StoryEditorOCM
NogometMIJENE NA ŠUBIĆEVCU

Sada braća Bulat kolo vode: Josip je novi predsjednik Nadzornog odbora, Ivan sportski direktor, a pomagat će im Jure Zoričić koji je izabran za predsjednika Uprave

19. kolovoza 2017. - 12:53

Bulati su zavladali Šubićevcem! Nakon što je u ponedjeljak izabran novi Nadzorni odbor šibenskoga nogometnog drugoligaša, braća Bulat postala su "ključni" klupski ljudi. Stariji brat Josip (Joso) imenovan je predsjednikom Nadzornog odbora, a Ivan sportskim direktorom ili, kako su to na Šubićevcu nazvali, koordinatorom za sportska pitanja. S njima u "paketu“ izabran je i novi predsjednik Uprave Jure Zoričić.

Stara hrvatska nogometna tvrđava u novu sezonu ulazi redizajnirana u svakom smislu. U Nadzornom odboru kluba ostala su samo tri stara člana (Šupe, Protega, Tolić). Dolje, na travnjaku, Zoran Slavica priprema potpuno pomlađenu momčad za novi drugoligaški boj.

 



No, što točno dolazak braće Bulat i ostalih novih imena u Nadzornom odboru i upravi znači za Šibenik? Nitko od njih, to je jasno, nije "teškaš“ u financijskom smislu koji će Šubićevcu na direktan ili indirektan način ubrizgati svježi kapital.

Ivan i Joso, međutim, u NK Šibenik donose toliko potrebnu sportsku dimenziju. Kao bivši nogometaši koji su bili daleko od anonimusa. Posebice Joso, koji je dogurao i do nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Stariji od braće Bulat "zakucao“ je na vrata prve momčadi još dok se Šibenik borio za ulazak u Prvu jugoslavensku ligu. Kad su šibenski dres nosili današnji trener Zoran Slavica i Dean Računica, kasniji izbornik Slaven Bilić... Poslije je sa Zagrebom razbio dominaciju Dinama i Hajduka u hrvatskom prvenstvu, a karijeru je zaključio na svom Šubićevcu. U društvu Schildenfelda, Kalinića, Rukavine. Nakon završetka karijere je svoje nasljednike na stoperskoj poziciji, već spomenutog Šifu i Duju Ćaletu Cara, uspješno transferirao u Dinamo, odnosno u Red Bull Salzburg.

Na svom je predstavljanju Josip Bulat bio vrlo kratak, ali samouvjeren. Doimao se kao čovjek koji zna što mu je činiti. Uostalom, takav je bio i na travnjaku. Pred Josom je danas možda i najveća zadaća otkad se bavi nogometom. No, motiva mu, čini se, ne fali. Uostalom, gdje ćeš većeg motiva od toga da usmjeriš na pravi put klub u kojemu ti sin Marko polako, ali sigurno ulazi u prvu momčad...

- Prije svega bih želio zahvaliti ljudima, koji su dosad vodili klub. Da nije bilo njih, Šibenika već odavno ne bi bilo. Svjestan sam u kakvoj smo situaciji. Nećemo se zavarati i govoriti da je situacija dobra kad nije. Trebat će nam vremena da sve posložimo. Svima mora biti jasno da iza sebe nemamo šeika koji će ozdraviti klub preko noći. U ruke smo dobili jedan pogon koji želimo postrojiti na najbolji mogući način. Od vrha do dna. Želimo uvesti maksimalnu higijenu u poslovanje kluba i vratiti povjerenje navijača. Prvi koraci u tom smjeru trebali bi biti vidljivi već do nove godine – najavljuje Joso Bulat.

Novi predsjednik NO-a nije se libio pozvati predstavnike medija da dadu ruku klubu u ovim teškim trenucima.

- Mediji su vrlo bitni za naš klub. Zato bih vas molio da vi, kao i navijači, imate strpljenja. Trebat će nam vaša pomoć jer klub ne može na pravi način funkcionirati ako se oko njega stvori loša atmosfera. Šibenski su mediji dosad vrlo korektno pratili zbivanja u klubu i nadam se da će tako i ostati – priželjkuje Joso Bulat.


Iako financijska situacija nije zanemariva, prijatelje Šubićevca još više zanima pitanje igračkog kadra jer Šibenik može biti aktivan na tržištu do 31. kolovoza. Suradnja s Gradskim vrtom te angažiranje Šare i Brekala djelomično su zakrpali rupe u nogometnoj križaljci. No, žele li "narančasti“ mirno ploviti drugom ligom, a kamoli nešto više od toga, trebat će im još pokoja akvizicija. Na tom će polju najviše posla imati Ivan Bulat. Nekadašnji veznjak Šibenika, koji je, poput brata Jose, kao vrlo mlad, sa 16 godina ušao u prvu momčad. Ivan je na Šubićevcu posebno briljirao za druge "vladavine“ trenera Ivice Šangulina kada je Šibenik, mnogi će kazati, igrao najljepši nogomet u svojoj povijesti.



- Najveći je problem što smo izgubili velik dio ljeta čekajući skupštinu. Prvenstvo samo što nije počelo, a mi još nismo konsolidirali igrački kadar. Dosad smo se snalazili u hodu. Do kraja prijelaznog roka pokušat ćemo pronaći zamjene za igrače koji su nas napustili. Nadam se da ćemo u tome uspjeti što prije. No, neće biti gomilanja pojačanja. Za takvo što nemamo dovoljno velik budžet - govori mlađi Bulat.

Novi sportski direktor, koji se okušao kao trener u seniorskoj momčadi, ali i u mlađim uzrastima, istaknuo je još jednu bitnu stvar:
- Vrlo je bitno unaprijediti rad omladinske škole. Mi možemo živjeti jedino od vlastitih igrača i njihove prodaje. Osijeku zahvaljujemo na tome što su nam ustupili igrače. Ako se pokažu dobri, a vjerujem da hoće, nećemo imati ništa protiv nastavka suradnje. Pitanje je, međutim, koliko mi dobivamo razvijajući tuđe igrače. Zato ćemo nastojati limitirati broj igrača na posudbi. Ako već dovodimo nekoga, vezat ćemo ga ugovorom – jasan je Ivan Bulat.


Zoričić: Krećemo u borbu za sponzore
Jure Zoričić
potpuno je novo lice na Šubićevcu. Čovjek u čijem je životopisu, među ostalim, direktorsko mjesto u šibenskoj poslovnici Croatia osiguranja, sportskoj je javnosti poznat samo kao bivši čelnik malonogometnog drugoligaša Staroga grada. Puno je manje poznato da je prije dvadesetak godina nosio juniorski dres Šibenika.
- U ovom je trenutku najbitnija financijska konsolidacija. NK Šibenik treba funkcionirati poput tvrtke. Krenut ćemo aktivnije u borbu za sponzore. Jasno da nam nitko neće dati milijun kuna godišnje, ali ovaj pano u press sobi i naš dres moraju biti ispunjeniji reklamama. Nogometno okruženje nije mi nepoznato. Međutim, na ovoj funkciji treba imati puno umijeća. Čast mi je što sam je preuzeo. Za mene je ovo velik iskorak – priznao je Zoričić.


Sumnjivo s Mateom Baraćem
U priči o suradnji s Osijekom bilo je teško preskočiti (propali) transfer Matea Baraća za kojega je, barem se tako špekuliralo, Gradski vrt trebao dobiti oko dva milijuna eura, a Šubićevac deset posto od tog iznosa.
- Očito, nemamo sreće s tim transferima. Prvo Kalinić, sada Barać. S tim novcem bismo mogli pokriti dobar dio proračuna. Svi spominju njegove zdravstvene probleme kao glavni razlog zbog kojega je Ajax odustao. No, meni je u toj priči nešto sumnjivo – kazao je Ivan Bulat.

24. travanj 2024 07:29