StoryEditorOCM
NogometKad će ta srijeda

Na Šubićevac 25. listopada stižu splitski 'bijeli', a Šibenčani žive za taj dan, jer to je istinski dalmatinski derbi! Predsjednik "narančastih" Joso Bulat uvjeren: Hajduku neće biti lako

22. listopada 2017. - 16:06

Derbi je izraz koji se danas nerijetko zloupotrebljava. Derbijima se proglašavaju utakmice koje to u svojoj biti nisu. Međutim, ako upitate navijača Šibenika što je za njega derbi, dobit ćete vrlo jednostavan – i točan - odgovor: - Samo jedan je derbi. Sve drugo su utakmice!
A taj derbi je onaj s Hajdukom. Ne postoji utakmica šibenskog sportskog kolektiva - bilo da se radi o nogometu ili košarci - koja može privući toliku pozornost od one sa splitskim "bijelima“.

 

Kad je obznanjeno da će Hajduk biti protivnik „narančastima“ u osmini finala hrvatskog Kupa, većina je Šibenčana datum 25. listopada u svom kalendaru zaokružila flomasterom. Kao dan koji je rezerviran samo za jedno - posjet Šubićevcu. Za dalmatinski derbi, koji ne izaziva emocije samo pristalicama Šibenika, već i zagriženim hajdukovcima. O tome svjedoči i sljedeća rečenica:
- Naravno, da dolazimo u Šibenik. Pun nam je kufer utakmica s Rudešom, Interom iz Zaprešića, Lokomotivom… Dvoboja koji nemaju nikakvu draž. Zato, jedva čekamo ponovni susret sa starim rivalom na Šubićevcu - govorili su nam navijači Hajduka iz Primoštena, nakon što su saznali na koga ih je odveo ždrijeb Kupa.

Duga je tradicija šibensko-splitskog nogometnog rivalstva, makar je Šubićevac većim dijelom svoje povijesti igrao u nižem rangu natjecanja. O neraskidivoj povezanosti dvaju klubova najbolje govori podatak da je prvi kup - susret odigran 26. studenoga 1950. godine (Hajduk je slavio golovima Radovnikovića i Šenauera, op.a.), a posljednji ligaški susret na isti datum 61 godinu poslije!
Istinsko, nepatvoreno rivalstvo Splićani i Šibenčani razvili su, međutim, tek u neovisnoj Hrvatskoj. Interesantno, prvu ligašku utakmicu odigrali su u splitskom Parku mladeži. Hajduk je pobijedio s 3:2, uz dva gola danas TV komentatora Joška Jeličića. Za Šibenik je dvostruki strijelac bio Klaudio Vuković, pomoćni trener u aktualnom stručnom stožeru Šubićevca.

Dalmatinski je derbi svoj vrhunac doživio 2010. godine, kad su se klubovi sučelili u finalu Kupa. U dvama nevjerojatno uzbudljivim dvobojima do Rabuzinova sunca stigao je Hajduk, makar su se poslije tog finala, kao što je uobičajeno u Hrvatskoj, vukli repovi zbog suđenja. Šibenski Bugojanac Mehmed Alispahić jedini je nogometaš iz tog sraza, koji će se i nakon sedam godina naći u zapisniku utakmice s "bijelima“.

 

- Bili su to prelijepi dani za nas u klubu, za cijeli grad. Napravili smo tada najveći uspjeh u povijesti kluba. Plasirali se u finale Kupa, poslije igrali i kvalifikacije Europske lige. To se ne zaboravlja. Vjerujem da će predstojeći dvoboj s Hajdukom izazvati posebne emocije u meni, ali i kod navijača. Za mene je, ali i za moje mlade suigrače posebna utakmica. Očekujem pun stadion, ne sumnjam u sjajan dekor na tribinama. A kad bismo došli do pobjede, bilo bi to ludilo! Nagrada i nama, i navijačima - najavljuje derbi Alispahić, koji je Hajduku zabio jednom, i to u porazu na Šubićevcu 2010. godine (1:3).

U malom "moru“ intrigantnih podataka stoji i onaj da je Josip Bulat, današnji predsjednik Nadzornog odbora Šibenika, jedan od svojih posljednjih golova u karijeri zabio upravo Hajduku. Joso se upisao u strijelce na asistenciju Splićanina Nikole Kalinića, tada igrača Šibenika na posudbi iz Hajduka. Dvoboj na Šubićevcu završio je remijem (2:2). Bio je to, ujedno, Josin pogodak bivšem klubu, čiji je dres Bulat nosio od 1997. do 2000. godine.

- Uh, davno je to bilo! Naši dvoboji uvijek su bili zanimljivi. Baš taj, za mene posljednji, kada sam dao gol, ostao mi je najviše u pamćenju. I za Hajduk me vežu lijepe uspomene. Sa Splićanima sam osvojio Kup. I to protiv Dinama u Maksimiru. U to vrijeme sam dobio i reprezentativni poziv Ćire Blaževića - prisjetio se Joso Bulat, igrač s najviše nastupa u međusobnim susretima Šibenika i Hajduka (devetnaest, op.a.).

 

Nakon što je Bulat u svojoj novoj ulozi, barem zasad, uspješno odradio zadatak financijske konsolidacije kluba i slaganja nove momčadi, sada ga čeka novi, organizacijski pred kup-utakmicu s Hajdukom.
- Nadam se da će nas zaobići problemi u smislu navijačkih sukoba. Nakon što utakmica počne, osiguranje će biti u rukama policije. No, bilo bi lijepo kad ni oni ne bi imali posla. Kad je riječ o utakmici, moramo biti realni i reći da je Hajduk kvalitetniji, ali to ne znači da se mi unaprijed predajemo! Dapače, očekujem neizvjesnu utakmicu. Pred punim tribinama Šubićevca im neće biti lako. Pogotovo, ako uzmemo u obzir činjenicu da Hajduk ne briljira ove sezone. Ni u prvenstvu, ni u Kupu. U to sam se uvjerio na vlastite oči, jer sam gledao njihovu utakmicu s Oriolikom. Zapravo, ne sjećam se kad su zadnji put briljirali. Možda će se njihovi navijači naljutiti na tu moju konstataciju, ali ona je istinita - ocjenjuje predsjednik NO-a Šubićevca, čiji sin Marko danas nosi dres Šibenika.

Mlađi Bulat, međutim, neće moći zaigrati protiv Hajduka. Razlog su obveze u mladoj, U-17 reprezentaciji.
-Točno na dan utakmice s Hajdukom Marko igra kvalifikacijski dvoboj protiv Španjolske za odlazak na Europsko prvenstvo u Engleskoj. Reprezentacija je svetinja, ali mi je svejedno žao što neće biti u kadru. Vrijedilo bi mu iskustvo igranja u takvoj utakmici. No, bit će još prilika za njega. Ako bog da, sa Šibenikom u Prvoj ligi - optimistično poručuje Joso Bulat.


Funcuti: Pripremamo posebnu koreografiju
Za ponovni susret spremaju se i navijačke skupine obaju klubova, i Funcuti i Torcida. Funcuti već "konsolidiraju redove"...
- Razmišljamo o toj utakmici još otkad smo doznali tko nam je protivnik u osmini finala Kupa, ali ćemo se za nju početi ozbiljno pripremati tek nakon košarkaškog gostovanja u zadarskim Jazinama. Znate da ne pratimo samo nogometaše, već i košarkaše. Nedavno smo osnovali i naš malonogometni klub. Bodrimo naše klubove na svim frontovima. Za utakmicu s Hajdukom pripremamo posebnu koreografiju. Nadamo se da će nam se na zapadu pridružiti što više naših članova kako bi navijački kolorit bio potpun. Da ćemo ostaviti grla na tribini, kako bismo odveli Šibenik do pobjede - poručili su iz navijačke skupine šibenski funcuti.

19. travanj 2024 02:59