StoryEditorOCM
KošarkaVitali i Bundović

Novi igrači "narančastih" obećavaju: Radit ćemo k'o mravi kako bismo razveselili navijače

3. rujna 2017. - 12:43

U novoj sezoni košarkaške Premijer lige, kako će se od ove godine zvati Prva hrvatska liga, gledat ćemo novi - stari Šibenik. Možda će neki s čuđenjem reagirati na ovu konstataciju, ali je objašnjenje vrlo jednostavno.
Jasno je da stari trener Vladimir Anzulović na raspolaganju ima potpuno novi roster, pa i nešto drugačiji profil igrača. Nema više polivalentnog Izzeta Turkyilmaza, eksplozivnog Miralema Halilovića ni nesebičnog beka-šutera Roka Badžima. No, u jednom će vrlo bitnom segmentu igre "građani" ostati isti. Šibenik će ponovno igrati bez tipične "petice".

To je, uostalom, najavio i sportski direktor Filip Vukičević, koji je, zanimljivo, tijekom svoje igračke karijere figurirao kao klasični "teški" centar.
- Uopće nemamo namjeru tražiti centra na tržištu. Želimo igrati brzu, modernu košarku, a u takvoj nam postavci igre ne treba "teškaš". On bi se puno teže uklopio u koncepciju trenera Anzulovića - govorio nam je Vukičević.



A efikasnost će takvog sustava igre umnogome ovisiti o doprinosu dvojice ovoljetnih pojačanja - Tonija Vitalija i Filipa Bundovića.
Trogiranin Vitali sa 26 godina na leđima ima bogato iskustvo igranja u našoj ligi. Put ga je vodio od njegova Trogira, preko Alkara do Zagreba. Priznaje, međutim, da mu dolazak u narančasti dres predstavlja poseban izazov u karijeri. Možda i najveći.
- Šibenik je prava košarkaška sredina, s velikom tradicijom. Znam da je tu posebno teško ispuniti očekivanja navijača. Zato me i zaintrigirao zov Baldekina. U kontaktu s ljudima na ulici osjetio sam da grad živi s klubom. Vjerujem da nas čeka lijepa sezona. Mislim da možemo ostvariti puno bolji rezultat, nego što to većina ljudi očekuje - optimističan je Toni Vitali.

Novi krilni centar Šibenika oduševljen je količinom talenta koji se krije na Baldekinu.
- Imamo kompaktnu i vrlo nadarenu momčad. Protiv većine mojih novih suigrača sam već igrao, no drukčije je kad si s njima u neposrednom kontaktu na treningu. Iako se većina njih tek probija u seniorskom uzrastu, svi rade kao iskusni profesionalci. Mislim da ta mala, talentirana jezgra može Šibeniku u budućnosti donijeti velike stvari - poručuje "narančasto" osvježenje na visokim pozicijama.



Vitalija su sa njegovih 200 "i nešto" centimetara visine znali koristiti i na krilu, pa čak i na centarskoj poziciji. U Šibeniku će većinu minuta na parketu provoditi na svojem prirodnom mjestu.
- U našoj ligi malo klubova ima pravu "peticu". Puno njih, zapravo, igra s dvije "četvorke", pa sam katkad i ja znao biti "lažni" centar. I naša će koncepcija igre, vjerujem, biti slična. Mislim da nam nedostatak centimetara pod koševima neće stvarati probleme, s obzirom na to da imamo obrambene sheme pomoću kojih lakše čuvamo više i jače igrače. To bi nam, s druge strane, mogla biti prednost u napadačkim akcijama. Bit ćemo brži od ostalih ekipa. Na tom dijelu parketa moramo tražiti put do pobjeda - ističe Vitali.



Ni nekoliko centimetara višem Filipu Bundoviću ne nedostaje iskustva, makar je od Vitalija tri godine mlađi. Još jedan krilni centar do Baldekina je stigao preko Cedevite, njemačkog Mitteldeutschera, španjolskog Estudiantesa i mostarskog Zrinjskog. Šibenska ga publika pamti iz prvog dijela prošle sezone, kada je bio jedan od glavnih igrača "rezervne" Cedevitine momčadi, s kojom je hrvatski prvak nastupao u regularnom dijelu prvenstva. A i Filip je dobro zapamtio šibenske navijače.
- Dosad nikad nisam imao pravu košarkašku publiku iza sebe. Moram vam priznati da mi je prošle sezone bilo jako teško igrati na Baldekinu. Još nigdje nisam doživio tako dobru atmosferu. Veselim se što ću ove sezone biti na "pravoj" strani - hvali Funcute novak u redovima "građana".

Bundović nimalo ne žali što je "zakasnio" jednu sezonu s dolaskom na Baldekin.
- Sviđa mi se sustav igre i vizija košarke, koju gaji trener Anzulović. Na treninzima dobro izgledamo, a i dobra smo klapa. To što smo mladi nam može biti velika prednost. Imamo veliki prostor za napredak i valja ga iskoristiti. Svi mi malo iskusniji ćemo pomagati mlađim suigračima kako bi podignuli razinu igre - govori 23-godišnji Bundović.



U nedostatku visokih igrača pod koševima Bundović će biti taj koji će morati obavljati posao u reketu.
- Dobro se sjećam da je Šibenik i prošle sezone igrao bez pravog centra. U ovoj su momčadi, zapravo, svi bekovi. Dosad nisam često igrao klasičnu peticu, no priviknut ću se i na taj zadatak - kaže 206 centimetara visoki Zagrepčanin.
Ni on, ni Vitali ne mire se s činjenicom da je jedini cilj kluba ove sezone ostanak u ligi.
- Možemo puno više od toga! Radit ćemo k'o mravi kako bismo napravili dobar rezultat i donijeli sreću navijačima - uglas će Vitali i Bundović.


Mileković (nije) posljednja akvizicija?
U utorak je u Šibenik stigao i Ivan Mileković. Treća, a vrlo vjerojatno i posljednja ovoljetna akvizicija GKK Šibenik. Mileković je, kao i Vitali, još jedan bivši igrač Zagreba, koji je posljednju sezonu proveo u španjolskoj Granadi. U najjačoj europskoj ligi ovaj je krilni igrač za 20 minuta na parketu prosječno postizao sedam koševa.
Makar je Bashar Egemen, v.d. predsjednika kluba, prije Milekovićeva dolaska najavio da će dovođenjem još jednog igrača zaključiti slaganje rostera za novu sezonu, sportski direktor Vukičević ostavlja mogućnost angažiranja još jedne prinove.
- Ako postoji mogućnost da dodatno pojačamo momčad u okviru naših financijskih mogućnosti, zašto ne bismo to i napravili!? - kaže Vukičević.
Sportski je direktor izvijestio i da od angažmana Bruna Španje vjerojatno neće biti ništa. Zato će brojku od dvanaest igrača u kadru vjerojatno zatvoriti Martin Klepo, prošlogodišnji član Jolly JBS-a.

17. travanj 2024 17:55