StoryEditorOCM
KošarkaLOPTA JE BAČENA

Jole uzeo time out: Jolly JBS ni s jednom kategorijom neće se natjecati u idućoj sezoni

13. srpnja 2017. - 16:40

Ono o čemu se već duže vremena šuškalo u košarkaškim kuloarima dobilo je i službenu potvrdu. Šibenski Jolly JBS u sezoni 2017./ 2018. neće nastupati u Premijer ligi, kako se od ove godine zove najviši razred hrvatske košarke. Slabašna nada da će Šibenik opet imati dva prvoligaša tinjala je nakon informacije po kojoj je Hrvatski košarkaški savez prolongirao rok do 13. srpnja za Zagreb i Jolly JBS da se konačno očituju hoće li iduće sezone igrati u prvoj ligi. No, očito je da su u taboru Jollya puno ranije donijeli definitivnu odluku da odustaju od nastupa u Premijer ligi.

 

Puno poteza sugeriralo je takav rasplet. Najprije raskid ugovora s uspješnim trenerom Ivanom Velićem, zatim raspuštanje lanjske ekipe, jer su redom nove klubove nalazili Ivan Novačić, Josip Bilinovac... Nadalje, znakovita je bila i činjenica da je dojučerašnji sportski direktor Jollya Davor Vidačak dobio posao voditelja robne kuće City Life koja je u vlasništvu Josipa Stojanovića, alfe i omege košarkaškog kluba.

Konačno, prekid svake neizvjesnosti donio je početak ovog tjedna:
- Na adresu HKS-a poslali smo službeni dopis s informacijom po kojoj se Jolly JBS ni s jednom kategorijom neće natjecati u idućoj sezoni. Što se tiče produžetka roka za prijavu, to od saveza s naše strane nitko nije ni tražio. Mislim da je to više urađeno radi Zagreba - izvijestio nas je Davor Vidačak.

Međutim, ključna osoba koja je odlučila da se zatvori knjiga u kojoj je bilo šest zanimljivih prvoligaških sezona Jolly JBS-a je zasigurno Josip Stojanović. Uostalom, on je najzaslužniji za sve uspone i padove kojih je bilo u Jollyju od osnutka muškog pogona 2009. godine. Nedvojbeno, klub kojem su tepali kako je organizacijski mala Cedevita imao je puno više svijetlih nego tamnih stranica. Vrhunac je Jolly imao baš prošle sezone, kada je uspio ući u finale Kupa Krešimira Ćosića i što je još važnije, osvojiti treće mjesto u regularnom dijelu prvenstva, koje mu je po propozicijama HKS-a jamčilo igranje u ABA ligi. Međutim, Jolly je morao podijeliti sudbinu GKK Šibenika i Splita, kojima je privatna liga autonomnom odlukom, ne poštujući propozicije HKS-a, zatvorila vrata Regionalne lige. To je zasigurno bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je Stojanović odlučio, barem privremeno, zaklopiti košarkašku knjigu.

 

O razlozima zbog kojih je to učinio pokušali smo opet razgovarati sa Stojanovićem. No, on nas je pristojno odbio:
- Sve o košarci sam rekao u priopćenju. Nemam više ništa reći na tu temu - poručio je Stojanović. A u njegovu priopćenju koje je odaslao prije nešto više od mjesec dana stoji:
- Nakon sedamnaest godina sponzoriranja, najprije ženskog košarkaškog kluba, a onda paralelno pet godina zajednički ženske i muške ekipe u Šibeniku, te posljednjih pet godina isključivo muškog kluba, tvrtka Jolly-JBS i njena povezana društva odlučila su da više nemaju interesa za daljnje sponzoriranje košarke kao sporta. Proteklu natjecateljsku sezonu, ako izostavimo velike uspjehe sa ženskim klubom, smatramo jednom od najuspješnijih u kratkoj povijesti kluba. Imali smo velike ambicije i najbolju ekipu, sastavljenu od nikada boljih igrača, trenera i pratećeg osoblja. Nažalost, sva vrijednost toga izgubljena je u sustavu natjecanja, u kojem se niti na početku, niti na kraju istog nije znalo što nas sutra čeka - istaknuo je u svom priopćenju Stojanović.

Budući da je Stojanović prije svega uspješan poduzetnik, potpuno je logična njegova odluka da uludo ne baca novac kako bi igrao ligu iz koje je gotovo nemoguće izići u neko međunarodno natjecanje. Isto tako, ne smije se smetnuti s uma da je odluku Stojanovića kao vrlo pragmatičnog biznismena "pogurala" i činjenica da više ne može računati na dva velika sponzora. Prvo, na domicilnu Jadransku banku koja je nekoliko godina bila glavni sponzor košarkaškog kluba. Drugo, na tvrtke u grupaciji Agrokora, poput Jane, Konzuma, Leda...kojima je bio oblijepljen Jolyjev dres.
Dakle, i emocije i razum prevagnuli su da Jolly odustane od natjecanja, ili kako je rekao Ante Grbac, predsjednik GKK Šibenika "da se Jole štufao košarke".

 

No, znači li to da je Jole definitivno odustao od svoje velike ljubavi - košarke? U to je teško vjerovati. Evo, što je on poručio na tu temu:
- Što se tiče daljnjih aktivnosti kluba i putanja u kojem će pravcu nastaviti djelovati, kao i u kojem gradu, odluku će donijeti Upravni odbor i Skupština kluba. Ono što sa sigurnošću mogu reći jest da se klub neće ugasiti! Isto tako, škola košarke koja nosi ime naše legende Josipa Slamića-Prima nastavit će djelovanje samostalno kao i do sada kao poseban pravni subjekt, a mi ćemo je kao i do sada u skladu sa svojim mogućnostima pratiti.

Ostavio je otvorenu i mogućnost "fuzije" šibenskih klubova koja je neslavno propala ovog ljeta:
- Ako jednoga dana dođe do velikog spajanja svih košarkaških klubova u gradu Šibeniku u jedan zajednički klub, i mi ćemo u skladu sa našim mogućnostima dati svoj doprinos - zaključio je Stojanović.

20. travanj 2024 01:47