StoryEditorOCM
KošarkaTINEJDŽERICA S BALDEKINA:

Juniorska reprezentativka Sara Borić (17), nova nada šibenske ženske košarke otvoreno priznaje: Želim biti najbolja!

Piše Petar Mikuličin
Nikolina Vuković Stipaničev /HANZA MEDIA
15. listopada 2017. - 12:22

Ima poraza, koji ohrabruju! Ta izreka i nije sportska fraza, kad je riječ o početku nove sezone košarkašica Šibenika. Makar bez "petice", pa i prave "četvorke", Šibenke su, predvođene novim trenerom i bivšim hrvatskim izbornikom Stipom Bralićem, skupo prodale svoju kožu protiv lanjskih finalista doigravanja za prvaka Hrvatske, zagrebačkih sastava Medveščaka i Trešnjevke. Kako nema centara, Bralić je prisiljen na taktiku "run and gun". A takav način igre kao da posebno odgovara nekim mlađim igračicama. Posebice našoj sugovornici, juniorskoj reprezentativki Sari Borić. Šarmantnoj tinejdžerici, kojoj malo toga fali na putu prema nespornoj, seniorskoj kvaliteti.



Sara je i u svoju drugu seniorsku sezonu ušla furiozno. Mlada Šibenka bila je najbolji strijelac dvoboja s četverostrukim hrvatskim prvakinjama, zagrebačkim Medveščakom. Šibenski broj 19 ubacio je 19 poena.
- Ne postoji poseban razlog zbog kojega sam uvijek raspoložena na početku sezone. Jednostavno, trudim se svaku utakmicu biti najbolja i, naravno, pomoći ekipi da pobijedimo. Nekad mi to pođe za rukom, nekad ne. To je sport – skromno će Sara na početku našeg razgovora.



Makar su sezonu otvorile s dvama porazima, Šibenke su ostavile vrlo dobar dojam i protiv prvakinja u Zagrebu, i u dvoboju s viceprvakinjama, Trešnjevkom na Baldekinu.
- Iznimno sam zadovoljna početkom sezone. Ne samo svojom igrom, nego izvedbama cijelog sastava. Možda će zvučati prepotentno, jer je Medveščak jači od nas, no u dvoboj s njima smo ušli pomalo opušteno. Rekla bih i preopušteno. Da smo imale malo drukčiji pristup, možda bismo im pružile i jači otpor, izgubile manje od dvadeset razlike. Protiv Trešnjevke nam je nedostajalo malo sreće, ali, treba priznati, i iskustva da u ključnim trenucima prelomimo utakmicu u svoju korist - kaže Sara Borić.



Nakon što je prvu, uvjetno rečeno, seniorsku godinu odradila pod vodstvom Linde Antić-Borak, u novoj sezoni joj je šef postao Stipe Bralić, nekadašnji izbornik ženske reprezentacije.
- Stipe je odličan trener. Strog je, ali ne previše. I on i Linda su vrhunski profesionalci. Od svakoga se može puno toga naučiti - veli Sara.



Kao i svakoj mladoj igračici, Sari je prošlosezonskih 18 utakmica, u kojima je prosječno bilježila šest poena, zlata vrijedilo u prilagodbi na seniorsku košarku.
- Mislim da sam u odnosu na prošlu sezonu puno zrelija. Napredovala sam i prilagodila se igranju u Prvoj ligi - smatra Sara Borić.
Koliko je šibenski sastav mlad, dovoljno govori podatak da je 20-godišnja Klaudija Periša među najiskusnijim igračicama! Njezina suigračica i naša sugovornica Sara Borić, međutim, problem neiskustva ne smatra toliko bitnim.



- S obzirom na to da sve cure, koje su u sastavu, već dugo igraju košarku, mislim da nam iskustvo i nije toliki problem, koliko nam u igri fali klasični centar. Vidjelo se to, uostalom, i u utakmicama protiv Trešnjevke i Medveščaka. No, trudimo se taj nedostatak visine nadoknaditi trkom i agresivnošću u obrani – priznaje 17-godišnja igračica Šibenika.
Naša sugovornica učenica je Ekonomske škole, no silne joj obaveze na parketu i u školskim klupama, nisu prepreka da živi "normalnim" srednjoškolskim životom.



- Nije teško uskladiti sve to kad se dobro organiziraš. No, moram priznati da mi škola i te kako izlazi u susret kad su sportske obaveze u pitanju. Slobodno vrijeme najčešće trošim na spavanje, ali nađe se i vremena za druženje s prijateljima. Kada nemam utakmicu vikendom, uspijem si priuštiti i noćni izlazak - ne skriva Sara.



Ni kad su njene košarkaške ambicije u pitanju, od Sare Borić nećete čuti pompozne, bahate najave.
- Moja ambicije zasad sežu do završetka srednje škole. Dotad ću, vjerujem, napraviti dodatan iskorak na parketu. A tko zna gdje će me život i košarka poslije odvesti!? - za kraj će košarkašica Šibenika Sara Borić.

17. travanj 2024 13:10