StoryEditorOCM
KošarkaZgodna izbornica Anđa

Dalmacija je inkubator hrvatske košarke, a ja guštam zalijevati šibensko košarkaško cvijeće (FOTO)

23. listopada 2017. - 12:29

Nema sumnje, Šibenik je inkubator košarkaških izbornika. Bilo da je riječ o muškim ili ženskim selekcijama. Neven Spahija, Aleksandar Aco Petrović, Nenad Amanović, Stipe Bralić, Dražen Brajković, Linda Antić-Borak... Tradicija se nastavila minulog proljeća, kad je Hrvatski košarkaški savez za izbornicu najbolje ženske selekcije odabrao Anđu Jelavić. Makar je nova izbornica rođena u Tomislavgradu, Šibenik ju je za tren prigrlio kao svoju. Kao, uostalom, i Anđa Krešimirov grad.

Puno je bilo razloga za to. Anđa je sa šibenskim Jolly JBS-om dvaput dizala pehar prvakinja države. Triput je sa Šibenkama osvajala Kup Ružice Meglaj Rimac. Jednaki je broj puta Jolly s Anđom Jelavić u sastavu osvajao Regionalnu košarkašku ligu.
A to je samo dio trofeja koje je Anđa osvojila na legendarnom Baldekinu.

Po završetku karijere, u kojoj je četiri puta proglašena najboljom košarkašicom Hrvatske, definitivno se skrasila u Šibeniku sa suprugom Hrvojem Jelavićem, poznatim šibenskim fotoreporterom. Anđa je u Šibeniku otvorila i žensku košarkašku akademiju. A prije deset i pol mjeseci stigao je njezin vjerojatno najdraži životni trofej. Kćerkica Nicole.

- Moja kćer Nicole je najljepše što mi se dogodilo u životu! Sve je u potpunosti podređeno njoj. Naravno, sve svoje obveze oko reprezentacije i akademije ne bih mogla ispunjavati da nemam podršku i pomoć svoje obitelji. Nicole mi jednostavno ne da mira. Da je ona kraj mene, vjerojatno ni ovaj razgovor ne bismo mogli odraditi do kraja - sva sretna nam priča izbornica hrvatske reprezentacije i ponosna mama Anđa Jelavić.

Naša sugovornica je trenutačno ne samo mama svojoj slatkoj Nicole, već i nemalom broju šibenskih djevojčica koje pohađaju Košarkašku akademiju „Anđa Jelavić“.
- Rad s djecom čini me iznimno zadovoljnom. Polako ću zalijevati šibensko košarkaško cvijeće. Posebno sam zadovoljna što smo u međuvremenu potpisali i suradnju sa ženskim košarkaškim klubom Vodice - otkriva Anđa.

Odluka HKS-a da na izborničku klupu postavi Anđu Jelavić dijelu košarkaške javnosti bila je pomalo iznenađujuća. Ne zbog mišljenja da Anđa to nije zaslužila, već iz razloga što bi nova izbornica vjerojatno mogla odigrati još pokoju minutu na parketu. Anđi je, naime, tek 37 godina. Još donedavno je žarila i palila na parketima, kao kapetanica Hrvatske.

- Moram priznati da se još privikavam na novu ulogu. I dalje mi je malo neobično biti na klupi umjesto na parketu. Neću otkriti ništa novo ako kažem da je bilo puno lakše igrati nego sjediti na klupi kao trener. Obveze koje imam ne daju mi puno vremena da razmišljam o igranju. A možda je tako i bolje. Uostalom, svemu jednom mora doći kraj, pa i mojim minutama na parketu - realna je Anđa Jelavić.

Kod prihvaćanja izborničke funkcije Anđa je, nema sumnje, imala veliku dozu entuzijazma, s obzirom na to da s HKS-om nije potpisala profesionalni ugovor.
- Istina, nisam profesionalac u Savezu, ali, iskreno, o toj činjenici nisam ni razmišljala. Košarka je moj život. Na parketu sam provela više od pola života! Kada me je kontaktirao glavni tajnik HKS-a Josip Vranković i rekao da sam kandidat za trenera seniorske ženske reprezentacije, nisam dvojila ni sekunde. Jednostavno, nisam imala pravo odgovoriti negativno na takav poziv. Svjesna sam da reprezentacija u posljednje četiri godine nije napravila rezultat za pamćenje. Bolje rečeno, bilanca je nikakva. Grije me nada da ćemo to za koju godinu promijeniti - optimistično će nova hrvatska izbornica.

Kad smo joj spomenuli nisku šibenskih košarkaških izbornika i Anđa je načas gotovo protrnula.
- Svi vrlo dobro znamo što Šibenik znači u hrvatskoj košarci. Koliko je sve imena izbacio u svojoj povijesti! Na Baldekinu je rastao veliki broj vrhunskih košarkašica, košarkaša, pa tako i trenera. Neki od spomenutih trenera vodili su me kroz moju karijeru. S nekima sam i privatno dobra, pa se nadam da će mi oni pomoći s ponekim savjetom ako mi to bude potrebno - veli Anđa.

Nije baš tek tako Šibenik prihvatio damu s Duvanjskog polja, koja je na Baldekin stigla preko Gospića, nekad ljutog suparnika šibenskih košarkašica.
- Šibenik je moj, ja se osjećam Šibenkom! Na Baldekinu sam provela lijepo, možda i najljepše razdoblje moje, bez lažne skromnosti, bogate karijere. Na šibenskom parketu sam se naguštirala trofeja i individualnih nagrada. Zasigurno je najljepša bila posljednja sezona u narančastom dresu, kada smo osvojili apsolutno sve što se moglo osvojiti. Uzeli smo pet trofeja: Hrvatski superkup, Kup Regionalne lige, Regionalnu ligu, Kup Ružice Meglaj Rimac i domaće prvenstvo - prisjetila se Anđa, koja je najčešće bila glavna poluga u spomenutim šibenskim uspjesima.

O uspješnoj inozemnoj karijeri nove hrvatske izbornice svjedoči i lista klubova za koje je nastupala. Osim u najtrofejnijim hrvatskim klubovima, igrala je u poljskoj Wisli iz Krakowa, u Rusiji za moskovski Dinamo te u Turskoj za Kayseri, Samsun, Konak i Istanbul University.

- Za svaki od tih klubova vežu me lijepe uspomene. Među inim, osvojila sam Prvenstvo Poljske, igrala finale i polufinale Fiba Cupa… Ne bih se usudila, međutim, tvrditi koji mi je posebno važan trenutak u inozemnoj karijeri. No, svugdje sam minute na parketu odrađivala profesionalno - kaže nekad vrsna playmakerica koja je u sezoni 2009./2010. bila najbolja asistentica Eurolige.

S hrvatskom je reprezentacijom osvojila tri medalje na Mediteranskim igrama. U Tunisu 2001. godine bila je zlatna, potom u španjolskoj Almeriji srebrna, a u talijanskoj Pescari brončana. Najveći je doseg u kockastom dresu bio, dakako, plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, pod vodstvom šibenskog izbornika Stipe Bralića.

- Nastup u Londonu je definitivno kruna moje karijere. Onoga trenutka kad smo u kvalifikacijama izborili plasman na Olimpijadu, ostvarila sam svoj san. Nadam se da će i neke nove generacije to doživjeti. Kao izbornica ću učiniti sve kako bih im pomogla da to ostvare. U toj vjeri okružila sam se Dalmatinkama. Moj tim, u kojem se nalazi proslavljena hrvatska košarkašica Vedrana Fonseca Grgin, Vladimir Engelman, te kondicijska trenerica Cvita Gregov, svojim iskustvom i znanjem može dati jaki impuls novoj generaciji hrvatskih košarkašica - najavljuje Anđa.

Hrvatsku žensku košarkašku reprezentaciju ubrzo, preciznije početkom studenoga očekuju prvi kvalifikacijski ispiti za Europsko prvenstvo 2019. godine.
- Okupljamo se 6. studenoga, a pet dana poslije igramo prvu utakmicu sa Šveđankama u Zagrebu. U grupi su još Italija i Makedonija. U kvalifikacije ulazimo s potpuno pomlađenim sastavom, s curama koje su dosad bile u drugom planu. Moj je glavni cilj da iznjedrimo nekoliko igračica koje će u budućnosti biti nositeljice reprezentacije – istaknula je hrvatska izbornica.

Anđa Jelavić nije toliko optimistična kad su u pitanju njezini nekadašnji klubovi, velikani hrvatske ženske košarke Gospić i Šibenik. Nekad dva najveća kluba danas su u teškoj situaciji. Gospić je gotovo nestao, a Jolly posrnuo.
- Nažalost, mislim da se klupska ženska košarka još dugo vremena neće vratiti na tu razinu. Najveći su problem, kao i u svim drugim sportovima, sponzori. Njih je sve manje. Jedino svjetlo u sivim danima hrvatske ženske košarke orijentacija je na mlade u Splitu, Šibeniku i Zadru. Dalmacija je bila i bit će inkubator hrvatske košarke - pomalo rezignirano će Jelavić.


Novinar razumije sportašicu!
Anđa drži da joj je, kraj silnih obveza, olakotna okolnost što suprug Hrvoje u potpunosti razumije njezinu strast za sportom, s obzirom na to da je, kao čovjek u novinarskoj struci, cijeli život u kontaktu sa sportašima.
- Bez podrške obitelji vrlo je teško biti uspješan u bilo kojem poslu, pa tako i u sportu. Moja obitelj, a posebno Hrvoje, moja su vječna i najveća životna potpora. Tako će biti i dalje - poručila je za kraj Anđa Jelavić.

18. travanj 2024 03:56