StoryEditorOCM
Nogomet"NARANČASTA" REALNOST

Skromna očekivanja na Šubićevcu: HNK Šibenik na prodaju, a Prva liga na čekanju

7. srpnja 2017. - 15:42

Bliži se kraj ljetnog odmora za nogometaše Šibenika. Trener Zoran Slavica povest će "narančaste" u pripreme za novu drugoligašku sezonu u ponedjeljak, 10. srpnja. I to je jedna od rijetkih sigurnih informacija koje kolaju Šubićevcem. Sve ostalo obavijeno je velikom neizvjesnošću, pa i pitanje tko će se od igrača odazvati prvoj prozivci. Brojni odlasci izazvani teškom financijskom situacijom zadesili su Šubićevac tijekom ljeta. Stanari šibenske svlačionice više nisu "domaći" Miro Slavica i Grgo Živković. Sreću u Slaven Belupu traži Mario Bartulović, a zahvaljeno je i stoperima Andriji Bandalu i Mateju Rodinu. Na Šubićevcu nema više ni nigerijske kolonije – Jamilua Collinsa, Geralda Diyokea i Ezekiela Ayotundea. Ovaj posljednji podatak sugerira da je pri kraju i višegodišnja uspješna suradnja Šibenika i Rijeke. Premda vrata Rujevice nisu skroz zatvorena, Šubićevac se u smislu posudbi više okreće Osijeku i Gradskom vrtu.

– Da, lako je moguće da već do početka priprema dobijemo dva, tri igrača na posudbu iz Osijeka. A Rijeka je već neke igrače posudila Varaždinu, dok je naš lanjski igrač Diyoke završio u Krškom kod našeg bivšeg trenera Stipe Balajića – kazao je Novica Ljubičić, član Uprave Šibenika, koji najviše radi na slaganju igračke križaljke otkako Zoran Slavica radi isključivo kao trener. O kojim se igračima radi, nismo uspjeli doznati, ali znamo da su prve želje Šibenčana Tomislav Štrkalj i Nikola Mandić već posuđeni Cibaliji i Krškom.

Stav je Uprave Šibenika da svi igrači koji nemaju ugovor mogu otići. Jasan je to signal da će se "narančasti" u idućoj sezoni osloniti na domaći kadar i dati punu prigodu mladim talentiranim igračima, kojih ne manjka (Banić, Bulat, Đaković...). Oni će imati potporu u skupini iskusnih igrača koji imaju ugovor (Maleš, Brito, Musa, Vukorepa, Roca,...). Kad se u obzir uzme činjenica da se iduće sezone 2. HNL širi na 16 klubova, odnosno da će samo jedan klub izgubiti drugoligaški status, onda je logična klupska politika koju zagovara direktor Ljubičić.

– Naš je primarni cilj staviti klub na zdrave noge. Mislim da je ova godina idealna za to. Stoga ćemo ići na maksimalnu racionalizaciju troškova. Glavni nam je zadatak ostati u 2. HNL – jasan je Ljubičić.

I teško je naći zamjerku njegovu stavu, budući da šibensko gospodarstvo trenutačno nije sposobno financijski pratiti prvoligaša. A ulaziti u neke novčane ekshibicije nikako nije pametno. Na Šubićevcu to dobro znaju, jer se klub još uvijek nije oporavio od igranja u Europi. Ako su to i zaboravili, dovoljno je da pogledaju u susjedna sportska dvorišta na Baldekinu i Crnici. Ali da je tome tako, svjedoči i podatak kako na Šubićevcu debelo kasne plaće igračima, trenerima i radnoj zajednici. Na njihove račune zadnja je sjela plaća za ožujak. Zbog toga je kuloarima prostrujala informacija kako se dio starijih igrača neće pojaviti na prozivci u ponedjeljak.
– Znam da plaće kasne, ali o tom potezu igrača ne znam ništa – rekao nam je trener Slavica.

Direktor Ljubičić smiruje situaciju.
– Istina je da plaće kasne i radimo na tome da u idućih desetak dana isplatimo zaostatke – ističe prvi operativac Šibenika.
Do početka drugoligaške sezone Šibenčane očekuju i promjene u Upravi kluba. U tom smislu željno se iščekuje skupština sazvana za 28. srpnja. Ljubičiću mandat istječe 2. kolovoza i on je zauzeo čvrst stav da odlazi s direktorskog mjesta. Na pitanje tko će ga zamijeniti, odgovor bi trebali dati u Gradu Šibeniku, koji je 95-postotni vlasnik kluba. Međutim, u Krešimirovu domu čvrsto su odlučili riješiti se vrućeg krumpira kao što je nogometni klub. U tom smislu gradonačelnik Željko Burić jasno je kazao kako će na prvoj sjednici Gradskog vijeća staviti na dnevni red odluku o prodaji paketa dionica kluba. Dakle, pred Šubićevcem je vruće ljeto...

24. travanj 2024 08:26