StoryEditorOCM
Nogometfinancijske muke

Na Šubićevcu kasni plaća, Porezna uprava prijeti blokadom, a iz Grada poručuju da neće dopustiti situaciju koja bi poremetila funkcioniranje kluba- Za gašenje požara treba naći 350 tisuća kuna

17. listopada 2017. - 11:05

U sportskom smislu nogometašima "Šibenika" je koliko - toliko krenulo. Naročito nakon tri zadnja kola u kojima je od mogućih devet ubrano sedam bodova. S tim učinkom "narančasti" su pobjegli od zone najugroženijih u 2. HNL.

Još pozitivnija stvar za šibenski nogomet je što su se i najvatreniji navijači Funcuti počeli vraćati na Šubićevac. U lijepom broju pohodili su stadion i kontra ne toliko atraktivnih protivnika kao što su "Hrvatski dragovoljac" ili "Lučko". Možemo samo zamisliti kakav će dekor biti 25. listopada kada "Šibenik" u osmini finala Kupa Hrvatske dočekuje "Hajduk". Općenito, u šibenskom sportskom miljeu ponovno se stvara pozitivno ozračje oko nogometnog kluba, naročito nakon što je uzde u kolovozu preuzela uprava na čelu s braćom Bulat i Jurom Zoričićem. Njihov dolazak šibenski sportski puk pozdravio je u smislu da je klub konačno preuzela struka, odnosno da je Šubićevac napokon oslobođen okova politike.

 

Ali, ni nova uprava nije mogla čarobnim štapićem osloboditi klub nekih starih okova, a to su oni financijski. Na žalost, na Šubićevcu se godinama vrti isti film, a vezan je uz novčane probleme. Najnovije informacije govore kako nad HNK "Šibenikom" opet visi mač blokade od Porezne uprave. Niti isplata plaća ne ide baš glatko. Kako doznajemo, igračima i radnoj zajednici zadnja uplaćena plaća bila je za srpanj. Dakle, kasni se puna dva mjeseca. Prema informacijama kojima raspolažemo Porezna uprava je ispostavila HNK "Šibeniku" 'čestitku' u vidu upozorenja pred blokadu zbog neplaćenog poreza u visini od oko 350.000 kuna:

- Ne trebamo bježati od činjenice da je situacija dramatična. Kasnimo s plaćama, prijeti nam blokada... Pronalaženje sponzora ne ide kako smo očekivali. Dobili smo veliki broj obećanja, ali ništa konkretno nije realizirano. Kraj godine je i objašnjenje je da su manje - više svi gospodarstvenici "ispucali" svoje budžete - kaže Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK "Šibenik".

U klubu ističu kako bi s 350.000 kuna privremeno ugasili financijski požar. S oko 170.000 kuna "zatvorili" bi barem jednu plaću, a s oko 200 tisuća kuna koje bi uplatili Poreznoj odgodili bi blokadu. Dakle, ne radi se o prevelikom iznosu, budući da je "Šibenik" zadnjih godina bio suočen i s daleko većim minusima iz kojih je znao vješto isplivati. Veći problem aktualnoj upravi predstavlja činjenica da je vrlo teško naći izvore financiranja. Dotacije za 2017. godinu od onih sigurnih izvora (Grad Šibenik, Županija, stari sponzori) potrošene su već do srpnja tekuće godine. A kod potencijalnih novih vrata su uglavnom zatvorena. Zato uprava kluba čeka zimu, odnosno novu godinu kao ozebli sunce. Tada će na račun kluba ponovno početi sjedati redovite dotacije iz gradskog i županijskog proračuna, a bit će obnovljeni i ugovori s postojećim sponzorima.

 

Također, na Šubićevcu se nadaju i transferima Duje Ćalete Cara ili Mateja Baraća, koji bi znatno podebljali šibensku klupsku blagajnu. Međutim, treba nekako preživjeti ovo razdoblje do konca godine. Logično je da se slamka spasa potraži u šibenskoj gradskoj upravi. Iz jednostavnog razloga, jer je Grad Šibenik 95 postotni vlasnik HNK "Šibenika". Dovoljan razlog da ljudi iz Krešimirova doma ne smiju pilatovski oprati ruke i gurnuti vruć krumpir u ruke isključivo aktualnoj upravi:

- Naravno da nećemo sjediti skrštenih ruku i gledati što se događa u nogometnom klubu. Upoznati smo s problematikom, jer smo svakodnevno u kontaktima s ljudima iz uprave. Veseli što smo baš tijekom minulog vikenda bili u razgovorima s nekim budućim potencijalnim sponzorima. Da zaključim, nećemo dopustiti bilo kakvu situaciju koja bi poremetila redovno funkcioniranje kluba. Kroz nekoliko dana moramo pronaći rješenje za nimalo ugodno financijsko stanje na Šubićevcu - izjavio nam je Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika zadužen za društvene djelatnosti.

19. travanj 2024 07:15