StoryEditorOCM
KošarkaBella Italia

Šibenčani odigrali sjajan turnir, trener Anzulović spušta loptu na zemlju: Nemojmo stvarati famu, previše je pritiska na mladim igračima

12. rujna 2017. - 15:32

Košarkaši GKK Šibenik osvojili su drugo mjesto na vrlo jakom turniru u talijanskom Jesolu. To je doista ugodno iznenađenje za sve pratitelje košarke, budući da su na turniru sudjelovali talijanski prvak Venezia, dosta snažna slovenska Primorka Koper i naš Zadar.

"Narančasti" su u polufinalu sa 75:71 pobijedili baš Slovence, u čijim redovima igraju prokušani Joksimović, Čakarun, Mulalić... Na klupi im nije sjedio Jurica Golemac, koji je imao obveza na Eurobasketu sa "svojom" Gruzijom. Pobjeda mlađahnih Šibenčana nije bila očekivana jer Slovenci ove sezone imaju otvorene ambicije za plasman u ABA ligu.



"Građani" su se u finalu namjerili na prvaka Italije, Veneziju, koja se u poluzavršnici lako obračunala sa Zadrom. Objektivno puno kvalitetniji domaćini (Bramos, Perić, Watt...) bili su prevelik zalogaj za momčad Vladimira Anzulovića. Završilo je sa 85:58 za Talijane, ali taj rezultat ne otkriva pravo stanje na parketu. Naime, sve do sredine treće četvrtine bila je to egal utakmica (44:44), a onda je talijanski prvak ubacio u višu brzinu... Dobro je spomenuti da je Koper u utakmici za treće mjesto pobijedio Zadar.

Dakle, po vrlo jednostavnoj računici – Šibenik je bolji od Zadra.
– Ah, ne bih ja donosio takve zaključke. Odigrali smo stvarno dobar turnir. Međutim, ne treba od toga stvarati veliku famu, ionako će na našoj mladosti i njihovim mladim plećima biti dosta pritiska tijekom sezone. Jedno su prijateljske utakmice, a prvenstvene nešto sasvim drugo. Osobno, mislim da će nam prva prvenstvena utakmica u Zaboku biti kudikamo teža od ovih prijateljskih u Italiji, premda su protivnici koje smo imali u Jesolu kvalitetniji na papiru – kazao nam je Vladimir Anzulović, trener GKK Šibenik.

Bez obzira na to, turnir u Jesolu bio je dragocjeno iskustvo za Šibenčane.
– Naravno, imali smo priliku odigrati dvije dosta jake utakmice, pogotovo protiv Venezije. Bili su to jako dobri testovi da vidimo gdje smo i što još moramo napraviti – veli Anzulović.



I što su pokazale te utakmice, gdje je pravo mjesto košarkašima Šibenika?
– Pokazale su ono što već znamo, a to je da smo jako mladi i da imamo dosta oscilacija u igri. Međutim, moramo malo zažmiriti na neke "dječje bolesti" koje imaju naši talentirani igrači. Mislim da moramo biti strpljivi, jer će kvaliteta naše mladosti doći do izražaja u drugom dijelu sezone – misli Anzulović.

Iz brojki s turnira u Italiji vidljivo je kako će nositelji igre "narančastih" biti Bašić, Vitali i Bundović, što se po njihovu košarkaškom rejtingu i očekuje. No, šibensku publiku zanima reakcija mladih igrača.
– Da ne ističem nikoga pojedinačno, svi su dali svoj doprinos. Ajde, kad me već potežete za jezik, moram kazati da veseli što je Toni Nakić praktički odlučio utakmicu s Koperom. Sjajan doprinos dali su i Paić i Radovčić. Nikako ne smijemo zaboraviti odličnih šest, sedam minuta 16-godišnjeg Gulina na utakmici s Venezijom. Mislim da je to veliki plus za šibensku košarku – otkrio je Anzulović.

Kazali ste da su vam utakmice u Italiji poslužile da detektirate na čemu još trebamo raditi?
– Ha, držim da možemo još napredovati baš u svemu. Evo, pali smo fizički u drugom dijelu utakmice s Venezijom. Nije to ništa čudno, jer Venezia je po snazi u rangu Cedevite, ako ne i jača. Velim, ne treba se oko toga previše zabrinjavati, jer pred nama su dva tjedna najtežih treninga. Kada odradimo i taj dio, mislim da će naša momčad biti sasvim u redu – zaključio je trener GKK Šibenik.


Anzulović:
Moramo zažmiriti na neke 'dječje bolesti' koje imaju naši talentirani igrači, jer će kvaliteta naše mladosti doći do izražaja u drugom dijelu sezone

18. travanj 2024 08:46