StoryEditorOCM
NogometVratio se kući

Nigerijac Jamilu Collins ponovno u narančastom dresu - Šibenik je moj dom

23. veljače 2017. - 13:56

Povratak Nigerijca Jamilua Collinsa u šibenske redove "zazvonio" je više nego ijedan drugi "zimski" transfer na Šubićevcu. Iz više razloga. Direktorski je tandem Slavica Ljubičić novom akvizicijom "ubio tri zeca". Treneru Stipi Balajiću priskrbili su polivalentnog nogometaša, koji jednako kvalitetno "pokriva" gotovo sve pozicije na kojima su se Šibenčani ove zime htjeli osnažiti.

Svim ljudima, koji nose narančastu boju u srcu, vjerojatno se, odmah po objavi vijesti o angažiranju Collinsa, u glavi "zavrtila" slika promašenog jedanaesterca u Puli. Kobnog udarca, koji je Šibenčanima definitivno odnio snove o Prvoj ligi. Srećom po Collinsa, to se nije dogodilo negdje u Južnoj Americi ili na njegovom kontinentu, gdje bi vjerojatno ostao bez kuće ili automobila!

Svjesni da je taj promašaj bio samo kulminacija loših proljetnih kadrovskih poteza, šibenski su navijači udijelili oprost Nigerijcu.
Naprotiv, svima njima je iznimno drago što će ga na proljeće gledati u "narančastom".
– I meni je drago da sam ponovno kod kuće, u Šibeniku! Ili, kako je nekad pjevao Tom Jones, "I'm coming home". Moje je srce ostalo u ovom gradu – emotivno je započeo Jamilu Collins svoj povratnički intervju.

 



Stigao si na kraju prijelaznog roka, iako si imao opciju za povratak na Šubićevac već početkom zimske pauze. …
– Čim sam završio prvi dio sezone u Istri, donio sam odluku o promjeni sredine. Očekivao sam novi poziv iz Šibenika. Kad je stigao, nisam se previše dvoumio. Poštujem ljude u Šibeniku i nisam ih mogao odbiti u ovoj situaciji.

Što se dogodilo na Aldu Drosini? Nisi bio sretan u Puli? Vjerujem da si očekivao veću minutažu u momčadi, koju je tada vodio Šibenčanin Goran Tomić…
– Imao sam tamo nemalih problema sa zdravljem. Bio sam bolestan i to me izbacilo "iz tračnica". U prvom dijelu jeseni imao sam "pristojnu" minutažu. No, kad sam se oporavio, više nisam imao isti status kod trenera Tomića. To me pomalo demotiviralo. Moram, međutim, reći da mi je u Puli bilo vrlo ugodno.

Nije ti bio problem spustiti se "stepenicu" niže? Iz Prve u Drugu ligu…
– Logika nalaže da to jest korak unazad. No, znam da Šibenik prema svojoj tradiciji pripada eliti hrvatskog nogometa. Vidjelo se to i na kraju prošle sezone, kad je stadion bio pun.

Kad si prošloga ljeta otišao u Pulu, bio je to povratak na "mjesto zločina". Na stadion, koji je donio toliko nesreće šibenskim navijačima. Pretpostavljam da ti je još u sjećanju onaj udarac s bijele točke? Jedanaesterac, koji je Istri donio Prvu ligu, a Šibeniku veliku tugu…
– Znam da je ljudima u Šibeniku vjerojatno negdje u glavi "prostrujilo" da nije slučajno što sam nakon tog promašaja otišao u Pulu. No, to je čisti profesionalizam. Sa Šibenikom sam bio na korak do Prve lige. Nakon toga me zvala Pula i trener koji me vodio u Šibeniku. Koji je poznavao moje kvalitete. Moj je izbor bio logičan, makar sam bio svjestan koliko će to zaboljeti ljude u Šibeniku. Pokušao sam taj penal ostaviti iza sebe. Okrenuti se budućnosti. Vjerujem da će nam ona donijeti puno više sreće.

 



Koliko ti je pomogla činjenica što su ti navijači gotovo "ekspresno" oprostili taj promašaj? Skinuli s tebe "oznaku" krivca…
– Puno! I na tome sam im neizmjerno zahvalan. Primio sam bezbroj njihovih poruka nakon te utakmice. Sve su bile pozitivnog predznaka. Zbog takvih stvari Šibenik smatram svojim gradom. Zbog navijača, koji su bili uz mene u najtežim trenucima moje karijere. Ponovno su me učinili jakim.

Klub danas nije ni u približno dobroj poziciji kao prije godinu dana, kad si prvi put stigao na Šubićevac. Ovo je i za tebe, i za Šibenik „novi“ početak…
– Ne bih to nazvao novim početkom, nego još jednim povratkom kući! I danas imamo dobru momčad, s kvalitetnim trenerom, koji je u stanju učiniti nas boljima. Ono, što želim naglasiti, jest da bih volio opet osjetiti onu strast, kakva je u momčadi vladala prošle sezone. Onu želju za uspjehom, pobjednički mentalitet. Želim da ljude u gradu ponovno učinimo ponosnima. Trebamo svi skupa "zapeti" da i ove godine stignemo do vrha. Ako ne ove, onda sigurno iduće sezone!

Znači li to da je tvoj ostanak u Šibeniku nakon lipnja samo formalnost?
– Vidjet ćemo! – zagonetno je za kraj poručio šibenski Nigerijac.


Fali mu pare!

S obzirom da Jamilu nije prošao klasične pripreme, trebat će mu vremena da dostigne pravu formu. Da mu, što bi Šibenčani rekli, fali pare, vidjelo se i proteklog vikenda u prijateljskim ogledima s Rudešom i Trnjem, makar je protiv zagrebačkog trećeligaša postigao pogodak.
– Istina, trenutačno nisam sto posto spreman na sve napore. No, vjerujem da ću biti do početka drugog dijela sezone i utakmice s Goricom – kaže Collins.


'Nije mi bitno mjesto'

Prošle su sezone Collinsa treneri koristili na pozicijama lijevog beka, lijevog krila istopera. Na potonjem je mjestu u momčadi, čini nam se, djelovao i najuvjerljivije.
– Igrat ću tamo, gdje me trener postavi! Dok god pomažem momčadi da bude bolja, meni nije bitno na kojem mjestu igram – poručio je srčani i simpatični Nigerijac.

17. travanj 2024 17:28