenijima, nikome ništa nije zamjerio, a u trenucima iskrenosti čak je priznao i kako bi sam sebe nakon onakvih rezultata smijenio.

Uglavnom, na sve strane sreća, velika. U Ante Čačića najveća. Ni kriv ni dužan sjedio je na klupi najpotentnije europske reprezentacije, oko selektiranja igrača nije se previše morao brinuti, dijelom su se selektirali sami, a dijelom ih je selektirao Čačićev poslodavac, nastupio je na Europskom prvenstvu, ispao je od budućeg europskog prvaka, dobio je dva bonusa, jedan, manji, za odlazak na Euro i drugi, veći, za plasman u osminu finala, potpisao je s HNS-om i dva ugovora, jedan, manji, nakon što je smijenilo Niku Kovača i drugi, veći, nakon što je bilo izvjesno da će i on sam biti smijenjen, zaradio je, uglavnom, u dvije godine toliko novca koliko ga prosječni navijač neće vidjeti u dvadeset života i sada pije kavu na "špici" i novinarima, pa tako i vašem reporteru, ponavlja kako ne razgovara s predstavnicima medija.

Trener koji je u karijeri vodio mnogo hrvatskih klubova, i jedan slovenski, u jesen svog života ulazi bogatiji za nekoliko milijuna kuna stoga i jest razumljivo što nije kivan na svoje dojučerašnje drugove iz HNS-a. Ljudine koji su mu samo dan prije utakmice s Ukrajinom ponudili novi ugovor - ajde ih ti odbij - da bi mu jedva šest mjeseci kasnije uručili otkaz. I pripadajuću odštetu.

Točni podaci o plaći koju je Ante Čačić imao kao hrvatski nogometni izbornik nisu poznati, no javno objavljena informacija da je riječ o 20.833 eura mjesečno nikad nije demantirana, pa ćemo je i mi uzeti kao referentnu točku za izračun Čačićeve odštete, uz napomenu kako je drugim ugovorom, potpisanim 24. ožujka ove godine, taj iznos povišen. No, prije toga, idemo se podsjetiti kako je uopće došlo do sklapanja drugog ugovora s Antom Čačićem i pokušati dokučiti komu je uopće on bio potreban i zašto.

Dakle, Hrvatska je koncem ožujka igrala domaći susret protiv Ukrajine. Nakon utakmice i pobjede izborene pogotkom Nikole Kalinića, objavljeno je kako je Ante Čaćić dan prije produžio ugovor s HNS-om za još dvije godine.

"Počašćen sam, no nisam pogledao detalje ugovora, nadam se da je podebljan", kazao je tom prigodom Čačić.

E, sad, kakav to čovjek potpisuje ugovor a da prvo ne provjeri što potpisuje, prosudite sami. Mi ćemo pak upozoriti na jedan drugi detalj. Ante Čačić je, naime, već imao potpisan ugovor s HNS-om, čvrst ugovor, koji mu je vrijedio do 31. srpnja 2018. godine. Potpisao ga je 21. rujna 2015., izljubio se s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom koji je pred novinarima rekao:

"Izabrali smo izbornika koji će voditi Hrvatsku na Europsko i Svjetsko prvenstvo, ne bi bilo korektno da smo mu dali samo dvije utakmice".

Novčana odšteta

E, sad, kakav to čovjek jednom izborniku daje dugoročan ugovor jer drukčije, veli, ne bi bilo korektno, dok drugome, Čačićevu nasljedniku, daje ugovor baš na samo dvije utakmice ne spominjući više nikakvu korektnost, prosudite sami. Mi ćemo pak upozoriti na jedan drugi detalj. Ante Čačić je, naime, dobio produžetak ugovora večer prije utakmice koju je mogao, na primjer, izgubiti. Mogao je, na primjer, izgubiti i sljedeću utakmicu i, gle, izgubio je, protiv Islanda. Pa je mogao, recimo, koji mjesec poslije izgubiti i od Turske, i, stvarno, izgubio je, a mogao je i kod kuće odigrati neriješeno sa slabašnom Finskom te tako, kao što se i dogodilo, kompromitirati odlazak u Rusiju na završni turnir Svjetskoga prvenstva.

Novi ugovor HNS-a s Antom Čačićem raskinut je šest mjeseci nakon što je potpisan. A prema tom ugovoru, baš kao i prema onom prethodnom, Čačiću, kako je to u nogometnom svijetu već uobičajeno, pripada novčana odšteta za prijevremeni raskid. S jednom bitnom razlikom, da je raskinut prvi ugovor, Čačiću bi pripalo još deset plaća, odnosno oko 200.000 eura, a ovako će dobiti, ili je već dobio, 18 dodatnih plaća, a s obzirom na to da mu je bušta novim ugovorom "podebljana", nema sumnje da će ukupni odštetni iznos ići iznad 400.000 eura.

Zašto su čelni ljudi HNS-a svjesno povukli potez na svoju štetu, zašto su potpisivali novi ugovor s čovjekom koji je ionako bio njihov do konca natjecanja u Rusiji i koji, nemojmo se lagati, i nije baš među traženijim trenerskim imenima niti u Hrvatskoj, a kamoli u Europi, možemo samo nagađati. I sumnjati u svašta i svakoga. Poglavito dok službene odgovore nitko ne želi dati. Ni HNS, ni Ante Čačić.

- Zbog činjenice da se radi o poslovnoj tajni i dužnosti čuvanja osobnih podataka, nismo vam u mogućnosti odgovoriti na upit - stoji u HNS-ovu priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Tomislav Pacak.

- Je li ja vas pitam za plaću?! To, koliko ću ja dobiti ili koliko sam dobio, moja je stvar, dopustite mi tu privatnost - kazao nam je pak Ante Čačić.

Bivši izbornik dao je do znanja kako ga ne zanimaju razgovori s novinarima, ali nam je ipak pojasnio kako je razumljivo da svaki ugovor, pa tako i njegov, sadrži i odštetnu klauzulu u slučaju prijevremenog raskida. A progovorio je i riječ, dvije o bonusima dobivenim za plasman na lanjsku završnicu Europskog prvenstva u Francuskoj, kao i za tamo postignuti rezultat.

- Novac za odlazak na Euro dijelio se tako da je moj stožer dobio znatno manji iznos od stožera moga prethodnika Nike Kovača, što je i razumljivo jer su oni iznijeli glavninu kvalifikacija - objašnjava Čačić.

Pišite što hoćete

Poznato je kako je HNS, zahvaljujući ulasku u osminu finala na završnom turniru Europskoga prvenstva, od UEFA-e ukupno dobio 12 milijuna eura. Polovina tog iznosa otišla je na račune nogometaša i trenera, a od te polovine članovi stožera, i Kovačeva i Čačićeva, podijelili su 1.800.000 eura. To se zna, s tim da se barata i informacijom kako omjer podjele novca do odlaska u Francusku iznosi 70:30 u korist HNS-a, a tek zatim, na samom natjecanju, ide na 50:50, međutim, manje je poznato da su se nagrade, i to bogate, dijelile i nakon Eura u Francuskoj.

- Istina je, ali što je tu čudno, pa nagrađen sam za dobar rezultat na Euru - tvrdi Čačić.

Više od toga nije nam želio reći, niti je želio komentirati pozamašan iznos koji smo mu "ponudili", a koji je procurio iz samoga vrha HNS-a.

Gospodine Čačiću, znači dobili ste bonus za osminu finala?

- Tako je, ali o tome ne želim razgovarati.

Zašto ne, bolje da nam vi kažete koliko ste dobili, nego da mi napišemo, pa pogriješimo?

- Pišite što hoćete!

Koliko ste dobili?

- Neću vam reći!

Jeste li dobili 500.000 eura?

- Nisam!

Više ili manje?

- Dovoljno sam rekao, ugodan vam dan.

Teško da će nam biti ugodniji od vašega.

Da, teško, jer Ante Čačić je kao hrvatski nogometni izbornik kroz plaće i bonuse zaradio više od milijun eura.

25. travanj 2024 15:12