StoryEditorOCM
NogometTuga na Šubićevcu

Hajduk uz sudački poguranac prošao dalje! Presudili crveni karton Šari i sjajan slobodan udarac splitskog Nijemca

25. listopada 2017. - 22:51

Šibenik- Hajduk 0:1 (0:1)
ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Gledatelja 5000. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 5. Pomoćnici: Ivica Modrić i Igor Krmar (obojica iz Zagreba). Četvrti sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Delegat: Branko Bebić (Metković). Kontrolor suđenja: Vlado Svilokos (Sisak). Žuti kartoni: Fuštin, Celić, Pecolaj, I. Stanić, Ćosić, Musa (Šibenik); Radošević, Kožulj, Tudor, Erceg, Šehić (Hajduk). Crveni karton: Šare (Šibenik)- u 30. minuti zbog grubog prekršaja. U 62. minuti udaljen s klupe trener Šibenika Borimir Perković
Strijelac: 0:1 Fomitschow (32),
Najbolji igrač: Andre Fomitschow (Hajduk).

Šibenik (4-2-3-1): Žitnjak (6,5) - Pecolaj (6), Vukorepa (6,5), Šare (5), Musa (6)- Roca (6), Alispahić (6,5) (od 81. Ćosić -) - Celić (6) od 57. I. Stanić 6), Fuštin (6), Okechukwu (6) - Brekalo (6) (od 86. Banić -).
Hajduk (4-3-2-1): Letica (6,5), Ismajli (6), Nižić (-) (od 39. Tudor 6), Lopez (6), Fomitschow (7), - Radošević (6) (od 58. Savvas 6), Kožulj (6), Hamza (7) - Šehić (6,5), Erceg (6) (od 88. Jandrek -) - Almeida (6,5).

3- prva prigoda za Hajduk! Hamza je osvojio loptu na sredini terena, povukao nekoliko koraka, gurnuo desno za Šehića. On je ušao u kazneni prostor, ali je pocao neprecizno.
4- brzo je odgovorio Šibenik. Udarac s distance oprobao je Alispahić. Rastegnuo se vratar Letica, no na njegovu sreću, šut veznjaka "narančatih" prohujao je pored vratnice.
6- Vatromet na početku utakmice. Opet su u naletu Splićani. U glavnoj ulozi je Hamza. Šutirao je s 20-ak metara, navijači Hajduka gotovo su počeli slaviti, ali lopta je zatresla vanjski dio mreže.
9- Nastavlja se terenska prevlast gostiju. S lijeve strane je centrirao Fomitschow, najviši je bio Portugalac Almeida, međutim tukao je ravno u naručje vratara Žitnjaka.
15- Otresao se Hamza dvojice igrača Šibenika, uposlio Ercega, koji je "okrenuo" Vukorepu i pucao u prvi kut, no Žitnjak odbija u korner.
19- Probudili su i domaćini. Najprije udarac Brekala koji je Letica skrenuo u korner, a poslije Alispahićevog ubačaja iz kuta puca Šare glavom- opet je čuvar mreže Splićana na mjestu.
23- Šibenčani su oštećeni u situaciji kada je Fomitschow povlačio Celića za dres na ulasku u kazneni prostor. Prekršaj se dogodio izvan kaznenog prostora, ali nevjerojatno je da je sudac Jović ostao nijem..
30- Ostali su domaćini s igračem manje. Šehić je napravio fini dribling, branič Šibenika Šare ušao je u njega s visoko podignutom nogom. Prekršaj čist kao suza, ali opet je dojam da je crveni karton prestroga sankcija. Žuti bi bio primjerenija kazna.
32- Goool! Dvostruka šteta za Šibenik- isključenje Šare i pogodak iz slobodnog udarca dosuđenog za Hajduk. Loptu je na 21-22 metra namjestio Fomitschow. Nijemac je ljevicom uputio odmjeren udarac preko živog zida u malu mrežu. Žitnjak se ispružio, no bio je prekratak.
42- Hamzu je u prodoru nepropisno zaustavio Fuštin. Ovaj put Jović je izvadio žuti karton. Slobodan udarac na sličnom mjestu isto kao i kod gola. Samo je sada Fomitschow tukao visoko preko gola.
52- Premda s igračem manje u polju Šibenik nije potpuno inferioran. Dapače, "narančasti" imaju prvu ozbiljniju prigodu u drugom poluvremenu. Iz prekida je centrirao Celić, najviše je skočio Okechukwu, ali nije dobro zahvatio loptu.
62- Opet je sudačka trojka u glavnoj ulozi. Musa je čisto uzeo loptu u kontri Hajduka, a sudac Jović je na intervenciju pomoćnika Modrića svirao prekršaj. Opravdano je skočila klupa Šibenika. Buletu je platio mirni trener Perković kojeg je Jović poslao na tribine.
63- U lošem svjetlu pokazala se i Torcida, koja je ubacila nekoliko baklji u teren i izazvala višeminutni prekid.
70- Još jedan zanimljiv nalet domaćina. Pucao je Fuštin s oko 25 minuta, ali ravno u naručje Letice.
71- Zagužvalo se i među igračima. U "gropu" nogometaša na travi je završio Erceg. Sada je "revolveraš" Jović ostavio crvene kartone u futroli. Zadovoljio se sa onima žute boje za Pecolaja i Ercega.
77- Prva prava prigoda Hajduka u drugom poluvremenu. Sve je sam napravio ponajbolji igrač Hajduka Hamza, čak je i dobro pucao, ali istaknuo se Žitnjak lijepom obranom.
90+5- Jović je odlučio da se igra pet minuta sudačke nadoknade. Hajduk je bez velikog stresa priveo utakmicu kraju i izborio plasman u četvrtfinale Kupa.

U taboru Šibenika miješali su se osjećaji tuge zbog poraza, ali i ponosa zbog dobrog dojma kojeg su ostavili u dvoboju s Hajdukom. S tom tezom složio se i Mehmed Alispahić, najiskusniji nogometaš Šibenika koji pamti i susrete sa Splićanima u finalu Kupa 2010. godine:

- Rekao bih da smo odigrali dosta dobru utakmicu i možemo biti zadovoljni svime osim rezultatom. Držim da smo prije crvenog kartona Šari, čak bili i opasniji suparnik- kazao je Alispahić.

S tribina se činilo kako je sudac Jović pretrogo poslao Šaru ranije pod tuš:
- Ne bih htio pametovati i govoriti je li to bilo prestrogo. Mislim da su svi sve dobro vidjeli. Protestirali smo ne nekoliko sudačkih odluka, misleći da su donesene na našu štetu. Činjenica je da je isključenje prelomilo utakmicu. Da smo ostali kompletni, mislim da bismo imali što reći na terenu, to više što Hajduk nije impresionirao- govori Alispahić.

Kako komentirate atmosferu na tribinama?
- Lijepo je bilo igrati pred ovoliko publike. Naši navijači su nas ispratili pljeskom i nakon poraza, jer su osjetili da smo dali zadnji atom snage- komentirao je Alispahić.

Komentirao je i nemile događaje uoči utakmice, odnosno tučnjavu Torcide i Funcuta u centru Šibenika:
- Nikako nije dobro da se takve stvari događaju. Igrači bi uvijek trebali biti glavni akteri, a ne neki faktori van travnjaka- zaključio je veznjak Šibenika.

Zadovoljstvo i nezadovoljstvo vagao je i trener Šibenika Borimir Perković:
- Nezadovoljan sam rezultatom i isključenjem Šare- počeo je Perković s negativnim stvarima. Vrlo brzo je prešao na one pozitivne:

- Ma, zadovoljan sam igrom svoje momčadi. Tehnički, taktički i trkački bili smo na visokom nivou, parirali smo Hajduku 70 minuta, iako smo bili s igračem manje. Dapače, do crvenog kartona Šari bilo je odlično s naše strane. Imam osjećaj da bi tako bilo sve do kraja utakmice. U 90 minuta bismo stvorili neke šanse i vjerujem zabili gol. Ne bi Hajduku bilo lako- analizirao je trener Šibenika.

Poznati ste kao miran trener, ali ste i vi udaljeni s klupe. Čime vas je sudac Jović toliko isprovocirao:
- Reagirao sam na situaciju kod aut linije gdje nije bilo prekršaja Muse kojeg je signalizirao pomoćni sudac. Mislim da sam sto posto bio u pravu. Ali, eto završio sam na tribini, ni prvi ni zadnji trener kojemu se to dogodilo- rekao je Perković.

Svoje isključenje, odnosno spornu situaciju koja je vjerojatno odlučila utakmicu komentirao je i Perica Šare, branić Šibenika:
- Čim sam napravio prekršaj, pomislio sam da zaslužujem žuti karton. Iznenadio sam se kada je sudac izvukao crveni. Mislim da je to prestrogo, to više što je to bio prvi žešći start na utakmici. Čak sam na trenutak pomislio da me je isključio zato što sam bio posljednji igrač u obrani. Kasnije sam u svlačionici vidio da su još dva igrača bila iza mene- zaključio je Šare.

20. travanj 2024 04:17