StoryEditorOCM
KošarkaBALDEKIN SPREMAN

Domagoj Bašić, kapetan košarkaša Šibenika, poručuje da Funcuti ne moraju strahovati: Nećemo biti kanta za napucavanje!

23. rujna 2017. - 13:17

Kapetan Građanskog košarkaškog kluba Šibenik Domagoj Bašić od ove godine ima dvije uloge. Osim što je jedna od glavnih napadačkih opcija "narančastih“, popularni je Bašo u veljači postao i otac. Kako zaboraviti domišljati transparent, koji su nakon rođenja njegova sina Roka kreirali Funcuti!? Uz poruku „sve ti sritno bilo“ nacrtali su dječja kolica u kojima je stajao snajper. Šibenski su navijači aludirali na Bašićev nadimak ("Mandalinski snajper“).

 

Domagoj se rado prisjetio te navijačke poruke u trenucima kad smo ga nazvali s pitanjem "kako je Roko?“:
– Roko luduje kraj mene! Nadam se da nam neće smetati u razgovoru. Već mu je sedam mjeseci. Brzo je proletjelo. Danas je mrcina od deset kilograma! – sa smiješkom je započeo razgovor Domagoj Bašić.

Iako se početkom ljeta činilo da je njegov boravak na Baldekinu završio, Bašić je potpisao novi ugovor i (p)ostao najdugovječniji među aktualnim prvotimcima Šibenika. Zajedno s trenerom Vladimirom Anzulovićem poveo je suigrače u nove pripreme, u kojima Šibenik izgleda iznenađujuće dobro…

– Rezultati u prijateljskim utakmicama nisu bog zna kakav pokazatelj, niti su u prvom planu nikome od nas. Vidjeli smo kako je prošla naša reprezentacija. U pripremama smo pobjeđivali Slovence i Francuze, a onda smo se raspali u osmini finala. Naravno, da je lijepo dobiti. No, stvar je u tome što prije tih utakmica nema uobičajenog skautinga. Treneri imaju neku svoju posebnu pripremu. Uostalom, ni mi igrači ne grizemo maksimalno. Međutim, ja sam ugodno iznenađen kako izgledamo. Mladi igrači su dobro prihvatili nove role, a novaci su se brzo uklopili u naš sustav – kaže Bašić.



Vjerujem, ipak, da vam na turniru u talijanskom Jesolu nije nedostajalo motiva kad su vam se na drugoj strani našli Koper i Venecija…

– Naravno! Mlađim igračima je bio poseban gušt igrati protiv tako jakih imena. Možda su nas Slovenci i Talijani malo i podcijenili, kad su vidjeli puno mladosti, igrača kojima fali mišićne mase. Mi smo, pak, u oba dvoboja ušli muški, hrabro. Finalni rezultat protiv Venecije i nije baš realan, s obzirom na to da je to bilo njihovo najveće vodstvo na utakmici. Uvjeren sam da će nam iskustvo s tog turnira puno značiti u ovoj sezoni.

 

Ove ćete sezone i vi biti u nešto drukčijoj ulozi. Vi ste tip igrača, kojemu u psihološkom smislu puno znači kad u utakmice ulazi kao starter…
- To je istina. No, ja sam prihvatio lanjsku rolu, pa ću tako i ovu. Znam da su ove godine ciljevi nešto drukčiji. Nova je momčad, ali, po meni, razlika u kvaliteti nije toliko velika, kako neki misle. Mislim da ćemo u nekim segmentima igre biti i bolji nego prošle sezone, jer su ti mladi igrači željni igre, dokazivanja. A talent, hvala Bogu, imaju.

Vi ste svih ovih godina, još od druge lige, pratili kako raste šibenska mladost. Tko bi od tih mnogobrojnih mladića u rosteru mogao eksplodirati ove sezone?
– Mi imamo jedan od najboljih izloga u hrvatskoj košarci, kad je riječ o mladim igračima koji mogu biti interesantni velikim klubovima, menadžerima. Pogledajte samo gdje je dogurao Roko Badžim. U samo nekoliko sezona izrastao je u dobrog igrača. Mislim da bi ove sezone moglo više njih isplivati. Prije svih Paić, koji je kroz ove pripreme pokazao da će se moći boriti s ostalim centrima u ligi. Bitno je da nema straha u kontaktu s fizički jačim igračima. Na bekovskim pozicijama bi se mogli nametnuti Nakić i Šarić, koji nisu bez razloga bili nositelji svoje reprezentacije ovoga ljeta.

Cilj je ostati u ligi, no čini se kako je ova momčad spremna i za nešto više. Da bi se Šibenik mogao uključiti u borbu za playoff…
– Ja sam optimist po tom pitanju. Varaju se oni koji misle da ćemo biti kanta za napucavanje. Pogotovo to ne bi trebao biti slučaj na našem Baldekinu. Nadam se da će publika stati iza nas kao i prošlih godina. Srca, želje i borbe nam neće nedostajati. Vrlo je važno da ne bude ozljeda, jer imamo tanak roster. A najbolji način za ostanak je taj da uđemo u borbu za doigravanje! – poručio je za kraj Domagoj Bašić.

19. travanj 2024 21:42