StoryEditorOCM
KošarkaToni Nakić

Magični broj 23: Taj dres je rezerviran za najveće majstore - u Šibeniku ga nosi momak pred kojim je velika košarkaška budućnost

12. prosinca 2017. - 09:40

Godina je 2014. Datum 5. veljače. Četrnaestogodišnji Toni Nakić, kao veliki talent Škole košarke Dražen Petrović, dobiva "wild card“ za All star natjecanje u tricama na Baldekinu. Redom ruši Zadranina Ivana Batura, reprezentativca Luku Babića, sjajnog Amera Jerrela Blassingamea i na kraju, u finalnom obračunu, svog budućeg suigrača Domagoja Bašića! Dok prima pokal za najboljeg tricaša Hrvatske grli ga Dario Šarić, tada igrač Cibone. Slika je to koju vjerojatno evociraju šibenski prijatelji košarke svaki put kad u dresu GKK Šibenik ugledaju 203 centimetra visokog momka s brojem 23 na leđima. Brojem, koji su nosili (i nose) veliki, najveći igrači - Michael Jordan i LeBron James.


Pobjednička serija


A dosadašnjim je igrama u svojoj prvoj pravoj seniorskoj sezoni Toni nagovijestio kako je na dobrom putu da postane veliki igrač. Komplimente na njegov račun "sipaju“ košarkaški stručnjaci diljem Hrvatske. Poput nekad sjajnog košarkaša Josipa Sesara.
- Pretjerano je stavljati me u istu rečenicu s takvim veličinama, no naravno da, poput svakog profesionalnog košarkaša, sanjam da jednog dana zaigram na toj razini - počeo je naš razgovor Toni Nakić.

Gotovo je nevjerojatan podatak da je Toni već u Kaštelima nadmašio prošlosezonski broj utakmica u narančastom dresu. Lani je nastupio samo šest puta i to u, kako u NBA-u kažu, "garbage timeu“. Kad bi utakmica već bila odlučena.
Toni je danas jedan od igrača s najvećom minutažom. Trener Vladimir Anzulović prosječno ga drži 25 minuta u igri.
- Prošle sezone nisam odigrao sve skupa četrdeset minuta u cijeloj sezoni, a ove sezone sam u drugom kolu protiv Škrljeva na parketu proveo 39 minuta! A nadao sam se da ću imati petnaest do dvadeset minuta u prosjeku. Da ću biti šesti, sedmi igrač. Nisam očekivao tako bitnu ulogu. S minutažom, koju dobivam, osjećam se puno slobodnije u igri - priča nam mlado šibensko krilo.

Toni je, poput svog suigrača Krešimira Radovčića, uvjeren kako je baš dvoboj sa Škrljevom i pobjeda nakon tri produžetka bila ključna za ulazak Šibenika u veliku pobjedničku seriju.
- Nakon takve utakmice ti se napumpa samopouzdanje. Uvijek je bitno da te sreća pomazi. A kad momčad pobjeđuje u neizvjesnim završnicama znači da ima kvalitetu i karakter - smatra Toni.
Nakić je svoje najbolje ovosezonske partije pružio protiv zagrebačkih momčadi. U susretu s Cibonom na Baldekinu, te Hermes Analiticom u metropoli.


Oprezan s 'tricama'


- Protiv Hermesa sam odigrao najbolje poluvrijeme u dosadašnjoj seniorskoj karijeri. Međutim, kad se gleda cjelokupni dojam, najzadovoljniji sam igrom protiv Cibone. U tom sam dvoboju imao solidnu napadačku i obrambenu rolu – ocjenjuje 18-godišnji košarkaš Šibenika.

Da usporedbe sa splitskim imenjakom Kukočem nisu bile toliko "napuhane“ - barem kada je riječ o raznovrsnosti u igri - govori i Tonijeva statistika. U sedam je utakmica prosječno bilježio 8 poena, 4,5 skoka, 2 asistencije, uz jednu oduzetu loptu.
- Zadovoljan sam brojkama, ali one mogu biti još bolje. U prvim utakmicama sezone bio samo pomalo stisnut. Vjerujem da mogu dignuti razinu igre na višu razinu - uvjeren je Nakić.

Iako je Toni u prvu momčad Šibenika ušao s reputacijom odličnog šutera, publici još nije do kraja demonstrirao taj dio napadačkog arsenala.
- Tricu potegnem tek kad sam sto posto siguran da to treba napraviti. Nemam baš ni tolike ovlasti u igri, da bih mogao pucati kad god hoću. Šut me dosad nije najbolje služio. Zato i kažem da imam još prostora za napredak u ovoj sezoni - samokritičan je mlađahni košarkaš.

A pobjedničkom se nizu šibenskih košarkaša ne vidi kraj. Zato je logično pitanje koliko daleko može dogurati Šibenik?
- Prije sezone su se sportski mediji i različiti košarkaški portali bavili prognozama, a nama su gotovo svi predviđali borbu za ostanak. Tako su vjerojatno razmišljali i naši navijači. Sjećam se da nam je samo jedan portal predviđao plasman oko petog, šestog mjesta. Na našu sreću, ni oni nisu pogodili. Barem zasad. A mi ćemo se truditi da tako i ostane - poručuje Toni Nakić.


''Narcosi' i sportski 'paketi'
Slobodnog vremena nema puno. Ono je većinom rezervirano za odmor. Kad mogu popijem piće sa starim prijateljima, kako bismo koliko-toliko održali kontakt. Trenutačno pohađam autoškolu, pa i na nju potrošim dio vremena. Kod kuće, nakon večernjeg treninga, volim pogledati dobru seriju, kao što su "Narcosi“ ili "Breaking bad“. Dakako, na televiziji su uključeni i sportski "paketi“. Uvijek se pogleda dobra košarka – otkrio je Toni, donedavni šibenski gimnazijalac.

19. travanj 2024 00:24