StoryEditorOCM
KošarkaJeronimo u Libanonu

Šarin otvorio bojišnicu prije odlaska u Bejrut: Badžimov odlazak? Ako je momak, za kojega smo krvarili i pet godina ulagali u njega, otišao bez kune odštete, malo je reći da je to sramota za klub

9. srpnja 2017. - 15:02

Dvojica šibenskih košarkaških stručnjaka, Neven Spahija i Jeronimo Šarin, našli su se na neprijateljskim stranama "zahvaljujući" onoj staroj "trbuhom za kruhom"! Samo nekoliko dana nakon što je Neven preuzeo "ponos Izraela" Maccabi Tel Aviv, Jeronimo je dobio i realizirao ponudu iz libanonske prijestolnice Bejruta. Dvije zemlje na obali Sredozemnog mora nikad nisu bile u idiličnim odnosima, a zadnji vojni sukob imali su upravo kad je Spahija prvi put vodio Maccabi.

 

Novi angažmani, dakako, neće pokvariti njihov odnos. To potvrđuje i podatak da je Spahija bio među prvima koji su doznali da je Jeronimo novi trener Antonin Sportifa.
– Kad sam, nakon potpisivanja ugovora, Nevenu poslao poruku da ćemo biti susjedi, ali se nećemo moći viđati, malo se začudio. Poslije sam mu objasnio kamo odlazim. Nadam se samo da internetske veze tamo dobro funkcioniraju – poluozbiljno nam govori Jeronimo Šarin.

Nekadašnji trener Šibenika inozemnu karijeru gradi u košarkaški egzotičnim zemljama. Nakon što je protekle sezone vodio klubove iz Albanije i Kosova, sada je bez velikog premišljanja odabrao odlazak u Libanon.
– Znam da se ljudi pitaju "zašto Libanon?" Oni nisu baš košarkaški autsajderi. To dokazuje veliki broj Amerikanaca, poznatih trenera u njihovoj ligi, pa i ugovori koje nude. Libanon je u vrhu azijske košarke, odmah iza Kine. Njihova je reprezentacija često na Olimpijskim igrama, velikim natjecanjima – obrazložio je Šarin svoj izbor.

U Libanonu je proteklih godina radio i novi trener Cibone Slobodan Subotić. Šarin se prije odlaska na Bliski istok nije konzultirao s Piksijem, nego je imao vlastite "kanale" informiranja. A o libanonskoj je košarci nešto naučio već prije dvadesetak godina.
– Prvi sam inozemni angažman kao košarkaš trebao dobiti baš u Libanonu 1999. Izgleda da mi je odlazak u tu zemlju bio suđen – otkrio nam je Šarin.

Šibenčanin je zadovoljan uvjetima u svom novom klubu, koji se prošle sezone plasirao u prvu ligu. Veseli ga što će u Libanonu dobiti odriješene ruke kad je u pitanju dovođenje pojačanja. A to znači da bi klub iz predgrađa Bejruta mogao dobiti malu šibensku koloniju.
– Domaćih je igrača dovoljno, a tu su i trojica stranaca. Kad provjerim njihove kvalitete, počet ću "češljati" tržište. Volio bih vidjeti šibenska lica i u stručnom stožeru i na parketu. No, ako uzmem nekog igrača Šibeniku, tamo više neće imati tko igrati – rekao je

I automatski nas proslijedio na priču o aktualnom stanju na Baldekinu:
– Teško je bilo što reći kad skupština kluba još nije održana. Još ne znamo pravu istinu o novonastaloj situaciji. Neću, međutim, pobjeći od toga da komentiram Badžimov odlazak. Ako je momak, za kojega smo krvarili i pet godina ulagali u njega, otišao bez kune odštete, malo je reći da je to sramota za klub – jasan je Jeronimo Šarin.


Odlazi u kolovozu
Iako će put Libanona tek u kolovozu, za Šarina nema prevelikog odmora. Razgovor s 43-godišnjim trenerom vodili smo dok se vraćao iz Pule, gdje je bio instruktor na košarkaškom kampu zajedno s Anđelkom Matovom.
– U Puli smo, moram priznati, spojili ugodno s korisnim. Uz posao s djecom stigli smo se i okupati, uživati u čarima Istre. Bilo je to lijepih sedam dana – kazao nam je Šarin.

25. travanj 2024 09:24